„Regula 3-6-9-12”, esentiala in educatie. Ce presupune si cum iti protejeaza copilul

| | Actualizat: 2022-09-29 09:32:00

Copiii au acces la tehnologie de la varste extrem de fragede. Apelam la telefon sau la tableta de cate ori vrem ca micutii sa stea linistiti, sa putem pregati pranzul sau sa le potolim nerabdarea atunci cand ne aflam intr-o sala de asteptare sau la restaurant. Tehnologia, internetul, fac parte din viata lor, iar multi copii invata sa butoneze pe dispozitivele mobile inainte chiar de a invata sa vorbeasca.

Intr-o lume din ce in ce mai dependenta de tehnologie, este aproape imposibil sa le interzicem copiilor accesul la ea. Ce putem face insa este sa limitam timpul si activitatile pe care ei le fac pe telefon, tableta sau computer, de aceea „Regula 3-6-9-12” este esentiala in acest sens.

Cum functioneaza „Regula 3-6-9-12”

„Regula 3-6-9-12” a fost elaborata de psihiatrul francez Serge Tisseron, de la Universitatea din Nanterre, Paris. Acesta propune o regula care sa ii ajute pe parinti sa limiteze accesul la tehnologie in viata copiilor, fie ca vorbim despre tablete, telefoane, jocuri video sau retele sociale. Regula a fost elaborata in urma realizarii mai multor studii, care au aratat la ce varsta sunt copiii pregatiti sa ia contact cu tehnologia fara ca aceasta sa ii afecteze sau sa ii faca dependenti.

Fara smartphone pana la 3 ani

Copiii nu pot face diferenta intre realitate si fictiune, intre ce este in viata reala si ce se afla in acel ecran. Tocmai din acest motiv, pentru ca ei sa nu fie derutati, nu ar trebui sa aiba acces la telefonul mobil pana la varsta de 3 ani.

Fara jocuri video pana la 6 ani

Fie ca vorbim despre jocuri pe calculator sau pe consola, acestea creeaza dependenta si ii distrag pe copii de la activitati care le-ar aduce mult mai multe beneficii. Copiii pierd notiunea timpului si contactul cu realitatea atunci cand se joaca pe calculator si cu cat amanam mai mult momentul, cu atat este mai bine.

Fara acces la internet pana la 9 ani

Copiii nu sunt capabili sa filtreze si sa selecteze singuri continutul care este bun pentru ei pana la aceasta varsta. In cazul in care au acces la internet la varste mai fragede, parintii ar trebui sa controleze cautarile, rezultatele si site-urile pe care le acceseaza copiii in mediul online.

Fara retele sociale pana la 12 ani

Micutii sunt vulnerabili pe retelele sociale, fiind expusi la o multime de pericole. De la bullying pana la continut violent, hartuire sexuala etc. Copiii sunt tinte sigure pentru personajele dubioase care umbla pe internet si este foarte greu sa ii protejam de toate pericolele de pe retelele sociale, asa ca ideal este sa amanam cat mai mult momentul in care au acces la astfel de lucruri.

FOTO: Freepik

Citeste si despre