Copiii sunt curiosi si descopera lumea inconjuratoare prin experientele de zi cu zi. Atunci cand sunt acasa, vor sa stie ce se intampla pas cu pas, iar uneori pregatitul cinei poate fi mai interesant pentru ei decat un joc complex, un desen animat sau o poveste.
Atunci cand copiii manifesta interes pentru ce se intampla in bucatarie, nu ar trebui sa ii respingem, dimpotriva. Pregatitul mesei impreuna este un prilej excelent de a se conecta cu parintii, in timp ce ei invata lucruri noi si dau o mana de ajutor, plini de entuziasm.
La prima vedere, a-i lasa pe copii sa se implice in procesul de gatire poate suna descurajant. Stim cu totii cata mizerie se poate face atunci cand cei mici incep sa experimenteze cu diverse ingrediente. Totul este nou pentru ei, de la arome pana la texturi, iar a-si pune faina din cap pana in picioare poate fi pentru ei o experienta extrem de distractiva. Nu la fel de distractiva va fi insa si pentru parinti. „Nota de plata” vine sub forma unei bucatarii care trebuie curatata, iar acest lucru poate fi epuizant, mai ales daca vorbim despre doi sau mai multi copii, care se incurajeaza reciproc sa experimenteze.
Gatitul - o experienta placuta pentru intreaga familie
Atunci cand alegeti sa ii implicati si pe cei mici in bucatarie, alegeti o reteta simpla, cu ingrediente putine si nu complicati lucrurile. In acest fel, va asigurati ca totul va decurge usor, copiii nu isi vor pierde interesul si rabdarea pe parcurs si la final vor manca cu placere din ceea ce au pregatit.
Motive sa-i implici pe copii in pregatirea mesei
Gatitul impreuna cu copiii este o activitate excelenta!
1. Gatitul poate fi distractiv. Atunci cand ceva le capteaza interesul, copiii pot fi extrem de curiosi si motivati sa duca sarcina la bun sfarsit. Gatitul poate fi o joaca, iar copiii vor invata foarte usor ce trebuie sa faca, dupa ce le aratati. Adaugarea ingredientelor poate fi sub forma unui joc de tip stafeta: fiecare pune cate ceva, pana cand reteta este gata.
2. Reuneste familia. Intreaga familie poate participa la pregatirea cinei, de exemplu. In acest fel, intre copii si parinti se creeaza o conexiune si fiecare are rolul sau in prepararea mancarii. La final, va veti bucura cu totii de munca voastra, pentru ca rezultatul nu are cum sa fie altfel decat delicios.
3. Ii invata pe copii despre stiintele exacte. A urmari o reteta exacta, cum sunt cele de desert, de exemplu, poate fi un exercitiu de memorie, concentrare, calculare si respectarea timpilor de gatire. Aceste lucruri, precum si transformarile prin care trec anumite ingrediente la anumite temperaturi pot fi un experiment aproape stiintific pentru copii.
4. Ii pregateste pentru viata. A deprinde inca din copilarie abilitati culinare le poate fi de mare ajutor copiilor mai tarziu in viata. Ei vor invata sa se descurce chiar si cu cateva ingrediente si sa se hraneasca sanatos, in loc sa apeleze la varianta fast food.
5. Ii ajuta sa manance sanatos. O cina sanatoasa si delicioasa poate fi compusa din cateva legume trase la tigaie sau gatite la aburi, alaturi de o carne slaba la gratar sau un peste. Se prepara repede, nu este nimic complicat si toata familia se va bucura de o masa sanatoasa, compusa din alimente naturale si putin procesate.
6. Dezvolta abilitatile psihomotorii. Taierea, razuirea sau amestecarea ingredientelor sunt actiuni ce necesita atentie si solicita motricitatea fina. Spargerea unui ou si separarea albusului de galbenus, de exemplu, este un exercitiu foarte util pentru copii, atat pentru indemanare, cat si pentru concentrare.
7. Ii ajuta sa se concentreze mai bine. Urmarea pasilor unei retete, respectarea timpilor recomandati si atentia la detalii sunt exercitii excelente pentru copii. In plus, asezatul mesei si faptul ca iau parte la intregul proces de preparare a mancarii poate fi o lectie importanta pentru ei.
Nu trebuie sa uitati insa ca anumite manevre din bucatarie pot fi periculoase pentru cei mici. In functie de varsta lor, copiii ar trebui sa umble cu cutitele doar sub supravegherea unui adult sau deloc. Aragazul prezinta si el pericole, iar parintii sunt cei care decid daca ii lasa pe copii sau nu sa umble la aragaz si la cuptor.
Copiii trebuie sa primeasca sarcini potrivite varstei lor, iar in unele cazuri aceste sarcini pot fi doar sa spele legumele, de exemplu. Nu uitati ca orice lucru trebuie facut cu atentie si grija, iar daca respectati aceste reguli, la final chiar veti putea spune cu totii ca dragostea trece prin stomac!
FOTO: Freepik.com