Afla cum iti poti indruma copilul pentru a se dezvolta intr-un mod armonios, atat fizic, cat si mental, prin intermediul jocului.
Dezvoltarea fizica si mentala a unui copil implica prezenta jocului in viata acestuia. Inca din stadiile incipiente, copilului ii sunt prezentate diverse jucarii, care au un rol clar in extinderea orizonturilor si perspectivelor celui mic. Gradual, fiecare etapa din viata copilului presupune adaptarea in mod corect a jocurilor pentru o evolutie corespunzatoare a acestuia. Noi, parintii, suntem responsabili de tot ceea ce tine de dezvoltarea copilului, asa ca, trebuie sa privim jocul ca pe o forma de indrumare a acestuia catre conturarea personalitatii.
Care sunt jocurile potrivite pentru un copil modern?
Unii parinti considera ca mobilul sau consolele de jocuri video ajuta la dezvoltarea copilului Granita dintre joc si adictie este foarte subtire atunci cand vine vorba despre copii. 8,4% dintre copii si adolescenti se confrunta cu o adictie legata de jocurile video si de tot ceea ce tine de jocurile moderne. in timp ce adultii dispun de surse care sa ii invete cum sa joace in mod responsabil, asa cum este Bogdan Casino, copiii nu ii au decat pe parinti si bunici. Acestia trebuie sa ii ghideze in procesul de alegere a jocurilor, sa le ofere jocuri corespunzatoare varstei si sa participe la jocurile copiilor. Puterea exemplului personal constituie un avantaj major in dezvoltarea ulterioara a copilului.
Pana la varsta de 2 ani, copilul trebuie familiarizat cu conceptul de joc prin introducerea in universul lui a acelor jucarii care favorizeaza dezvoltarea emotionala si fizica, il ajuta la cresterea nivelului de mobilitate si a dexteritatii, dar care contribuie in egala masura si la dezvoltarea cognitiva a acestuia. Jocul trebuie sa fie o modalitate de invatare prin descoperire, pentru ca numai asa se poate obtine nivelul corespunzator de dezvoltare. in plus, prin intermediul jocului, copilul va beneficia de posibilitatea de a afla mai multe informatii despre diversele obiecte cu care interactioneaza, ceea ce il ajuta la extinderea abilitatilor logice, sociale si cognitive.
Totodata, jocurile oferite dupa varsta de 2 ani il vor ajuta pe copil sa invete si sa-si dezvolte o serie de concepte, dar si sa afle despre anumite evenimente sau situatii. Jocuri precum Jenga, Monopoly, jocurile de cuvinte sau de observatie ori cele de grup presupun acumularea unei game variate de aptitudini de catre un copil. De exemplu, cu ajutorul Monopoly, acesta invata concepte matematice de baza, dar si cum sa isi gestioneze resursele; Jenga il invata pe copil ce sunt atentia si rabdarea, cum sa se concentreze pe indeplinirea unui obiectiv, precum si sa-si exerseze abilitatile legate de dexteritate.
Jocurile de grup ajuta la dezvoltarea unor aptitudini organizatorice, de coordonare si verbale ori non-verbale (in functie de tipul jocului abordat). in cazul unor astfel de jocuri, copiii pot sa aiba si rol decizional, ceea ce ii va ajuta sa dobandeasca abilitati de luare a deciziilor, pentru ca sunt pusi in situatii in care trebuie sa evalueze ceea ce se intampla in jurul lor. Atunci cand jocul implica prezenta adultilor, copiii vor invata cum sa respecte regulile si cum sa interactioneze in functie de situatiile cu care se confrunta. Este important ca jocurile in care sunt implicati copiii sa nu dispuna de un nivel ridicat de competivitate, iar daca se promoveaza un astfel de concept, acesta trebuie explicat pe intelesului lor.
De la plastilina pana la jocurile senzoriale – jocul trebuie sa ramana doar joaca?
Fiecare varsta presupune un anumit tip de jocuri – pentru cei mici, jocurile cu plastilina si materiale de modelaj, cu apa si cu nisip, ca mai apoi sa se treaca la jocurile pe roluri, din care copilul va avea de invatat despre responsabilitatile implicate de un anumit loc de munca, ulterior, pe masura ce varsta evolueaza, copilul urmand sa se joace alte tipuri de jocuri. Printre acestea se numara desenatul, pictatul, jocurile de sortare diverse forme, jocurile de masa, jocurile de imaginatie, jocurile in natura si jocurile senzoriale. Chiar daca inseamna foarte multa joaca, copiii trebuie sa invete din jocurile lor.
Pentru ca un joc care a fost corect aplicat si explicat isi dovedeste utilitatea nu doar pe termen scurt, ci si pe termen lung. Un copil care s-a dezvoltat pe baza unor jocuri corespunzatoare varstei va beneficia de insusirea acelor caracteristici de baza pentru un viitor adult responsabil. Copilul care s-a jucat asa cum trebuie in copilarie se va transforma intr-o persoana adulta care va stii ce are de facut in viata si care va juca un rol important pentru societate. Iar toate acestea se vor datora doar unor simple jocuri!