6 lucruri esentiale de care orice baiat are nevoie de la mama lui

| | Actualizat: 2017-11-21 00:00:00

Suntem mentorii copiilor nostri. Atat mama cat si tatal au responsabilitatea de a fi un model demn de urmat pentru puiul lor, fiecare influenteaza adultul ce va deveni si isi pune amprenta asupra diferitelor aspecte ale vietii lui. Ca mama iti doresti sa ii insufli copilului tau principii de viata solide, dupa care sa se ghideze pentru a trai in armonie cu oamenii din jurul lui.

6 lucruri de care orice baiat are nevoie de la mama lui

Exista anumite lucruri pe care un baiat le poate deprinde doar de la mama lui. Legatura dintre o mama si fiul ei este una speciala. Relatia dintre ei se bazeaza pe incredere si iubire neconditionata, iar rolul mamei in viata lui este definitor pentru cum va percepe cel mic iubirea, respectul, empatia, dar si pentru cum isi va manifesta afectiunea fata de restul lumii.

1. Incredere

Fie ca este vorba despre modul in care incerci sa ii construiesti increderea in sine sau despre faptul ca nu ii tai aripile si ai incredere in deciziile ce le ia, vorbim despre un efort continuu si sustinut.

Baiatul tau are nevoie de tine sa ii fii alaturi, sa stie ca se poate baza pe tine in orice situatie. Drept rasplata, el se va simti protejat si se va deschide fata de tine, ii vei fi cel mai apropiat om.

2. Iubire neconditionata

Pe langa vorbele frumoase pe care i le spui zi de zi, ai grija sa ii arati iubirea ce i-o porti. Desi se zice ca dragostea nu are nevoie de demonstratii, este important ca vorbele sa fie sustinute de fapte. Cel mic va invata de la tine despre importanta iubirii, va invata ce minunat e sa le arati oamenilor ca ii iubesti, prin mici gesturi, dar mai ales va invata sa ofere dragoste neconditionat, sa ii accepte pe cei din jur cu propriul fel de a fi, fara a incerca sa ii schimbe in functie de preferintele lui.

3. Limite si reguli

Hai sa stabilim de la bun inceput ca rutina este de dorit in viata copilului si ca se impun si limite in educarea lui. Limitele, la fel ca si asteptarile pe care le ai de la el, ar trebui sa fie unele corecte, adecvate varstei si puterii lui de intelegere. Daca setezi limite prea stricte risti sa ii ingradesti dezvoltarea si sa ii inhibi increderea, limitele ar trebui folosite ca si un ghid, copilul are nevoie sa stie ca mama lui il poate stapani si in momentele mai putin placute, fara sa se piarda cu firea si sa clacheze.

Daca cel mic va simti ca este lasat liber, sa faca orice isi doreste, isi va dezvolta mai degraba o parte manipulatoare, pentru ca, nu-i asa, daca functioneaza cu tine va functiona si cu ceilalti!

4. Corectie blanda

A gresi e omeneste. Pentru baietelul tau, aflat la inceput de drum, vor urma si greseli ici-colo. Ofera-i spatiu si da-i ocazia sa invete din greselile lui, nu il certa abordand un ton agresiv, nu il critica la fiecare pas, nu il pedepsi pentru a-i arata ca asta atrage dupa sine o greseala.

Pur si simplu lasa-l sa simta pe propria piele consecinta alegerilor facute, cu siguranta va gasi o modalitate de a salva situatia (poate si cu putin sprijin din partea ta), dar, cel mai important, isi va insusi lectia si va incerca sa nu mai comita aceeasi greseala in viitor. Comunica eficient cu cel mic, explica-i unde a gresit si indruma-l pentru a face mai bine.

5. Libertate de alegere

Cu totii avem nevoie sa nu ne simtim ingraditi, pentru a ne putea desfasura, pentru a ne putea cunoaste mai bine pe noi insine. Copilul tau cu atat mai mult, are nevoie de exemple pozitive din partea ta si de oportunitatea de a pune in practica. Nu incerca sa faci totul in locul lui, nu iti impune prezenta in fiecare moment al zilei.

Permite-i sa isi traiasca propriile experiente inca de la o varsta frageda si ai incredere ca, punandu-i la dispozitie principii de viata sanatoase, va incerca sa faca cele mai bune alegeri.

6. Invataminte

Nimeni nu se naste invatat, nu? Fii alaturi de baiatul tau, povesteste-i experientele tale chiar daca nu va tine cont mereu de ele si va dori sa experimenteze pe cont propriu. Respecta-l si va invata la randu-i sa respecte femeile din viata lui, fii empatica cu el si cu sentimentele lui si va invata ce inseamna bunatatea si intelegerea fata de ceilalti, ghideaza-i pasii in viata pana va invata sa faca diferenta intre bine si rau, protejeaza-l, dar da-i ocazia sa se descurce si pe cont propriu, sa devina independent.

Copilaria este piatra de temelie a vietii copilului tau si sta numai in puterea ta sa cladesti o fundatie solida, astfel incat baiatul tau sa devina un barbat asa cum ti-ar placea si tie sa ai alaturi.

Citeste si despre