9 sfaturi pentru parinti de la psihologi

| | Actualizat: 2015-09-14 16:09:00

Sfaturile de la psihologi cu privire la cresterea si ingrijirea copilului sunt intotdeauna binevenite. Chiar daca experienta altor parinti pare sa fie cea mai buna sursa de sfaturi pentru ingrijirea celui mic, psihologii specializati in copii te ajuta sa-ti cunosti mai bine prichindelul si sa-i intelegi comportamentul si trairile, pentru a-l creste corespunzator.

Asculta-ti cu atentie copilul!

Vrei, ca orice mamica moderna, sa fii multifunctionala si, in acelasi timp in care iti asculti sau ingrijesti copilul, sa faci si curat ori sa muncesti la calculator, astfel incat sa-ti eficientizezi timpul! "Meseria" de parinte nu se impaca prea bine cu cea de angajat sau de gospodina, atunci cand sunt executate in acelasi timp in care copilul vorbeste cu tine si are nevoie de tine sa-l asculti.

Invata sa-ti asculti cu atentie copilul, indiferent de ce banalitati spune. Pentru el, sunt importante, iar pe tine te pot ajuta sa descoperi din povestile lui preocuparile, grijile si problemele cu care se confrunta. In plus, simplul act de a-ti asculta copilul il ajuta sa devina si el un bun ascultator, la randul lui!

Creeaza un sistem functional de reguli-pedepse!

Sistemul reguli-pedepse ar trebui sa stea la baza procesului de disciplinare a copilului si sa respecte cateva lucruri importante. Regulile trebuie anuntate si explicate intotdeauna copilului si reamintite acestuia ori de cate ori este cazul.

In plus, greselile trebuie intotdeauna sanctionate potrivit sistemului pe care l-ai implementat in disciplinarea lui! Fii constanta in aplicarea pedepselor, daca vrei ca cel mic sa ia in serios regulile si sa se poarte frumos!

Descopera intotdeauna cauza comportamentelor lui!

Inainte de a-l pedepsi pentru o nazdravanie pe care a facut-o, psihologii subliniaza importanta descoperirii cauzelor care au dus la aparitia acelui comportament negativ. Nu intotdeauna copilul actioneaza agresiv sau face boacane doar pentru ca este rasfatat sau obraznic.

In cele mai multe cazuri, aceste comportamente ascund emotii si trairi puternice, care te ajuta sa-si dai seama ce se petrece cu el si cum il poti ajuta ca data viitoare sa se poarte mai bine.

Nu iti minti copilul!

Sinceritatea este una dintre regulile sau sfaturile cel mai greu de urmat de parinti, care au impresia ca, in multe situatii, adevarul este prea greu de inteles de catre un copil de doar cativa anisori. Nu-ti subestima copilul! Psihologii sustin ca inca de la varsta de bebelus, copilul intelege ce ii spui.

Incepand cu varsta prescolara, cand incepe sa vorbeasca mai bine si sa puna intrebari, este capabil sa suporte si sa priceapa adevarul, oricat de dur sau trist ar fi el. Indiferent ca este vorba de un divort, de un deces in familie sau de pierderea locului de munca, copilul trebuie sa stie adevarul.

Singura regula, spun psihologii, este ca vocabularul si discursul sa fie adecvate varstei copilului si sa fii cat mai scurt si concis. Nu te pierde in detalii si nu purta discutii prea lungi, intrucat nu are rabdare sa te asculte foarte mult timp.

Nu incerca sa fii o mama perfecta ori sa cresti un copil perfect!

De ce? In primul rand pentru ca nu exista parinte perfect, iar in al doilea rand, pentru ca perfectionismul in cresterea copilului este o sabie cu doua taisuri. Pe de-o parte, cresti un copil inteligent bine educat si ascultator, dar pe de alta, nu faci decat sa creezi calea pentru frustrari si depresie in dezvoltarea lui si sa ii furi bucuria copilariei.

Parintele perfectionist creste un copil cu o viata emotionala saraca, fara bucurii si placeri, orientat doar spre succes, si fara un grad de toleranta prea mare la esecuri, o abilitate esentiala pentru maturitate.

Pregateste-te sa te confrunti cu sentimente de vinovatie!

Din cand in cand, sentimentele de vinovatie isi vor mai face simtite prezenta in starea ta si te vor coplesi. Acestea provin fie din imposibilitatea de a-i oferi copilului confortul necesar, o educatie aleasa, fie pentru ca nu petreci suficient timp cu el, din cauza carierei.

Nu le poti preveni, intrucat este firesc si uman sa te confrunti cu astfel de afecte, insa le poti controla si depasi, aducandu-ti aminte ca faci tot ce iti sta in puteri pentru a-i oferi un trai decent si o educatie buna si ca, mai importanta decat orice este dragostea pe care i-o oferi, sanatatea lui si alte valori importante de viata, decat jucariile de ultima generatie, scolile de elita sau alte lucruri materiale.

Ofera-i independenta!

Psihologii sustin ca multi parinti gresesc atunci cand sunt supraprotectori cu copilul si incearca sa faca totul in locul lor. Oricat de tentant este sa faci temele in locul copilului, pentru a lua note bune, ori sa il imbraci mereu, pentru a economisi timp, este important sa-ti dai seama cat de important este sa ii lasi putina autonomie in aceste activitati si nu numai. Nu creste un copil "dependent de fusta mamei"!

Permite-i libertatea de a incerca diverse lucruri noi de unul singur, monitorizandu-l din umbra si ajutandu-l doar in situatia in care se impotmoleste foarte tare. Este important sa se descurce singur, pe propriile picioare, intrucat aceasta abilitate ii va fi de mare ajutor la maturitate.

Nu-l compara cu alti copii! Permite-i sa fie el insusi!

Fiecare copil este unic si are o individualitate proprie. Psihologii te sfatuiesc sa incerci sa-ti cunosti copilul si sa ii descoperi personalitatea, pentru ca mai apoi sa il incurajezi sa si-o dezvolte.

Nu incerca sa il transformi intr-o copie fidela a ta sau a altor copii ori sa ii impui modul de gandire. Este recomandat sa il lasi sa-si dezvolte propria gandire, sa faca alegeri pe placul lui si sa-i permiti sa fie el insusi mereu. Evita sa il compari cu alti copii si sa-i conturezi o alta personalitate decat are.

Ai grija de tine!

Chiar daca a devenit un cliseu sa spui ca o mama sanatoasa si fericita are un copil fericit si puternic, este cat se poate de adevarat, pentru simplul fapt ca tu esti un model de urmat pentru el. Doar avand grija de tine si de sanatatea ta, iti poti creste copilul corespunzator.

Daca tu esti mereu voioasa, iubitoare si energica, copilul tau va deveni o copie a ta si va creste fericit.

Cat de importante sau relevante ti se par sfaturile psihologilor si ce alte completari ai mai aduce acestora? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Citeste si despre