10 beneficii ale artelor si mestesugurilor pentru copii

| | Actualizat: 2021-12-30 10:20:00

Daca exista o activitate pe care cei mai multi copii o iubesc, aceasta este arta si mestesugurile. Prin intermediul acestora, copiii isi exprima gusturile, curiozitatea, se distreaza si, de asemenea, isi consolideaza multe abilitati si competente intr-un mod placut.

Iata 10 beneficii pe care activitati precum desenatul, pictatul, olaritul, cusutul, sculptatul si alte activitati similare, il au asupra dezvoltarii copiilor.

1. Le dezvolta exprimarea non-verbala

Atunci cand fac arte si mestesuguri, ei antreneaza partea dreapta a creierului, care este responsabila pentru emotii, sensibilitate estetica, viziune spatiala si abstractizare.

2. Le intareste stima de sine

Vazand ca sunt capabili sa vizualizeze un obiect (fie ca este vorba de o figura sau de un desen) si sa il realizeze cu propriile maini si cu effort depus de ei, le ofera un sentiment important de incredere in abilitatile lor. Folositi fraze care ii motiveaza, pentru a-i arata admiratia pentru modul in care lucreaza si pentru a-l incuraja sa mearga mai departe.

3. Stimuleaza creativitatea

Acele mici proiecte pe care le creeaza in mintea lor si care ajung sa se transforme in ceva tangibil reprezinta unul dintre cele mai bune exercitii pentru a incuraja creativitatea. De aceea, este recomandat sa ii oferi copilului un mediu in care sa poata lucra in liniste, precum si diferite tipuri de materiale si texturi.

4. Imbunatatirea concentrarii

In aceasta lume agitata in care traim (si in care, bineinteles, ne "taram" copiii), este vital sa gasim activitati in care acestia sa isi poata concentra atentia pe deplin, mai ales daca se face intr-un mod 100% natural (fara tehnologie) si distractiv. Poate fi prorpia sufrageri sau il poti inscrie la un curs de arte plastice. Important este sa faca ceea ce ii place si sa acorde atentie doar lucrului respectiv.

5. Stimuleaza dezvoltarea psihomotorie

Fiind vorba de o munca manuala, in care trebuie sa planifice pasii de urmat, aceste activitati le stimuleaza dexteritatea mainilor, coordonarea ochi-mana si le imbunatateste motricitatea fina, ajutandu-i totodata sa isi intareasca mainile pentru scris.

6. Promoveaza intelegerea efortului

Dupa ce au exersat abilitati precum rabdarea, atentia la detalii, respectarea timpului si respectarea unui proces, copiii vor intelege cu mai multa usurinta ce inseamna efortul.

7. Le stimuleaza agilitatea si viteza mentala

Unul dintre avantajele pe care artele si mestesugurile le ofera copiilor este acela de a lucra liber la propriile proiecte si de a lua singuri deciziile. De la ce realizeaza, la modul in care fac asta, la culori si tehnici, totul depinde de ei. Este cel mai bun mod de a exersa luarea deciziilor si de a intelege relatiile cauza-efect.

8. Imbunatatirea rabdarii lor

Aceasta este una dintre cele mai bune activitati pentru a incuraja rabdarea la copii, deoarece pentru a obtine rezultatul pe care il cauta, trebuie sa parcurga un proces care necesita timp si diversi pasi de urmat. Atunci cand se fac lucrari de artizanat, daca pasii nu sunt urmati intocmai, rezultatele nu sunt cele asteptate.

9. Ii invata valoarea efortului

Micutii vor invata sa aprecieze munca bine facuta si ce este necesar pentru a obtine un rezultat bun.

10. Invata sa lucreze in echipa

Atunci cand copiii lucreaza in grup (fie la scoala, fie la diverse cursuri, fie acasa alaturi de frati sau parinti), invata sa lucreze in grup, sa ajunga la acorduri si sa vada singuri ca progresul este mai rapid atunci cand lucreaza in echipa.

FOTO: pexels.com

Citeste si despre