6 motive pentru care parintii nu isi vaccineaza copiii si de ce trebuie sa faca lucrul acesta

| | Actualizat: 2015-10-02 17:35:04

Vaccinarea copiilor este un subiect care imparte parintii in doua tabere, cei care sustin ca vaccinul ii poate imbolnavi pe copii si cei care sunt de partea imunizarii prin vaccinare.

Tot mai multi parinti evita sa-si vaccineze copiii, iar acest lucru ii ingrijoreaza pe medici, care atrag atentia ca boli pe care le credeam eradicate in tara noastra, asa cum este poliomelita de exemplu, ar putea sa reapara, asa cum s-a intamplat in Ucraina, foarte aproape de tara noastra.

Motivele pentru care parintii refuza sa-si vaccineze copiii sunt multiple, o parte dintre parinti sustin ca nu se stiu exact efectele adverse pentru ca nu s-au facut suficiente studii in acest sens, mai ales ca este vorba de vaccinuri noi. Alti parinti considera ca marile companii farmaceutice au de castigat enorm din vaccinuri, in primul rand din comercializarea lor si apoi pentru ca ele provoaca boli pentru care tot aceste companii au remediul.

Un alt factor care a inclinat balanta impotriva vaccinarii fost sentinta unui tribunal din Italia, data in 2012, conform careia vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) ar provoca autism. Argumentul acesta nu mai este insa unul solid, deoarece Curtea de Apel din Bologna a decis ca prima curte, din Remini, a dat un verdict pe baza unor dovezi frauduloase si prin urmare l-a anulat.

In acelasi timp, din cauza faptului ca au fost eradicate aceste boli, parintii le privesc ca pe niste afectiuni usoare. Nimic mai gresit insa, si rujeola si rubeola si oreionul sunt boli destul de grave, mai ales pentru adulti, in cazul carora pot aparea complicatii.

Iata cele mai comune 7 motive pentru care parintii refuza sa-si vaccineze copii si explicatiile la aceste ingrijorari ale lor:

1. "Prea multe vaccinuri intr-un timp atat de scurt vor da peste cap sistemul imunitar al copilului"

In prezent, copiii sunt vaccinati pana la 2 ani impotriva a peste 10 afectiuni, iar acest lucru ii poate face pe parinti reticenti la atatea medicamente administrate bebelusului. Medicii insa spun ca nu conteaza numarul de injectii pe care le face copilul, ci ce se afla in ele, in speta antigenele. Asadar, antigenele pe care le contin vaccinurile de azi sunt mai putine decat cele din vaccinurile pe care le faceau copiii in anii '90 de exemplu.

Numarul antigenelor a scazut chiar daca numarul vaccinurilor a crescut deoarece acum se folosesc vaccinuri acelulare, adica un vaccin lipsit de elemente celulare, obtinut prin purificarea componentelor antigene ale microorganismelor patogene.

2. "Sistemul imunitar al copilului nu a ajuns la maturitate, asa ca o sa fac numai vaccinurile importante acum si pe celelalte mai tarziu"

In cazul unor afectiuni, o intarziere si de cateva luni pana la efectuarea vaccinului poate sa fie o perioada prea lunga, iar copilul se poate imbolnavi. Schema de vaccinare a fost gandita pentru a oferi cel mai inalt grad de protectie si analizata foarte bine de experti in imunologie, care au o experienta vasta in domeniu, asa ca daca un vaccin trebuie facut la 6 luni, cel mai bine este sa-l faci atunci si nu la 3 ani, daca asta este recomandarea.

3. "Vaccinurile contin substante toxice precum mercur, aluminiu, formaldehida, antigel

In general, vaccinurile nu sunt altceva decat apa cu antigene, insa mai au nevoie de alte substante care sa stabilizeze solutia si sa creasca eficienta lui. Vaccinurile contin intr-adevar mici cantitati de saruri de aluminiu care stimuleaza sistemul imunitar.

Formaldehida este si ea un adjuvant al vaccinurilor, insa este folosita in subtante extrem de mici, sunt multe fructe care contin mai multa formaldehida decat un vaccin, iar corpul uman o tolereaza fara probleme in cantitati mici. De altfel, toti acesti adjuvanti sunt folositi in cantitati pe care organismul unui copil le accepta fara absolut nicio problema.

Desi unii parinti au aflat din diverse surse ca vaccinurile ar contine antigel, aceasta este pur si simplu o eroare, cel mai probabil cauzata de asemanarea cuvantului "antigen" si "antigel".

4. "Vaccinurile sunt o sursa de venituri pentru companiile farmaceutice si pentru medici"

Intr-adevar, companiile farmaceutice care produc vaccinuri au ceva de castigat din vinderea lor si din faptul ca imunizarea impotriva anumitor boli este obligatorie, insa vaccinurile nu sunt nici pe departe sursa lor principla de bani.

Nici in cazul medicilor pediatri vaccinurile nu reprezinta o sursa importanta de venituri, asa ca niciun medic nu iti va recomanda sa-ti vaccinezi copilul doar pentru ca s-ar imbogati de pe urma acestei proceduri.

5. "Unele efecte adverse ale vaccinurilor sunt mult mai rele decat bolile de care te apara"

Unele efecte adverse sunt destul de dese in cazul vaccinurilor, vorbim despre roseata si edem (umflatura) la locul intepaturii, mai rar poate aparea febra, costipatie sau diaree, insa reactiile cu adevarat grave, cum ar fi socul anafilactic, sunt extrem de rare. Studiile arata ca sansele ca un copil sa aiba o reactie alergica la un vaccin sunt de 1 la un milion.

6. "Obligatia de a-mi vaccina copilul este o incalcare a drepturilor mele"

Multi parinti care considera vaccinurile nocive vad obligativitatea imunizarii ca pe o incalcare a drepturilor lor sustinand ca ei sunt responsabili de sanatatea copilului si in deciziile legate de ea nu ar trebui sa intervina statul.

Nu este numai cazul parintilor din Romania, ci si din alte tari din Occident, Franta si chiar Statele Unite ale Americii. In prezent, la noi in tara, prin Programul National de Imunizari, copiii trebuie sa fie vaccinati impotriva unor boli infectioase precum poliomielita
, difteria, tetanosul, tusea convulsiva, rujeola,
 rubeola
, oreionul
, hepatita B
, infectia cu Haemophilus influenzae tip B
, tuberculoza.

Pentru ca sunt afectiuni extrem de contagiose, copiii care nu au fost imunizati impotriva lor se expun la riscuri foarte mari si reprezinta un pericol si pentru cei din jur. In unele cazuri nu este vorba neaparat de sanatatea individuala a unui copil, ci de a unei intregi grupe de gradinita din cauza a doi copii care au refuzat vaccinul.

Tu ti-ai vaccinat copilul? Ce parere ai despre aceasta dezbatere? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comenatarii de mai jos!

Citeste si despre