"Sindromul copilului bogat": un sindrom cauzat de parinti

| | Actualizat: 2019-05-06 14:16:06

"Sindromul copilului bogat" nu se refera la bogatia parintilor, ci la modul in care este educat micutul, bazat pe supraprotectie.

Acest sindrom se refera la faptul de a da copilului tot ceea ce cere, fara a face nimic pentru acele lucruri, situatie care, in general, apare in familii cu venituri ridicate.

Dar este un model care poate aparea si in familii de clasa mijlocie, in care parintii incearca (in mod inconstient de multe ori) sa-si suplineasca absenta fizica si emotionala prin bunuri materiale.

Care este originea termenului "sindromul copilului bogat"?

Desi aceasta conditie nu este recunoscuta ca un diagnostic clinic de catre asociatiile de psihiatrie din lume, utilizarea termenului a aparut inca din anii 1990. "Afluenza" a fost termenul care a inceput sa raspandeasca aceasta conditie pentru a fi delimitata in cartea "Ghetoul de Aur: Psihologia Afluentei."

In aceasta carte, autorul se refera la modul in care copiii rasfatati ai familiilor bogate manifesta un comportament iresponsabil si lipsa de empatie. Aceasta are drept consecinta directa rasplata excesiva a copilului, supraprotejarea acestuia si compensarea lipsei de timp prin daruri si bani.

Cum stii daca il stimuleaza "sindromul copilului bogat" pe micutul tau?

Nu ai nevoie de multi bani pentru a suferi de acest sindrom. De fapt, cazurile de "bogatie" la copii si adolescenti de clasa mijlocie devin din ce in ce mai frecvente.

Parintii care muncesc foarte mult pentru a genera venituri foarte mari, nu acorda suficient timp cresterii copiilor lor, in cele din urma oferind daruri materiale pentru a completa acest decalaj. Si asta are consecinte.

Unul dintre primele semne de "sindrom copil bogat" se observa atunci cand cel mic exprima plictiseala relativ frecvent. Acest lucru se intampla in ciuda unei camere pline de jucarii si a tuturor tipurilor de dispozitive tehnologice la moda.

Primele semne

Cand vrei ca micutul sa se calmeze sau sa eviti istericalele, ii oferi ceva material si astfel incurajezi acest comportament. De asemenea, daca il rasplatesti tot timpul pentru orice favoare pe care o face pentru cineva sau pentru a fi bine.

O alta modalitate de a o promova este prin cumpararea de cadouri scumpe, chiar daca nu este o ocazie speciala sau prin amanarea cheltuielilor familiale pentru a indeplini unele capricii ale copilului. Aceste atitudini din partea parintilor dau nastere "sindromului copilului bogat", punandu-i in pericol sanatatea emotionala si fizica.

Consecinte pentru sanatatea fizica si emotionala

  • Majoritatea copiilor sunt afectati de dezvoltarea stimei de sine scazute si de pierderea motivatiei.
  • Nu sunt in stare sa tolereze frustrarile, deoarece cred ca merita totul.
  • Nu se confrunta cu propriile lor probleme. Ei cred ca tata si mama vor fi intotdeauna gata sa le rezolve.
  • Inconstienta lor ii determina sa fie iresponsabili si indisciplinati.
  • Manifesta niveluri ridicate de stres si anxietate in fata lipsei performantelor scolare.
  • Au dificultati in mentinerea relatiilor cu colegii.
  • Devin nelinistiti si iritabili fata de chestiuni nesemnificative si ajung sa fie foarte nefericiti.
  • Deseori se implica in comportamente daunatoare, cum ar fi consumul de alcool sau de droguri.

Pot fi evitate aceste lucruri?

Este vital sa-i explici copilului despre efortul facut de parinti pentru a mentine un stil de viata confortabil. De asemenea sa-i spui ca pentru a obtine lucrurile pe care el le doreste, trebuie sa muncesti si, uneori, foarte mult.

Copilul trebuie sa inteleaga ca are responsabilitati in casa, pe care trebuie sa le indeplineasca, fara a fi recompensat. Ar trebui sa invete sa aseze masa, sa scoata cosul de gunoi si sa ajute la curatenie. Aceste activitati ii vor intari valorile.

Trebuie sa implici copilul in viata reala. El trebuie sa invete sa pretuiasca ceea ce are si sa cultive respectul fata de ceilalti. Ca parinti, nu ar trebui sa-l suprasolicitam. Dimpotriva, trebuie sa-i oferim instrumentele care ii vor ajuta sa faca fata propriilor probleme.

A fi strict cu copilul este, de asemenea, un act de dragoste. Asa vei forma un copil cu o dezvoltare etica si emotionala corecta. Iti iubesti copilul si atunci cand ii impui limite. El trebuie sa se straduiasca sa obtina ceea ce isi doreste.

Frustrarile fac parte din invatare, iar sa stii cum sa le confruntati este fundamental. Asa vei incuraja dezvoltarea capacitatilor emotionale si psihologice care il vor ajuta sa fie un adult mai fericit.

Citeste si despre