3 pasi simpli pentru a stabili rutina in noul an scolar

| | Actualizat: 2017-05-17 14:25:23

Inceputul noului an scolar poate fi destul de greu pentru o familie, programul de vara, lejer, in care nu exista presiunea timpului, este inlocuit de cel de scoala, in care dimineata toata lumea trebuie sa fie gata pana la o anumita ora, pranzul copiilor trebuie pregatit, ghiozdanul trebuie si el facut. Intre atatea activitati pe care le avem de facut dis de dimineata, este normal ca uneori sa ne simtim agitati, sa plecam pe fuga, iar copiii sa mai verse cate o lacrima.

 

Pentru a evita astfel de probleme si pentru a nu incepe o noua zi cu un mic dejun pe fuga si alergatul dupa autobuz, este ideal sa faceti un program care sa devina o rutina si pe care toata familia sa-l respecte cu sfintenie. In scurt timp, va fi extrem de usor ca cei mici sa fie gata pentru scoala si tu pentru serviciu.

Iata cum poti stabili o rutina pentru noul an scolar in doar trei pasi simpli.

Pasul 1: Vizualizeaza intreaga zi

Fiecare dintre noi isi doreste dimineti linistite, in care pachetelul copiilor sa se faca singur, micutii sa se imbrace fara sa intarzie si sa manance fara sa traga de timp, insa nu trebuie sa privesti dimineata ca pe un moment singular, ci integrat in zi.

Spre exemplu, gandeste-te ce ai putea sa faci seara ca sa mai economistesti timp de dimineata. Ghiozdanul poate fi facut de seara, poate ii poti face si pranzul copilului inca de seara, pregateste de seara cu ce se imbraca fiecare membru al familiei, ca sa nu mai pierdeti timpul dimineata stand in fata dulapului deschis. Astfel incat sa ai timp si de aceste activitati seara, regandeste intreaga zi.

Dimineata, timpul este principalul nostru dusman, insa nu vei rezolva toate problemele daca te trezesti cat mai dimineata deoarece si tu si copii veti obosi mai repede in timpul zilei. Aranjeaza intreaga zi astfel incat sa nu lasi toate treburile numai pentru dimineata sau numai pentru seara, anticipeaza nevoile familiei si rezolva-le cand nu esti presata de timp. Gandeste-te si cat timp iti ia fiecare activitate si cat timp petreceti pe drum. In cazul drumului ia-ti si o marja de eroare pentru a preintampina unii factori pe care nu-i poti controla: traficul aglomerat, intarzierea autobuzului, etc.

Pasul 2: Consulta-te cu toata familia

Nu te gandi numai la tine cand faci un program, ci consulta-te si cu cei mici. Discutati in familie despre noul program zilnic, astfel incat fiecare sa vina cu idei sau sa-si exprime dezacordul. Programul unei zile se face in functie de nevoile fiecaruia din familie, orice membru al familiei are obiceiurile lui, asa ca trebuie sa tii cont de toate nevoile lor pentru a profita la maximum de timpul pe care il aveti la dispozitie.

Totodata, tine cont de tabieturile si ritmul natural al fiecaruia. Unii dintre copii se trezesc usor de dimineata fara probleme, in timp ce altii sunt pasari de noapte, stau pana tarziu furati de o carte si se trezesc foarte greu in zori.

Daca ii lasi si pe copii sa participe la realizarea unui program, ei vor fi mult mai dispusi sa-l respecte, asa ca accepta-le ideile si tine cont de parerile lor. Pune pe o foaie programul zilnic al fiecaruia dintre voi, parinti si copii, si vedeti ce optiuni aveti pentru a realiza un program care sa se plieze pe nevoile tuturor.

Daca pana acum lucrurile se desfasurau haotic, nu face un program cu prea multi pasi si prea multe cerinte si nu te gandi la o rutina care sa se respecte la minut pentru ca nu este un obiectiv realizabil dupa ce cu doar cateva zile in urma ei inca erau in vacanta, iar ceasul era mai mult un obiect de decor. Schimbarile bruste sunt greu de implementat, asa ca incepe cu un program in mare, iar dupa un timp poti intra si in amanunte.

Nu incarca programul tau si nici al copilului si nu planifica fiecare moment al zilei deoarece devine frustrant ca fiecare pas sa-ti fie calculat inainte. Daca dimineata poti realiza un program mai strict pentru ca exista presiunea timpului, dupa-amiaza si seara poti sa fii mai flexibila in ceea ce priveste ce are fiecare de facut.

Pasul 3: Acorda timp noului program

Stabilirea unei rutine este un proces mai lung, asa ca trebuie sa ai rabdare si sa nu renunti la program imediat ce s-a dovedit a fi ineficient. Ajusteaza unde se poate, scoate din el actiunile consumatoare de timp si care nu sunt necesare. Spre exemplu, poate in loc sa bei cafeaua acasa, o poti pune intr-un termos si sa o bei pe drum.

Nu renunta la program daca vezi ca nu functioneaza timp de cateva zile. Rabdarea este esentiala in stabilirea unei rutine de dimineata, iar schimbarile nu sunt intotdeauna usoare, mai ales cand este vorba despre copii.

Lasa si loc de unele schimbari in program. Daca la inceputul anului scolar urmati un anumit program, in el pot interveni si schimbari, poate cel mic s-a inscris la o activitate extrascolara intre timp, sau tu ti-ai schombat job-ul si ai un alt program de lucru.

Sa faci un program pentru toata familia nu este o misiune usoara, insa odata ce v-ati obisnuit cu el, toate lucrurile se vor derula in liniste si fara ca lucrurile sa scape de sub control.

Profita de weekend pentru a castiga timp pe parcursul saptamanii

Weekendul este rezervat relaxarii si nu trebuie sa-l umpli si pe el, insa poti rezolva anumite lucruri in aceste doua zile libere pentru ca in timpul saptamanii sa nu mai adaugi noi activitati la zecile de treburi zilnice.

Poti sa platesti facturile online in weekend, poti face cumparaturi mai multe in weekend pentru a nu mai consuma ti cmp apoi. Spre exemplu, in loc sa cumperi in fiecare zi o gustare pentru cel mic de la o patiserie/covrigarie si sa pierzi vremea la coada, poti sa cumperi in weekend de la supermarket pachete de biscuiti, batoane deereale sau orice alta gustare ii place micutului tau si sa-i pui cate unul in ghiozdan in fiecare zi.

De asemenea, in weekend poti face ordine in dulap pentru a-ti fi mai usor sa-ti dai seama ce haine va purta in saptamana ce urmeaza.

Tu ai facut un program pentru familia ta? Ce probleme intampini dimineata cu cel mic? Povesteste-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre