Puterea jocului. De ce sunt importante jocurile pentru dezvoltarea copilului?

| | Actualizat: 2022-04-21 19:31:54

Învatarea este cel mai bine alimentata prin exploatarea dorintei naturale a copilului de a se juca, mai degraba decat prin factori externi, cum ar fi notele sau calificativele. Pe masura ce se implica activ si descopera cu bucurie lumea în care traiesc, copiii dobandesc abilitatile necesare întelegerii modului în care functioneaza lumea si adaptarii în societate.

 

Pentru un copil, jocul este un mod de învatare si de întelegere a lumii. Data viitoare cand copilul tau îti cere sa va jucati împreuna, profita de ocazie si împartaseste cu el bucuria descoperirii, în timp ce va conectati unul cu celalalt si cu lumea din jurul vostru.

 

Iata patru jocuri ce au un rol extrem de important în dezvoltarea copilului.

 

1. Jocul cu mingea

Mingea este o jucarie clasica, integrata în jocul copiilor înca din antichitate, cand, bineînteles, era confectionata din cu totul alte materiale decat cele pe care le cunoastem astazi.

 

În timp ce unii parinti sunt mereu în cautarea celor mai noi tendinte în materie de jucarii pentru bebelusi si copii mici, acestia nu ar trebui sa subestimeze niciodata cantitatea de distractie pe care o poate oferi o simpla minge. Pe langa componenta ludica, jocul cu mingea ofera numeroase oportunitati de dezvoltare.

 

Asadar, dincolo de faptul ca este extrem de distractiva, clasica minge fotbal îl poate ajuta pe cel mic sa-si dezvolte abilitati precum coordonarea mana-ochi, motricitatea grosiera si fina, constientizarea spatiului, abilitatile de prindere, de rezolvare a problemelor, echilibrul si chiar limbajul si abilitatile sociale.

 

Este recomandat ca jocul cu mingea sa fie introdus în activitatea copilului cat mai devreme posibil. Bebelusii se pot juca cu mingi senzoriale cu suprafete texturate chiar de cand stau pe burtica. Aceasta activitate le va stimula simtul tactil.

 

Copiii mici îsi pot dezvolta abilitatile motorii, abilitatile spatiale si coordonarea jucandu-se cu mingi usoare, cum ar fi o minge de fotbal sau mingile de plaja. Joaca cu mingi mai mici, cum ar fi mingile de tenis, le poate oferi ocazia de a exersa prinderea si aruncarea unei mingi cu o singura mana.

 

2. Puzzle-urile

Puzzle-urile sunt jucarii clasice pentru copiii mici. Acestea sunt disponibile într-o varietate de tipuri, materiale si niveluri de dificultate. Chiar si bebelusii pot explora puzzle-uri simple care implica îmbinarea a doua-trei piese, iar pe masura ce cresc pot rezolva puzzle-uri mai complexe.

 

Exista multe actiuni pe care le efectuam în viata de zi cu zi si care sunt similare puzzle-urilor. De exemplu, potrivirea obiectelor într-o cutie sau într-o punga este similara cu potrivirea pieselor de puzzle. De aceea, acest joc este important pentru dezvoltarea celor mici.

 

Jocul cu puzzle-uri este un moment excelent pentru dezvoltarea abilitatilor cognitive si a motricitatii fine si de asemenea, pentru dezvoltarea abilitatilor sociale, emotionale si lingvistice atunci cand, în timp ce aranjeaza piesele de puzzle, copiilor li se vorbeste despre imaginile existente pe tabla de puzzle, încurajand dialogul.

 

Prin intermediul puzzle-ului, copiii îsi dezvolta si abilitatea de rezolvare a problemelor. Ei învata sa rezolve o problema si sa ajunga la o solutie pe masura ce unesc piesele. Este posibil sa fie nevoiti sa învete sa lase deoparte piesa pe care spera sa o puna în puzzle în timp ce cauta una care se potriveste în locul de care au nevoie. De asemenea, pot învata ca exista mai multe cai de rezolvare a puzzle-ului, pe masura ce se joaca cu el de mai multe ori. Atunci cand lucreaza la puzzle-uri alaturi de colegi, ei îsi pot descrie reciproc strategiile si pot învata sa colaboreze.

 

3. Jocul Lego

Atunci cand copilul se joaca cu piesele de Lego, îsi misca în mod constant mainile, ajusteaza blocurile si urmeaza instructiuni. Actiunile lui trebuie sa fie concise si bine gandite pentru a obtine rezultatul dorit. Astfel, jocul Lego contribuie la îmbunatatirea abilitatilor motorii ale copilului prin angajarea temeinica a acestora. Asa cum spune vechea zicala, „practica este mama învatarii”, jocul de Lego îi ajuta sa exerseze într-un mod atractiv si educativ.

 

De asemenea, jocul de Lego îi ajuta pe cei mici sa-si dezvolte imaginatia. Oferindu-le posibilitatea de a fi creativi si a da forma povestilor pe care si le imagineaza, copiii au ocazia de a se exprima în moduri benefice.

 

Ei pot urma instructiunile sau pot crea ceva complet nou, extinzandu-si imaginatia si facand legatura cu lumea reala. Mai tarziu, cand vor deveni adulti, aceasta abilitate de a-si folosi imaginatia se va dovedi utila în multe moduri, inclusiv în stabilirea obiectivelor si rezolvarea problemelor.

 

4. Jocul de rol

Beneficiile jocului de rol în randul copiilor sunt fundamentale în consolidarea abilitatilor necesare pentru o dezvoltare sanatoasa. Nu este de mirare ca terapeutii folosesc terapia prin joc de rol pentru a-i ajuta pe copii atunci cand trec prin situatii dificile si chiar pentru a trata afectiuni precum autismul.

 

Cu siguranta s-a întamplat ca piticul tau sa ia la un moment dat telefonul si sa se prefaca ca vorbeste la telefon cu cineva. Sigur ca te-a amuzat momentul, însa ti-a trecut vreodata prin minte sa te întrebi ce îi trece prin minte celui mic?

 

Pe langa faptul ca este amuzant, folosirea imaginatiei în jocurile de rol îmbunatateste creativitatea, favorizeaza performante mai bune la scoala si, de asemenea, îi ajuta sa dezvolte o abordare strategica de rezolvare a problemelor.

 

Conform specialistilor, capacitatea de flexibilitate cognitiva si creativitatea copilului se afla în stransa legatura de jocul de rol. Cei mici îsi antreneaza creierul sa exerseze folosirea imaginatiei de la o varsta frageda. Acest lucru nu este important doar în rezolvarea problemelor, ci chiar si mai tarziu în viata, o imaginatie bogata te ajuta sa te bucuri de o carte buna, sa planifici lucrurile mai bine sau pur si simplu sa întelegi punctul de vedere al altor persoane cu privire la diverse aspecte.

 

Referindu-se la imaginatie, Albert Einstein spunea ca „logica te va duce de la A la Z, însa imaginatia te va duce peste tot”. Pornind de la aceasta sintagma am putea opina ca progresele tehnologice si marile inventii nu ar fi fost posibile în lipsa unei imaginatii bogate a celor ce le-au inventat si promovat.

 

În concluzie, cei mici sunt ajutati si încurajati de parinti sau educatori sa învete si sa se dezvolte armonios. Jocurile reprezinta o modalitate excelenta de a face acest lucru, deoarece ofera o oportunitate axata pe distractie pentru a observa si modela dezvoltarea copilului.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Citeste si despre