3 lucruri pe care NU ar trebui sa le faci pentru copilul tau

| | Actualizat: 2019-11-20 12:45:51

Toti parintii isi doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor, dar, de multe ori, pot fi coplesiti fara sa-si dea seama de comportamente care nu sunt chiar adecvate. Este important ca parintii sa fie constienti de acest lucru pentru a-si imbunatati propriul comportament inainte de a incerca sa-l imbunatateasca pe cel al copiilor. Exista momente in care nu trebuie sa faci anumite lucruri de dragul micutilor tai, chiar daca tu crezi ca le faci un bine. 

Psihologul Maria Jose Roldan spune care sunt aceste lucruri pe care sa NU le faci pentru micutii tai. Pentru binele lor, dar si al tau. 

3 lucruri pe care sa nu le faci pentru copiii tai

1. Repeti mereu acelasi lucruS-ar putea sa crezi ca trebuie sa repeti lucrurile de mai multe ori pentru ca micutii tai sa te asculte, dar realitatea este ca nu vei obtine efectul pe care il doresti. Copiii vor auzi doar o voce de fundal, dar nu vor face efortul sa te asculte. Ei asteapta pana cand te vei satura sa repeti lucrurile si sa te enervezi. Atmosfera se incinge si totul incepe sa explodeze.

Uneori, parintii autoritari fac greseala de a spune in mod repetat ce ar trebui sa faca micutii lor, iar si iar. Dar copiii nu sunt roboti care trebuie sa respecte ordinele. Cand ei trebuie sa faca ceva (mai ales in adolescenta), nu este necesar sa le repeti de o mie de ori. Este suficient sa le spui o adata sau de doua ori cel mult. Ei trebuie sa stie ca nu vei repeta lucrurile de o mie de ori, deoarece acest lucru ii va ajuta sa fie independenti si sa stie ce sa faca atunci cand nu vei fi langa ei.

2. Ii ajuti fara sa ceara acest lucru

 Este tentant sa ii ajuti pe copii fara ca ei sa ceara asta. Este o modalitate de a fi in permanenta alaturi de ei si de a le arata ca vei fi mereu acolo. Nu este asa? Ei bine nu. Copiii ar trebui sa stie ca esti alaturi de ei, dar ar trebui sa aiba, de asemenea, suficient spatiu pentru a face si incerca lucrurile singuri, pentru a putea gresi, pentru a incerca ceva nou.

Majoritatea parintilor isi ajuta copiii in permanenta, dar ar trebui sa astepte ca micutii sa le solicite ajutorul. Parintii ii ajuta prea mult pe cei mici atunci cand nu este cu adevarat necesar, generand astfel o relatie de dependenta si un sentiment de nesiguranta in copiii lor. Ei ar trebui sa inceteze sa le mai duca ghiozdanele atunci cand merg la scoala, de exemplu. Si daca este greu, trebuie gasita o alta solutie, cum ar fi ghiozdanul troler, dar trebuie sa fie dus de cel mic.

Este foarte important sa astepti ca micutii sa ceara ajutor atunci cand au nevoie de el, pentru ca este frustrant ca nu stiu sa decida pentru ei (nici atunci cand sunt mai mari). Si asta se imtampla din cauza ca parintii au fost intotdeauna in urma lor pentru a lua deciziile si a face lucrurile in locul lor.  

3. Previi toate erorile

Greselile sunt mari profesori pentru toata lumea. Copiii, cand iau propriile decizii vor face si ei greseli, dar acest lucru este benefic daca il fac intr-un mediu sigur. Este o modalitate pentru ei de a experimenta consecintele (cu conditia sa existe siguranta) sa invete din ele. Comportamentul bun este intotdeauna consolidat.

Parintii ar trebui sa nu-si mai protejeze excesiv copiii. Ei sunt sprijin pentru cei mici, dar nu este bine sa faca totul pentru ei. Orice extrema este negativa si la fel de rau este daca nu face nimic  pentru copii. Viata nu va fi usoara pentru ei si trebuie sa invete sa faca fata datorita indrumarii si sprijinului tau.

Citeste si despre