Copiii se nasc, in general, creativi, iar aceasta este una dintre calitatile esentiale pentru succesul in viata. Insa creativitatea trebuie sa fie impulsionata, altfel dispare putin cate putin. Cea mai simpla modalitate de a impulsiona creativitatea copiilor este de a face regulat cu ei activitati artistice si interesante. Iata de ce aspecte trebuie sa tii cont pentru aceste activitati.
Organizarea
Inainte de a scoate pe masa obiectele si materiile prime necesare pentru ora de lucru manual, ai nevoie de timp si spatiu, respectiv de organizare. Pentru a putea lucra cu usurinta si regulat impreuna cu copilul, este important sa iti faci timp pentru aceste momente creative. Identifica cel mai potrivit interval orar, stabileste-l in agenda si respecta-l. De asemenea, nu se poate vorbi despre organizare fara sa se ia in considerare spatiul, respectiv un loc dedicat, cu unelte si lucruri depozitate in cutii sau containere adecvate, toate accesibile si potrivite pentru copil, in functie de varsta lui. Daca ai deja in minte o idee despre ce vrei sa faceti impreuna, depinde doar de tine sa pregatesti materialele in avans, astfel incat totul sa fie gata atunci cand ai nevoie. Nu in ultimul rand, trebuie sa te gandesti si la un spatiu unde vei depozita creatiile micului artist. Din nou, va fi nevoie de putina organizare, mai ales daca spatiul nu este foarte generos.
Uneltele si materiile prime
Inainte sa achizitionezi materialele necesare pentru activitatile creative, fa o lista cu tot ceea ce ai nevoie luand in calcul cateva aspecte. Varsta este un element esential. De exemplu, pentru un copil mic, ai nevoie doar de cateva lucruri de baza, precum acuarele - exista si versiuni ecologice, pentru pictura cu degetele -, pensule, foi de desen, creioane colorate, lipici, fetru, foarfeca, plastilina. Un set de protectii, pentru masa de lucru, dar si pentru haine, ar putea fi util in cazul copiilor mici. In plus, poti folosi lucruri pe care le ai in debara (seminte sau paste), in frigider (poti face stampile din fructe) si in parc (frunze, ghinda, conuri de brad). Aceste surse de materiale gratuite te ajuta sa il inveti si ce inseamna reciclarea.
Sursele de inspiratie
Dupa ce ti-ai stabilit programul si spatiul unde vor avea loc aceste activitati creative si dupa ce ai facut rost de toate obiectele, ai nevoie de idei. Pentru aceasta, te poti inspira de pe internet, din carti de bricolaj, din jurul tau, de la propriul copil. Poti, de exemplu, sa stabilesti niste teme in functie de anotimpuri: flori de primavara, iepurasi si oua de Pasti, fructe de vara, recolta de toamna, decoratiuni de Craciun. De asemenea, poti sa tii cont de pasiunile celui mic: diverse personaje de desene animate, masini, dinozauri etc. Totodata, te poti gandi ce poti sa faci din materialele de care dispui: obiecte din natura, precum pietricele, scoici sau frunze, obiecte reciclate, ca borcanelele de iaurt sau tuburile de carton de la hartia igienica, pictura cu ajutorul buretilor de bucatarie etc.
Abilitatile copilului
Pentru a nu-l face sa se simta prost si a-i intari stima de sine, trebuie sa fii foarte atent la activitatile creative pe care alegi sa le faci cu el. De obicei, varsta este mentionata pe materialele si uneltele folosite sau in filmele publicate pe internet. Insa copiii sunt unici si se dezvolta intr-un ritm propriu. De aceea este necesara o evaluare a nivelului sau de dezvoltare, pentru a vedea daca acum este momentul potrivit pentru a demara noi tipuri de activitati creative. Ideea este ca cel mic sa poata sa faca singur acea activitate, sa fie mandru de acest lucru si sa nu o considere prea usoara, astfel incat sa se plictiseasca.
Fii flexibil atunci cand vine vorba despre activitati creative, pentru ca totul sa mearga cum trebuie si sa vreti sa repetati experienta.
Sursa foto: Pexels