Facebook, Twitter, Instagram… cu siguranta ai un cont pe cel putin una dintre aceste retele de socializare, pe care obisnuiesti sa postezi aproape zilnic in special fotografii personale si filmulete amuzante, absolut adorabile, cu micutii tai.
Daca te-ai inscris in mai multe grupuri de parenting pe Facebook, sigur ai intrat in “hora” mamicilor care impartasesc cu alti parinti imagini cu “primul dintisor” sau “prima baita a bebelusului”. Toti parintii se mandresc cu odraslele lor si e normal sa fie asa. Ipostazele amuzante in care cei mici apar fac deliciul prietenilor tai de pe retelele sociale.
Problema, insa, apare atunci cand aceste imagini sunt postate in mod public, astfel incat sa poata fi vizualizate de oricine iti acceseaza profilul. Sau cand conturile sunt sparte de hackeri, iar aceste fotografii ajung sa fie utilizate de persoane rau-voitoare. In acest sens, este extrem de important ca parintii sa fie foarte atenti la persoanele cu care se imprietenesc pe aceste retele, dar si la setarile de confidentialitate ale conturilor. Pentru siguranta, specialistii sugereaza ca cel mai sanatos ar fi sa nu posteze deloc imagini cu copiii lor, pentru a nu-i expune, pentru a nu-i pune in pericol.
Totusi, daca vrei sa continui prin a publica imagini cu copilul tau, e bine sa le limitezi pe cat posibil, iar o serie de fotografii, precum cele care urmeaza, sa eviti sa le faci publice chiar si pentru prietenii reali. Gandeste-te ca tot ce ajunge in mediul online, ramane in mediul online!
1. Poze din baie
Orice fotografie a copilului tau partial sau complet dezbracat, asa cum ar fi in timp ce se afla in baie, in cadita, nu este destinata publicului. Poate parea simpatic asa rotofei cum este si plin de spuma, insa gandeste-te ca aceste imagini pot incapea pe mainile cui nu trebuie si sa fie folosite pentru pornografie infantila. Oricat de nevinovate pot parea pozele acestea pentru o persoana normala, ele pot capata conotatii erotice pentru cei cu deviatii sexuale.
2. Cand cel mic este bolnavior
Cand cel mic sufera pentru ca este bolnavior, misiunea noastra este de a-l proteja, nu de a cauta compasiune in randul celorlalti parinti. In plus, trebuie sa ne gandim si la copil. Peste ani, cand va vedea acele imagini cu el pe patul de spital sau plin de mixtura pe fata, pentru ca l-ai pozat fix dupa ce i-ai aplicat tratamentul pentru varicela, si se va rusina.
3. Imagini jenante
A devenit o moda printre parinti sa publice, drept pedeapsa, poze cu copiii lor dupa ce au facut o prostioara. Practic, ii ameninta pe cei mici ca vor arata tuturor faptul ca au fost neascultatori sau ca vor spune ce greseli au facut. Practic, acest santaj emotional nu face decat sa diminueze increderea pe care copiii o au in parintii lor, putand provoca anxietate si chiar depresie mai tarziu in viata.
Atentie si la explicatiile foto pe care le folosesti. Spre exemplu, diminutivele sau poreclele pe care le folosesti pentru copiii tai ar putea fi folosite de colegii de scoala pentru a-i pune in situatii jenante.
4. De pe olita
E haios micutul tau care a adormit in timp ce isi facea nevoile la olita. Dar e mai bine ca aceasta imagine sa o pastrezi pentru albumul de familie si nimic mai mult. Aminteste-ti faptul ca tot ceea ce distribui online, nu mai poate fi sters.
5. Detalii private
Imaginile cu copilul tau la scoala la care invata sau pozele din tabara in care se afla chiar in acel moment nu e deloc indicat sa fie facute publice. Cu atat mai putin numele sau intreg, fiindca exista riscul ca cineva sa profite de pe urma acestor informatii si sa ii faca rau.
6. Poze de grup
In cazul in care ai decis sa faci publice imagini cu copilul tau este strict problema ta. Insa atentie mare la fotografiile in care apar si alti copii. Parintii acestora s-ar putea sa nu se simta tocmai confortabil cu faptul ca figurile copiilor lor apar in mediile sociale. Asigura-te ca ai permisiunea acestora de a posta fotografii de grup in care apar si copiii lor.
7. Activitati periculoase
Copilul tau duce la gura paharul de vin, dar nu apuca sa se atinga de el fiindca esti vigilent si i-l iei imediat de la gura. A fost insa suficient cat acest cadru sa fie surprins intr-o fotografie de unul dintre apropiati. Evident, poza este una care va starni amuzament pe retelele sociale, insa trebuie sa te gandesti si la situatia la care te expui. Chiar daca aparent este o imagine inofensiva, ea ar putea fi luata de buna, creandu-ti reale probleme.