Copiii care sunt crescuti sa ajute la treburile din casa, au mai mult succes, a confirmat un studiu interesant al Juliei Lythcott-Haims, fostul decan al prestigioasei Universități Stanford, si un "avocat" al educarii copiilor cu dragoste. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l suprasoliciti pe copil.
Dar cum a ajuns specialistul la aceasta concluzie?
Potrivit lui Julie Lythcott-Haims, copilul care ajuta la treburile casnice dezvolta abilitati care il vor ajuta in viitor sa fie competitiv si nu va spune niciodata "nu" niciunei provocari.
Iata care sunt caracteristicile pe care le dobandeste:
1. Autonomie: sarcinile interne reprezinta o provocare pentru copil, o provocare pe care reuseste sa o depaseasca fara probleme si care ii confera o mai mare autonomie si independenta.
2. Abilitati sociale: Ajutarea la domiciliu il invata pe copil abilitati fantastice. Nu numai ca invata sa faca patul sau sa tina casa ordonata. Dobandeste abilitati care il ajuta sa depaseasca dificultatile, sa-si organizeze timpul, sa planifice strategii sau sa stabileasca prioritati.
3. Lucrul in echipa: din momentul in care copilul incepe sa colaboreze acasa, el se simte o parte importanta a echipei numita familie. Si invata care sunt avantajele lucrului in echipa. Adica, in acest proces dobandeste abilitati pentru a invata sa negocieze.
4. Valori: ajutarea in treburile casnice ofera copilului valori fantastice. Pe langa faptul ca il invata avantajele muncii in echipa, il invata valoarea efortului, solidaritatii, empatiei, umilintei, rabdarii ...
5. Responsabilitate: un copil caruia ii este incredintata o sarcina la domiciliu, ii este atribuita si o responsabilitate si acesta este un instrument minunat pentru a obtine stima de sine si autonomia.