7 semne ca esti un parinte bun, potrivit psihologilor

| | Actualizat: 2018-03-23 00:00:00

Adesea parintii isi fac griji cu privire la faptul ca isi dezamagesc copiii. Pe masura ce isi indruma copiii spre viata de adult, parintii moderni incearca sa se mentina la standarde inalte. Iar in aceasta cursa este foarte usor sa te lasi prins in capcana comparatiei cu alti parinti sau sa cauti in exterior repere masurabile pentru succesul tau.

Psihologul clinician Nadene van der Linden a identificat 7 semne care spun daca un copil are un parinte minunat sau nu.

1. Copilul isi exprima emotiile de fata cu tine

Uneori este foarte dificil sa te sincronizezi cu emotiile puternice ale copilului tau. S-ar putea sa nu-ti doresti sa fii martorul atator emotii, precum esti. Dar abilitatea copilului tau de a-si exprima mania, tristetea sau frica de fata cu tine este un semn bun ca se simte in siguranta, din punct de vedere emotional.

„Ma ingrijoreaza foarte mult atunci cand copiii isi ascund sentimentele fata de parintii lor. Adesea, acesta este un semn ca exista probleme mari in relatia parinte-copil”, spune Nadene van der Linden.

Incearca sa eviti ca micutul tau sa se inchida in el sau sa-i distragi atentia de la sentimentele sale. In schimb, acorda-i atentie si arata-i aprecierea ta.

„Pot sa-mi dau seama din felul in care lovesti peretele ca esti foarte suparat. Iar tu imi spui ca asta se datoreaza faptului ca sora ta nu te lasa sa te joci cu ea”. Daca ii spui asta fiului tau ii arati ca faci fata sentimentelor lui si ca ii intelegi perspectiva.

2. Copilul vine la tine, cand se confrunta cu o problema

Stii ca un parinte face o treaba minunata, atunci cand copilul vine la el in primul rand, cand are o problema. Asta inseamna ca oferi o baza sigura, la care copilul tau poate reveni, atunci cand are nevoie de ajutor.

O modalitate buna de a incuraja acest lucru este sa-ti primesti copilul cu bratele deschise si sa-i asculti problemele, chiar daca este mic sau daca problema ti se pare minora. Acest lucru va determina ca relatia sa ramana deschisa comunicarii cu privire la lucrurile dificile din viata copilului tau.

3. Copilul poate vorbi cu tine despre gandurile si sentimentele sale, fara sa se teama de reactia ta

Acesta este un semn pozitiv al unei relatii parinte-copil deschise si flexibile. Prin comportamentul lor, unii parinti restrictioneaza in mod involuntar comunicarea cu copiii, cum ar fi o reactie exagerata la gandurile sau sentimentele, care nu le sunt pe plac sau la cele care pun la indoiala comportamentul lor ca parinte.

Alti parinti apar in ochii copiilor lor atat de fragili, incat acestia din urma nu-si doresc sa-si impovareze parintii cu gandurile si sentimentele lor. „Ma ingrijorez atunci cand aud parinti spunand: Copilul imi ofera echilibru. Parintii ar trebui sa ofere echilibru, nu invers”, spune Nadene van der Linden.

Poti sa sprijini asta, acceptand gandurile si sentimentele copilului tau, fara sa fie vorba despre tine. Daca ai nevoie de sprijin suplimentar in legatura cu sentimentele tale, fa acest lucru cu un alt adult - nu cu copilul tau.

4. Feedback-ul tau este necritic si neetichetat

Parintii minunati dau feedback non-critic despre comportamentul copiilor si evita etichete precum „rau”, „obraznic”, „lacom” , „lenes”.

Daca micuta ta a mancat toti biscuitii de ciocolata, inainte ca oricine altcineva sa aiba sansa sa guste, un parinte minunat se concentreaza asupra comportamentului: „Ai mancat toti biscuitii fara sa-i imparti. In casa noastra este important sa imparti cu fratii tai. Cum ai putut sa faci asta familiei tale?”

Acest lucru este foarte diferit de a spune, „Fetita lacoma, ce esti. Du-te in camera ta!”

5. Iti incurajezi copilul sa-si urmeze pasiunile si talentele

Urmarea pasiunilor si talentelor ii ajuta pe copii sa aiba sentimentul de realizare, dar si ca sunt stapani pe ceva. Acest lucru ii poate angaja pe copii in mod pozitiv pe drumul lor spre adolescenta si tineri adulti, invatandu-i sa fie persistenti, dar si sa fie impotriva comportamentelor riscante. Este un lucru minunat sa excelezi la ceva ce-ti place.

Uneori, parintii ghideaza pasiunile copiilor, in asa fel incat sa-si satisfaca ei anumite visuri si nevoi nerealizate. Cand fortezi un copil sa exceleze, urmarind propriile tale motive, tot felul de lucruri pot merge prost, chiar si atunci cand ele par sa mearga bine. Acest lucru ii poate conferi copilului sentimentul de esec, dar si niveluri ridicate de presiune si senzatia ca nu detine controlul.

De asemenea, cand copilul nu exceleaza, iar in spate se afla ambitia parintelui narcisist, copilul poarta povara dezamagirii parintilor lui, mai presus decat propria lui dezamagire.

6. Impui limite privind comportamentul, pentru a mentine siguranta copilului

Parintii grozavi ghideaza comportamentul copilului prin stabilirea unor limite si reguli chibzuite. Copiii carora nu li se impune nicio limita sau regula, intra adesea in tot felul de buclucuri.

Chiar daca, uneori copiilor nu le plac limitele, acestea ii ajuta sa se simta iubiti si apreciati. Cateva exemple de limite utile includ rutina de dinainte de culcare, un limbaj respectuos fata de membrii familiei etc.

7. Recunosti cand ai gresit fata de copilul tau si esti dispus sa iti repari greselile

Capacitatea de a repara rupturile care apar in relatia ta cu copilul este un semn ca esti un parinte minunat. Daca tipi, reactionezi exagerat sau iti etichetezi copilul, este important sa repari aceasta ruptura din relatia voastra.

Poate ajuta daca vorbesti cu copilul despre modul in care ti-ai fi dorit sa fi tratat situatia. Ajuta, de asemenea, daca ii explici copilului ca starea ta proasta te-a impiedicat sa reactionezi asa cum ar fi trebuit.

Desi este tentant sa te uiti dupa semnele parentingului de succes, cum ar fi: cat de bine stie sa citeasca baiatul sau fetita, daca acestia mananca „alimentele corecte” sau cat de buni sunt pe terenul de fotbal, totusi un parinte bun este cel care ofera o baza sigura pentru copilul sau. Aceasta creeaza un loc din care copilul poate sa prospere. Aceasta consta dintr-o relatie continua pe tot parcursul vietii, care nu depinde de factorii externi, ci mai degraba de dragoste, respect si conectare.

Asta inseamna sa fii un parinte minunat.

Citeste si despre