Un copil puternic, dar si ascultator, empatic, generos, gata intotdeauna sa sara in ajutorul celor din jur, reprezinta visul oricarei mame. Exista cateva lucruri care te pot ajuta sa ii dai o buna educatie copilului tau, astfel incat sa devina un adolescent responsabil si un adult echilibrat.
Iata ce fac mamele de copii buni:
1. Isi ghideaza copilul
Mamele copiilor buni au intotdeauna timp sa isi asculte prichindeii si ii ghideaza in deciziile pe care le iau, le dau sfaturi si ii incurajeaza. In acest fel le ofera si un exemplu copiilor, care la randul lor vor invata sa fie rabdatori, sa isi faca timp sa ii asculte pe cei din jur, sa le spuna o vorba buna sau sa ii ajute cu un sfat prietenesc.
De asemenea, stabilesc reguli clare pe care copilul stie ca trebuie sa le respecte. La randul lor, si mamele au grija sa isi respecte intotdeauna programul si promisiunile, pentru ca stiu ca astfel ele dau cel mai bun exemplu copilasilor lor.
2. Isi invata prichindelul sa fie perseverent
Mamele copiilor buni sunt cele care isi incurajeaza copiii sa nu renunte atunci cand nu le iese ceva si ii motiveaza sa mai incerce. Perseverenta este una dintre cele mai importante calitati ale oamenilor puternici: ei nu se lasa invinsi si continua pana cand reusesc.
De exemplu, atunci cand copilul vrea sa renunte la un sport ori la un curs la care este inscris, intreaba-l care sunt motivele din spatele deciziei pe care vrea sa o ia, apoi explica-i ca orice dificultate poate fi depasita si ca nu trebuie sa renunte din prima.
Totul trebuie sa fie discutat cu calm si cu blandete, astfel incat copilul sa nu se simta obligat sa faca un lucru, ci sa simta ca ii dai putere, ca ai incredere in el si ca esti alaturi de el.
3. Creeaza momente vesele
Momentele distractive nu sunt tot timpul spontante. Uneori distractia are nevoie de o mana de ajutor. Mamele copiilor buni au grija sa provoace cate un episod distractiv in fiecare saptamana: o bataie cu pernele, stropitul cu apa etc.
De asemenea, fac planuri mai mari de distractie, cum ar fi vacante, picnicuri de weekend, zile de gatit in familie, petreceri fara o ocazie anume. Ele au intodeauna o idee "magica" de distractie.
4. Insista asupra importantei respectului
Respectul este liantul oricarei relatii, fie ca vorbim despre relatiile de cuplu, despre prietenii, despre relatiile de la locul de munca ori despre relatiile parinte-copil. Orice copil trebuie sa invete importanta respectului, asa ca mamele trebuie sa aiba grija la acest aspect, sa ii invete sa nu raspunda nepoliticos, sa nu vorbeasca urat, sa ii respecte pe cei mai in varsta.
Copilul trebuie sa stie ca atunci cand nu este de acord cu un lucru nu trebuie sa tipe, ci sa isi spuna nemultumirea prin vorbe, cu mult calm.
La randul lor, mamele copiilor buni nu folosesc expresii urate, nu tipa de fata cu copilul si nu il jignesc folosind cuvinte si expresii precum "idiot", "nesimtit", "nu esti bun de nimic", "esti urat". Ele au grija sa vorbeasca intotdeauna frumos, atat copilului, cat si celor din jur, pentru a da un exemplu pozitiv celui mic.
5. Il invata sa fie recunoscator
Copiii care sunt obisnuiti sa fie recunoscatori si sa multumeasca atunci cand primesc ajutorul se vor transforma in adulti generosi, care nu vor ezita sa ii ajute pe cei din jur fara sa le ceara nimic in schimb.
Pentru a-l educa in acest spirit, nu uita niciodata sa ii multumesti atunci cand te-a ajutat in gospodarie, fie ca a asezat tacamurile si farfuriile pentru cina, fie ca a spalat vasele sau te-a ajutat la gatit.
Spune-i, de asemenea, ori de cate ori ai ocazia, afirmatii cu rol incurajator: "Ma faci fericita cand zambesti, esti un copil extraordinar!", "Sunt recunoscatoare pentru ca sunt mama ta!", "Imi faci viata mai frumoasa!", "Imi oferi cele mai frumoase imbratisari!", "Wow, ai facut o treaba minunata!".
6. Nu accepta un comportament urat
Un comportament urat, cand copilul se manifesta prin urlete, tipete ori are accese de furie si arunca lucruri prin casa sau le vorbeste urat altor membri ai familiei, nu trebuie sa fie acceptat sau tolerat sub nicio forma.
Odata ce un copil s-a purtat asa, el trebuie sa stie ca a facut ceva gresit, care nu este permis, de aceea trebuie sa ii explici ca astfel de comportamente nu ii vor aduce nimic bun in viata ci, dimpotriva, vor atrage numai lucruri rele.
7. Il ajuta sa depaseasca supararile
Orice copil va avea momente de tristete, clipe in care il incearca tot felul de frici si de sentimente negative. Nu lua situatia in ras, ci stai de vorba cu el, spune-i ca astfel de momente fac parte din viata unui om si ca vor trece cu timpul.
Parintele trebuie sa il ajute pe cel mic sa depaseasca temerile, sa il incurajeze sa vorbeasca despre supararile sale, despre emotiile sale, indiferent daca sunt pozitive sau negative, pentru ca numai astfel poate sa primeasca ajutor. Va invata ca este bine sa fii o persoana cu inima deschisa.
8. Il lasa sa exploreze
Pentru buna dezvoltare a copilului tau, este important ca el sa aiba contact si cu lumea de dincolo de cei patru pereti ai locuintei voastre. Asa ca lasa-l sa mearga in vacanta la bunici, ia-l in oras cand iesi cu prietenii de familie, astfel invata sa cunoasca si sa exploreze noi Universuri.
Este si o modalitate de a dezvolta creativitatea copilului. La varsta potrivita ofera-i sansa sa mearga in excursii si in tabere cu copiii de varsta lui. Nu numai ca va lega prietenii, dar va invata lucruri noi si va incepe sa guste din placerea calatoriilor.
9. Il invata sa rezolve situatiile dificile cu calm
Un alt sfat pretios este acela ca orice copil trebuie sa stie ca, in viata, vor exista situatii dificile pe care trebuie sa le depaseasca. Este important sa fie pregatit si sa il inveti ca totul trebuie privit cu calm.
Ii poti da exemple din ceea ce i se intampla la varsta lui: de exemplu, daca a cazut si s-a lovit la genunchi, trebuie sa nu intre in panica, ci sa ramana calm si sa iti spuna ce il doare, cum se simte, ca sa stii ce masuri trebuie sa iei.
Totodata, daca da de greu atunci cand isi face temele, nu le rezolva tu in locul lui, ci lasa-l mai intai pe el sa incerce, apoi gasiti solutiile impreuna.