7 momente din viata de mama despre care nimeni nu iti povesteste

| | Actualizat: 2017-03-03 15:50:43

Atunci cand te casatoresti, toata lumea incepe sa te intrebe cand vei avea copii. Par chiar sa te impinga sa ai copii. Cu totii iti arata partea frumoasa a vietii de mama, insa nimeni nu iti vorbeste despre provocarile acestei "meserii" minunate. 

Carti, reviste, site-uri, forumuri despre cum sa-ti cresti copilul si chiar o multime de pagini de Facebook in care mamicile discuta entuziasmate despre odraslele lor. Niciuna nu va indrazni sa se planga, ca sa nu atraga oprobriul celorlalte. Si daca nimeni nu se plange, pare ca totul e roz si dulce! Citim cand trebuie sa ii iasa primul dintisor, la ce varsta sta copilul pentru prima data in fundulet, cand ar trebui sa faca primii pasi si cand e o "rusine" sa mai poarte scutece. E oare valabil la toti copiii? Si nu cumva lipsesc lucruri esentiale? Informatii de care ai avea atat de mare nevoie si despre care nimeni nu vorbeste?

Tocmai de aceea ne-am gandit sa suplinim acest gol de informatii. Este vorba despre momente din viata de mama pe care e bine sa stii ca le vei intampina la un moment dat.

1. Despre nevoia de a pleca fara sa te uiti in urma

Asta e realitatea, chiar daca putine sunt mamele care ar avea curajul sa o recunoasca. Vin momente in care incepe sa iti para rau ca ai facut pasul. De obicei se intampla asta pe la 3:00 noaptea, atunci cand, cu ochii carpiti de somn, iti alaptezi copilul sau ii prepari biberonul, iar el plange incontinuu si nu stii ce sa-i faci sa il linistesti. In acele momente ai da orice sa poti dormi linistita sau, daca nu, macar sa fii intr-un club, cu un pahar de Pina Colada in fata. Nu-i nimic rau daca gandesti asa. Nu te invinovati. Viata ta s-a schimbat radical intr-un timp foarte scurt si e normal ca amintirile sa nu-ti dea pace.

2. Despre cosmaruri

Responsabilitatea unei mame este uriasa. Micutul plapand si neajutorat depinde in totalitate de ea. Tu stii asta si dai tot ce ai mai bun pentru a fi o mama ca la carte. Doar ca stresul de peste zi te poate face la un moment dat sa nu mai dormi noaptea sau, atunci cand adormi, sa visezi urat. La propriu. Multe mame viseaza ca le-au disparut copiii si ca ii cauta speriate ori ca i-au omorat din gresala. Si atunci se trezesc panicate si verifica daca micutii respira.

3. Despre cand si cum ii tai unghile pentru prima data

Dincolo de "cosmarurile" de mama, intervin si lucrurile practice. Cele cu care te intalnesti pentru prima data in viata si fata de care nu prea stii cum sa reactionezi, ce decizii sa iei. Unul dintre ele este taiatul unghiilor bebelusului. Poate ca pare banal si tocmai de aceea sunt mult prea putine discutii pe tema asta. Unghiile se taie atunci cand e nevoie. Adica, la fel ca la adulti, cand au crescut. Mai ales ca unghiutele bebelusilor sunt fragile si tind sa se rupa, astfel ca cel mic se zgarie. E adevarat ca sunt mici si atat de aproape de piele incat pare inspaimantator sa te apropii cu forfecuta de degetelele lui.

4. Despre lipsa de intimitate

Odata ce ai trecut prin experienta nasterii, vei considera intimitatea deja un subiect perimat. Pentru ca sunt chiar momente in care, oricat de jenata te-ai simti, n-ai incotro. Apoi intervine alaptatul. Niciodata in viata ta nu te-ai gandit ca ti-ai putea dezveli sanii de fata cu tatal tau sau chiar cu socrul. Ei bine, cand vine vorba despre binele copilului tau, lasi orice urma de pudoare la o parte si treci la treaba. Micutul trebuie hranit, chiar daca asta presupune sa o faci cu public de fata.

5. Despre prima baie pe care i-o faci singura

Vorbeam despre temerile pe care le are o mama in primele luni dupa ce a nascut. Copilul este fragil, nu isi mentine singur capul, plange din te miri ce, de habar nu ai cum sa-l mai linistesti. Este o farama de om care depinde de tine. Iar tu te simti neajutorata. Sentimentul acesta se intensifica atunci cand te vezi nevoita sa ii faci pentru prima data singura baie. E coplesitor.

Tu esti cea care pregateste cadita, verifica temperatura apei si esti in tot acest timp cu un ochi pe copil, care trebuie si el supravegheat. Pregatesti hainutele, prosopul, apoi vine marele moment: scufundatul in apa. Mainile iti tremura mai rau ca la sustinerea tezei de licenta. E, practic, un fel de doctorat pe care ti-l dai intr-ale maternitatii. Dar nu-i nimic, caci vei depasi cu brio si acest moment.

6. Despre prima raceala

Copilul are nasul infundat si pare ca nu mai reuseste sa respire. Se ineaca. Se inroseste la fata. Tipa. E un scenariu de cosmar, e adevarat. Insa e un scenariu real. Se intampla, asa reactioneaza copiii atunci cand sunt raciti, iar tu trebuie sa gasesti taria sa rezolvi totul. Evident ca nu vei mai pune geana pe geana si ca iti vei face o multime de procese de constiinta: nu l-am imbracat suficient de bine, nu l-am invelit noaptea, l-am lasat pe langa acei copii din parc care tuseau si stranutau.

7. Despre prima zi in care veti fi doar voi doi

Tu si copilul tau. Nimeni altcineva pe langa. E o zi care trebuie marcata in calendar, scrisa in jurnal. Toata lumea care te ajuta a plecat: mama s-a intors la ea acasa, sotul, la serviciu. Acum esti doar tu si cu odrasla ta. Este un moment care te face sa tremuri, fiindca te simti la randul tau neajutorata. Iar cand, in sfarsit, apare cineva acasa, te simti ca si cum ai fi incheiat o cursa la maraton.

Citeste si despre