A fi un parinte permisiv se poate intampla! Asadar, cum iti dai seama daca faci parte din acest tip de parinte? Un psiholog identifica mai multe semne de avertizare.
Cum va puteti da seama daca sunteti un parinte permisiv? Psihologul Jeffrey Bernstein spune pentru Psychology Today ca acest tip de parinti este mult mai comun decat ati putea crede:
"Acest tip de parinte pare atent si cald, dar tinde sa nu stabileasca limite sau asteptari cu privire la ceea ce este acceptabil. Am vazut copii tulburati cu parinti excesiv de permisivi la fel de des cum am vazut copii provocatori cu parinti autoritari si dominatori."
Copiii se afla adesea in dificultate din cauza lipsei de cadru, in special in ceea ce priveste reglarea comportamentului si a emotiilor lor. Incetul cu incetul, parintii sunt vazuti nu ca supraveghetori ai copiilor lor, ci mai degraba ca prieteni ai acestora, ceea ce nu incurajeaza copilul sa le respecte in mod deosebit autoritatea.
"Daca parintii sunt prea indulgenti si nu reactioneaza la comportamentele dificile ale copiilor lor, indiferent de varsta acestora, isi pierd credibilitatea si respectul. Parintii care sunt prea permisivi vad adesea clar ca au putine reguli si nu au limite coerente, dar le este greu sa isi schimbe comportamentul", observa psihologul.
Semne care nu pot fi confundate
In anii sai de experienta de lucru cu parinti permisivi, Jeffrey Bernstein a identificat mai multe fraze care pot fi un semn ca sunteti un parinte permisiv: "Se va duce la culcare cand va fi obosit", "Nu ma deranjeaza daca ii place sa manance inghetata la micul dejun", "De ce ar trebui sa fiu eu cel care il avertizeaza si ii vorbeste despre renuntarea la jocurile video?, "Poate sa fie nepoliticoasa cu mine pentru ca stiu ca este doar o scena".
Aceste semne pot fi explicate prin propria copilarie, care poate ca a fost marcata de reguli prea stricte. Teama de conflict sau de a face ceva gresit poate fi, de asemenea, la originea unui parenting permisiv:
"Poate ca ati crescut cu parinti stricti, autoritari si, ca urmare, ati decis sa aratati mai putina disciplina. Daca acesta este cazul, permisivitatea este probabil o reactie la educatia dura si punitiva. [...] Poate ca nu va plac conflictele si ati devenit un ostatic emotional al copilului dumneavoastra provocator, de teama sa nu experimentati mai multa drama si haos", subliniaza psihologul.
Din pacate, acest tip de parenting poate fi o sursa de vinovatie si rusine. In acest caz, puteti cere ajutor pentru a face un pas inapoi de la situatie si pentru a gasi modalitati de a reechilibra dinamica familiei.
Sursa foto:pexels.com