Lasa copilul sa se joace singur. Beneficiile jocului nesupravegheat

| | Actualizat: 2019-05-02 13:42:25

Au disparut zilele cand mamele le spuneau copiilor lor sa se joace afara pana cand se aprind luminile pe strada.

In afara faptului ca isi iau si parintii o pauza, medicii spun ca cei mici se bucura de multe beneficii de dezvoltare cand se joaca nesupravegheati.

Potrivit unui studiu realizat de University College din Londra, timpul de joaca nesupravegheat ii face pe copii mai sociali si mai activi. Harvard Graduate School din secolul al XVIII-lea, spune intr-un articol ca joaca nesupravegheata ii ajuta pe copii sa dezvolte abilitati importante cum ar fi gandirea creativa, analizarea modelelor, folosirea empatiei, reglarea propriilor emotii si multe altele.

Medicii spun ca jocul liber este necesar pentru ca un micut sa se dezvolte ca o persoana sanatoasa si fericita.

Cu cat se joaca mai mult, cu atat invata mai mult.

"Jocul este o lucrare a copilului", spune Kathryn Smerling, PhD, LCSW, terapeut de familie din New York City.

"Copiii trebuie sa poata sa se joace fara ca un adult sa stea cu ochii pe el, pentru ca asa invata. Prin construirea unei cladiri, prin daramarea ei si apoi prin refacerea ei, invata cum sa faca fata esecului si sa-si construiasca rezistenta. Este modul in care cel mic invata cum sa esueze, sa reuseasca, sa imparta si sa negocieze."

Dan Marullo, psiholog pediatru la Children's of Alabama, este de parere ca jocul este crucial pentru dezvoltarea cognitiva si sociala a fiecarui copil si cu cat se joaca mai mult, cu atat se dezvolta mai bine. Dar el spune ca jocul nesupravegheat nu inseamna ca micutii ar trebui lasati singuri sau in medii nesigure. In schimb, parintii ar trebui sa se gandeasca la asta ca la timpul de joc "condus de copii".

Prea multa interferenta cu adultii poate impiedica copiii sa isi dezvolte propriile abilitati de viata prin joc, cum ar fi capacitatea de a rezolva conflictele.

"Daca adultii intervin si directioneaza acest lucru, copilul nu are capacitatea de a invata acele abilitati singur. Are nevoie de oportunitatea de a iesi, de a se murdari si de a face greseli, atat singuri cat si cu colegii lor", spune Marullo.

Desigur, este important sa te asiguri ca cel mic este in siguranta si nu toate familiile locuiesc in zone cu acces la medii in aer liber in conditii de siguranta. Pentru a beneficia de jocul nesupravegheat se recomanda ca cel mic sa fie indrumat spre activitati creative.

"Va voi da un exemplu pe care l-as aplica pentru fiul meu. La o intalnire cu cativa dintre colegii lui din clasa le-as pune pe masa autocolante, hartie, creioane, puzzle-uri si alte lucruri de acest fel si i-as incuraja sa faca o carte pentru mama sau tatal lor sau sa incerce sa rezolve puzzle-ul impreuna. Mestesugurile ii ajuta sa faca ceva independent si sa fie mandri de ei", precizeaza Jennifer Nitz, terapeut la Spitalul de copii Wolfson din Jacksonville, Florida.

Jocul te ajuta la batranete

Si pe masura ce copiii imbatranesc, experientele lor de rezolvare a problemelor in timpul jocului ii ajuta sa rezolve probleme mai complexe.

"Pe masura ce imbatraniti, sunteti expusi la mai multe persoane si mai multe idei si construiti pe aceste experiente timpurii", spune Marullo.

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca micutii cu varsta de 1 an au nevoie de cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi, cum ar fi mersul. Pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani, OMS recomanda trei ore de joc pentru a asigura o dezvoltare fizica sanatoasa, dar pentru abilitatile sociale, emotionale si cognitive? Nitz spune ca exista semne ca un copil are nevoie de mai mult timp pentru a se juca liber, in special daca abilitatile interpersonale au nevoie de imbunatatire.

"Vrem sa ne asiguram ca cei mici sunt sociali si construiesc relatii cu colegii la scoala si ca dezvolta acele abilitati. Daca un parinte observa ceva care nu pare normal, este un moment bun pentru a promova acele interactiuni cu familia, colegii si alte persoane din comunitate", spune ea.

Multe activitati, mai putina joaca

Copiii de astazi au zile incarcate cu multe activitati, dar specialistii ii indeamna pe parinti sa le faca timp si pentru joc.

"Se pare ca micutii au toata ziua programata. Au scoala, apoi fotbal, cursuri de dans, muzica si altele. Un copil nu trebuie sa aiba program in fiecare minut al zilei.Tendinta noastra este sa oferim copiilor toate avantajele posibile, pentru ca atunci cand au 18 ani, sa poata merge la cele mai bune colegii. Ceea ce au nevoie copiii este acel moment in care sa se joace si sa se distreze. De-a lungul anilor au fost multe cercetari care au aratat ca jocul este modul in care copilul invata cel mai bine", spune Smerling.

Citeste si despre