De ce este mai bine sa dai banii pe excursii si vacante decat pe jucarii

| | Actualizat: 2023-02-24 09:10:00

Orice casa in care este un copil este plina de jucarii. Acestea sunt nelipsite si, de multe ori, locuinta devine neincapatoare. Cu toate acestea, jucariile nu sunt cele mai bune cadouri pentru copii. Desi acestia le adora, jucariile nu ii ajuta sa-si dezvolte imaginatia sau sa creeze amintiri frumoase. Desigur, jucariile sunt utile, insa nu in numar exagerat. Tocmai de aceea, in loc sa-i cumperi copilului o multime de jucarii mai bine strangi bani pentru o vacanta sau o excursie. 

Calatoriile in familie, consolidarea legaturilor si crearea de amintiri

Iesirea din rutina pentru a vedea un loc nou si diferit este o modalitate excelenta de a petrece timp in familie. Si, desi calatoriile cu copiii pot fi uneori complicate, faptul de a fi impreuna intr-un loc diferit ajuta la intarirea legaturii pe care o avem cu copiii nostri. Calatorind impreuna, impartasim momente unice si cream experiente noi unul alaturi de celalalt.

Stim, de asemenea, ca vacantele pot fi foarte scumpe pentru unele familii. Prin urmare nu trebuie sa calatoresti in celalalt capat al lumii.  O simpla excursie de un weekend in afara orasului (sau chiar de o zi), ori o vizita la gradina Zoologica, are numeroase avantaje pentru copii, dar si pentru voi, ca adulti. Atat copiii, dar si voi, veti capata experiente noil diferite si veti crea amintiri pentru restul vietii.

De ce este mai bine sa cheltui bani pe excursii si nu pe jucarii

Oliver James, unul dintre cei mai renumiti psihologi britanici specializati in psihologia copilului, sustine ca exista proportii mari de jucarii pe care copiii le primesc fara a le fi cerut sau carora nu le acorda atentie chiar daca le-au cerut. Esti constient de proportia extraordinara de cadouri pe care le oferi copiilor si care nu sunt cerute sau apreciate? Potrivit lui, raspunsul variaza intre una din cinci si doua din trei, in functie de diversele sondaje pe care le-a citit.

"Intreaga afacere de a oferi confort material pentru copii - din ce in ce mai mult in forme mai scumpe pe masura ce cresc - este in intregime, 100%, pentru a sustine industria care profita de pe urma parintilor. Pe de alta parte, vacantele in familie sunt apreciate de copii, atat in momentul in care au loc, cat si mult timp dupa ce au trecut, amintindu-si de ele. Asadar, daca ai de gand sa cheltui bani pe ceva, este foarte clar care optiune este mai buna", a adaugat Oliver James pentru Telegraph.

Sa faci o calatorie va fi intotdeauna mai satisfacator decat sa cumperi lucruri, atat pentru adulti, cat si pentru copii, calatoriile reprezinta o experienta imbucuratoare. Diferenta consta in faptul ca noi pretuim anumite lucruri, iar copiii pretuiesc altele, iar aceasta este cheia pentru ca toata lumea sa se bucure de calatorii.

Potrivit psihologului, ceea ce copiii apreciaza cu adevarat la vacante este acea posibilitate rara pe care o au de a petrece ore in sir impreuna cu parintii facand diverse activitati sau jucandu-se. Vacantele ne izoleaza fizic de presiunile vietii de zi cu zi, in care toata lumea se grabeste sa participe la intalniri sau sa respecte termenele limita. Acestea sunt momente in care toata lumea este relaxata si se poate juca impreuna.

Si, desi exista jucarii cu care se poate distra intreaga familie, el vorbeste despre jocul colaborativ, cel care este ludic, nu educativ: "o experienta umana cruciala, in special pentru copii, dar si pentru adulti. Fara ea, viata este foarte goala si lipsita de bucurie".

Pentru el, aceste momente sunt la fel de simple ca vorbitul fara sens cu parintii, impartirea unei inghetate si momentele in care interesele lor sunt cu adevarat luate in considerare. Cu alte cuvinte, acele momente simple de bucurie care sunt impartasite si care ne ajuta sa cream legaturi cu copiii nostri.

Ar trebui sa nu-i mai cumperi jucarii copilului? 

Cu siguranta ca nu. Insa poti reduce numarul acestora. Si poti alege sa ii oferi jucarii doar la ocazii precum sarbatori si zile de nastere sau onomastice.

De multe ori parintii tind sa le cumpere micutilor tot ceea ce cer si chiar mult mai mult, din dorinta de a-I vedea fericiti. Insa, in cele din urma, acest lucru face ca micutii sa nu mai aprecieze jucariile si sa nu mai gaseasca motive de bucurie atunci cand primesc un cadou. 

FOTO: freepik.com

Citeste si despre