7 alternative pentru tableta si smartphone pentru a convinge copilul sa stea cuminte

| | Actualizat: 2019-05-02 15:45:07

Daca mergi intr-un local o sa vezi o multime de copii cu ochii atintiti in ecranele telefoanelor mobile sau ale tabletelor, in timp ce adultii cu care se afla la masa discuta nestingheriti.

Este o metoda foarte buna de a convinge copiii sa stea cuminti, pentru ca parintii sa poata face ceea ce doresc, dar specialistii atrag atentia ca nu este tocmai in regula pentru sanatatea si dezvoltarea lor cognitiva si sociala.

Tableta si smartphone-ul sunt "jucarii" foarte apreciate de copii, iar parintii nu prea se mai obosesc sa ii tina departe de ele pentru ca ii ajuta sa ii controleze mai bine in anumite situatii. Vrei sa discuti linistita cu o prietena la cafea? Ii dai copilului telefonul tau sa se joace sau sa se uite la desene animate sau la vloguri.

Rezultatul? Cei mici abuzeaza de gadgeturi de la varste din ce in ce mai fragede, cu toate ca exista alternative mult mai educative si benefice pentru ei, doar pentru a sta cuminti atunci cand parintii ii iau cu ei in oras sau cand pur si simplu sunt prea ocupati sa le dea atentie.

Mami, tati, va lasam aici 7 alternative simple la telefoane si tablete care ii vor ajuta pe cei mici sa nu se plictiseasca atunci cand voi aveti alta treaba:

1. Cartile de colorat si creioanele sau cariocile sunt usor de pus intr-o geanta atunci cand iesi cu copilul in oras. Sunt probabil cea mai clasica distractie pentru copiii de orice varsta. Poti opta pentru carti tematice, cu personajele lui favorite, sau chiar pentru caiete cu foaie velina pe care ei sa deseneze orice doresc. Asta le va stimula imaginatia si creativitatea si este o activitate mult mai sanatoasa decat aceea de a sta cu ochii atintiti intr-un ecran.

2. Tabletele magnetice, pe care copiii pot desena sau scrie ce doresc, iar apoi pot sterge totul dintr-o singura miscare pentru a incepe o opera noua, sunt o jucarie de care cei mici nu se plictisesc niciodata. Sunt fascinante chiar si pentru cei foarte mici, copilul nu se murdareste pe maini si, chiar daca nu sunt chiar mici si nu pot fi bagate in orice geanta, sunt destul de usor de transportat.

3. Plastilina este materia prima cu care cei mici isi pot face ce jucarie vor. Vine in diferite forme si culori, se transporta usor iar cei mici se distreaza in timp ce creeaza tot felul de figurine. Jocul cu plastilina le stimuleaza creativitatea si imaginatia, dar si coordonarea ochi-maini.

4. Carticelele cu jocuri si activitati ii vor tine ocupati pe copii cat timp adultii discuta lucruri de oameni mari.

5. Papusile vor fi mereu o distractie pentru cei mici, asa ca nu ezita sa ii iei una cand iesiti in oras pentru ca astfel va avea pe ce sa se concentreze cat timp tu discuti lucruri serioase cu altcineva.

6. Puzzle-urile sunt unele dintre jocurile favorite ale copiilor. Pentru cei mici, care inca nu au depasit etapa bagarii in gura a jucariilor, exista puzzle cu cuburi, pentru cei mai maricei exista puzzle-uri simple, cu piese mai putine si mai mari, care se pierd mai greu decat cele micute.

7. Jocurile cu figurine magnetice ii pot tine ocupati pe cei mici cat timp tu, mami, discuti cu o prietena la cafea si nu ai vrea sa alergi printre mese dupa copii. Contin litere, cifre si figurine cu ajutorul carora pot scrie si "desena". Mamele discuta linistite, iar cei mici (atentie, nu foarte mici, pentru ca piesele pot fi inghitie) invata si isi dezvolta imaginatia.

Desigur, este important ca, intr-o lume in care tehnologia este foarte utilizata, copilul sa invete cat mai repede cum sa o foloseasca, dar nu uita ca este important sa stie sa se descurce si fara ea.

Timpul pe care cei mici il petrec cu ochii in ecranele gadgeturilor trebuie sa fie atent controlat si mai ales calitatea informatiilor la care au acces.

Dincolo de capacitatea de a utiliza tehnologia, copiii trebuie sa invete sa isi dezvolte si alte abilitati fizice si psihice pe care nu le poate antrena niciun smartphone.

Citeste si despre