5 mituri despre bebelusi pe care parintii inca le mai cred

| | Actualizat: 2018-07-31 00:00:00

Exista o multime de informatii destinate noilor parinti, unele dintre ele se bat insa cap in cap si nu fac decat sa sporeasca stresul la care acestia sunt supusi in primele luni dupa ce bebe apare in viata lor.

Cu siguranta ai in preajma prieteni, colegi de birou si rude cu copii de la care ai auzit tot felul de sfaturi si pareri privind cresterea si ingrijirea bebelusului. Dar ce spun specialistii? Iata cateva mituri despre bebelusi pe care parintii inca le mai cred, dar pe care cercetatorii le-au dovedit deja ca fiind total neadevarate:

Mitul numarul 1: daca bebelusului ii este frig, va raci

FALS! Chiar daca este foarte usor sa iti faci griji ca micutul tau se va imbolnavi si va raci atunci cand sta intr-un mediu mai rece, stiinta spune ca nu este asa.

Unele studii au incercat sa sugereze ca expunerea pe termen scurt la temperaturi scazute ar putea afecta sistemul imunitar, insa exista mult mai multe dovezi care incurajeaza expunerea la rece pentru bunastarea generala a unei persoane, asa ca pune o caciulita pe capul bebelusului tau, mergeti afara sa luati o gura de aer proaspat si nu iti mai face atatea griji.

Mitul numarul 2: bebelusul are nevoie de liniste pentru a dormi

FALS! Un somn bun este extrem de valoros, mai ales cand esti un proaspat parinte care nu prea apuca sa inchida ochii. De aceea, sa intrerupi somnul bebelusului este o idee care ti se pare ingrozitoare si ai putea sa fi tentata sa cladesti un fel de balon protector in jurul copilului pentru a izola orice sunet sau zgomot care l-ar putea trezi inainte de vreme.

Bebelusii sunt insa obisnuiti sa doarma in galagie, aminteste-ti ca au petrecut 9 luni in burtica ta, cu zgomotul ritmic al placentei chiar langa ei, asa ca nu numai ca sunt obisnuiti cu galagia, ci chiar le place.

Mitul numarul 3: bebelusul are nevoie sa fie distrat

FALS! Multi proaspeti parinti cred ca trebuie sa isi distreze bebelusul, insa bebelusul are de fapt nevoie de prezenta si compania lor si mai putin sa fie distrat. Simplu fapt ca ai grija de bebelusul tau toata ziua si iti simte prezenta este suficient pentru a satisface nevoia lui de a se simti conectat cu tine.

In plus, incurajandu-l sa se joace singur, independent, chiar si la o varsta atat de frageda, il va ajuta sa invete aceasta abilitate atat de importanta in dezvoltarea sa.

Mitul numarul 4: daca are mucozitati verzi, este de rau

FALS! Atunci cand vad pentru prima data mucozitati de culoare verde in nasucul bebelusului lor, multi parinti intra in panica, pentru ca stiu ca acesta este un semn rau. Stiinta sustine insa altceva. Mucisorii verzui sunt de fapt un semn ca organismul copilului tau lupta din greu cu sistemul imunitar pentru a-l insanatosi cat mai repede.

Mitul numarul 5: daca iti tii copilul in brate prea mult, se invata

FALS! Nu iti vei rasfata bebelusul si nu il vei invata prost daca il tii in brate mai mult. Conform unui studiu de cercetare, atunci cand iti tii bebelusul in brate ajuti la dezvoltarea creierului sau si asta fara sa iei in considerare cresterea nivelului de oxitocina (hormonul dragostei) pe care o resimte bebelusul atunci cand sta lipit de cei apropiati lui.

De multe ori, ca sa fii parinte trebuie sa te bazezi pe instinctele tale, desi acest lucru poate fi dificil cand auzi tot felul de sfaturi de la cei din jurul tau. Bucura-te de prezenta lui la tine in brate pentru ca in curand nu va mai avea rabdare sa stea acolo ca sa il dragalesti si nu iti mai face atat de multe griji inutile.

Citeste si despre