Impodobitul bradului si decorarea casei de Craciun sunt traditii in fiecare familie, in aceasta perioada. Sunt prijel de conectare cu cei dragi si toti, de la mic la mare, ar trebui sa participe. Exista activitati foarte potrivite pentru copii in aceasta perioada, care le stimuleaza creativitatea si imaginatia si care va ajuta sa petreceti timp de calitate cu ei. In plus, creati impreuna amintiri pe care le veti pastra in suflet atat voi, cat si ei, pentru tot restul vietii.
Una dintre activitatile pe care le puteti face impreuna cu cei mici in aceasta perioada este bradul de Craciun Montessori.
Acest tip de decoratiune este inspirat din activitatile de tip Montessori, care le solicita copiilor indemanarea si imaginatia. Aveti nevoie doar de cateva obiecte pe care le gasiti la orice librarie sau mercerie, iar rezultatul final va fi o combinatie de culori si texturi, la care puteti adauga chiar si lumini sau obiecte care scot diverse sunete. In plus, bradul Montessori are avantajul ca poate fi pastrat ani buni, ca o amintire a ceva ce ati realizat impreuna cu copiii.
Ce beneficii are confectionarea unui brad Montessori pentru copii
- Dezvolta zona cognitiva. Aceasta activitate ii ajuta pe copii sa clasifice si sa diferentieze diferite tipuri de materiale si obiecte.
- Dezvolta abilitatile motorii. Realizarea acestui obiect decorativ dezvolta motricitatea fina si imbunatateste coordonarea ochi-mana.
- Dezvoltare senzoriala. Copiii invata prin joc, iar faptul ca au la dispozitie mai multe texturi, culori, sunete ii poate ajuta sa se familiarizeze mai usor cu ele.
- Dezvolta limbajul. Copiii isi pot imbogati vocabularul invatand cuvinte din sfera Craciunului, dar si denumiri ale materialelor pe care le folosesc.
- Are aplicabilitate practica in viata de zi cu zi. Faptul ca lucram cu nasturi, agrafe, fermoare si velcro ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca abilitatile de a umbla cu aceste obiecte si in viata de zi cu zi.
De ce materiale ai nevoie pentru un brad Montessori:
- baza de polistiren
- pasla sau fetru verde (de preferat o nuanta mai deschisa si una mai inchisa, dar si alte culori)
- 2 fermoare
- nasturi
- clopotei
- velcro
- umplutura la alegere (moale)
- fire si resturi de tesaturi
- lipici si foarfeca
- carton
Cum se face bradul Montessori
Mai intai, formati un con din carton, inalt de 50 cm. Asezati-l pe o baza de polistiren. Apoi, taiati bucati de pasla pe care le veti lipi pe conul de carton, astfel incat sa faceti bradul. Bucatile trebuie sa fie de dimensiuni asemanatoare si sa le lipiti alternativ, pentru ca nuantele de verde sa se imbine frumos. Coaseti sau lipiti fermoare si nasturi pe suprafata bradului. Daca aveti, folositi si velcro, lipiti partea aspra pe brad si pastrati partea moale pentru a o atasa ornamentelor.
Pentru ornamente, imaginatia este limita. Puteti folosi jucarii mici si decoratiuni carora sa le atasati un snur in capat, pentru a putea fi agatate de nasturi. Sau puteti confectiona manual tot felul de ornamente din pasla sau fetru, din materiale moi, pe care ulterior le veti umple cu diverse lucruri (vata, boabe de orez etc pentru a avea texturi diferite). Din brad nu trebuie sa lipseasca stelutele: una galbena sau aurie mai mare, care se va lipi in varful bradului si altele mai mici, carora le puteti atasa velcro, pentru a le lipi mai apoi copilul pe brad. Clopoteii sunt si ei bine-veniti, pentru ca micutul vostru sa experimenteze si cu sunete.
Bradutul Montessori este gata, iar copilul vostru cu siguranta va fi incantat. Partea si mai interesanta este ca bradul ii va capta interesul nu doar cand il confectionati, ci si pe viitor, pana la Craciun. Odata ce copilul intelege cum se pun si se dau jos ornamentele confectionate de voi, decorarea bradului il poate tine ocupat minute in sir, fara sa se plictiseasca.
FOTO: Freepik