Cand telefonul tau devine jucaria preferata a copilului!

| | Actualizat: 2016-02-04 16:08:05

Daca generatia tanara este dependenta de telefoane si alte gadgeturi similare, generatia foarte tanara nu poate nici macar sa conceapa cum ar arata o lume lipsita de tehnologie. Copiii sunt tot mai familiarizati cu laptopurile, cu smart tv-urile, cu tabletele si cu telefoanele inteligente si, mai mult decat atat, reusesc sa le descopere secretele poate chiar mai rapid decat adultii.

Aceste obiceiuri reprezinta un motiv de ingrijorare pentru numerosi parinti, insa faptul ca gadgeturile sunt pur si simplu la indemana in aceste vremuri cu care trebuie sa tinem pasul cu totii ar trebui sa ii linisteasca intr-o oarecare masura.

Adevaratele probleme nu intervin doar atunci cand se pune problema dependentei si a ignorarii complete a altor tipuri de activitati, ci si atunci cand copiii folosesc gadgeturile parintilor.

In cele mai sumbre scenarii, copilul tau de 2 ani ar putea trimite mesaje catre intreaga agenda, ti-ar putea suna din greseala seful, ar putea creste considerabil costul facturilor telefonice sau ar putea sa-ti distruga telefonul.

Si tocmai pentru ca aceste scenarii nu sunt deloc imposibile, ideal ar fi sa iti iei toate masurile de siguranta si sa iti protejezi telefonul impotriva micilor cuceritori ai taramului tehnologiei. Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos in acest sens:

Instaleaza-ti un antivirus

Cateva atingeri gresite ale ecranului touch ti-ar putea distruge intregul sistem de operare al mobilului. Asigura-te ca asa ceva nu se va intampla niciodata si investeste cativa banuti intr-un antivirus eficient, care sa respinga fisierele nocive pentru telefonul tau.

Foloseste functia de back up

Ia in calcul faptul ca in cateva secunde copilul tau ar putea sa-ti stearga toate emailurile de serviciu, galeria foto cu pozele din vacanta, numerele de telefon ale persoanelor cu care colaborezi sau fisierele importante pe care le-ai salvat pe telefon.

Foloseste functia de back up a acestuia pentru a evita astfel de situatii si asigura-te ca toate fisierele sunt in siguranta de fiecare data cand ii imprumuti telefonul copilului tau.

Nu uita de foliile protectoare si de huse

S-a suparat cand s-a terminat bateria si a aruncat telefonul sau pur si simplu i-a scapat din mana cand a vrut sa apuce altceva? Asta inseamna ca telefonul tau este, cel putin fizic, in pericol in orice moment. O folie din sticla i-ar proteja ecranul si o husa sau un bumper l-ar putea feri de zgarieturi si alte efecte ale accidentelor.

Pune-ti parole

Daca nu vrei sa-i oferi copilului tau acces deplin la telefonul tau, foloseste o parola pentru deblocarea acestuia. Astfel, vei sti exact cand vrea sa se joace, pentru ca va avea nevoie ca tu sa ii oferi acces si nu se va obisnui sa aiba mereu totul la indemana.

Instaleaza-ti o aplicatie de localizare a telefonului

Aplicatiile de tipul Find My Phone sunt perfecte pentru parintii ai caror copii le plimba gadgeturile prin toata casa. Nu ai vrea sa-ti petreci o intreaga dimineata cautand prin toata casa dupa telefon, asa ca ti-ar fi foarte utila o astfel de aplicatie care l-ar putea localiza cu usurinta.

Limiteaza-i accesul la functiile telefonului

Daca activezi din setari modul "avion", copilul tau nu va putea folosi telefonul pentru a suna sau pentru a trimite mesaje. Aceasta setare predefinita ii va permite accesul strict la functiile si aplicatiile offline, iar tu vei putea sta linistita cu gandul ca cel mic nu iti va contacta intreaga agenda.

Nu salva datele cardului in magazinul de aplicatii

Copiii sunt tentati sa descarce cat mai multe jocuri si aplicatii, iar unele dintre ele costa destul de mult. Pastreaza controlul asupra cardului tau si nu salva datele de acces in magazinul Google, Windows sau Apple, daca nu cumva iti doresti sa te surprinda mesajul "fonduri insuficiente" atunci cand mergi la cumparaturi.

Invata-l cum sa-l foloseasca

Oricat de mult te-ai impotrivi, copilul tau are nevoie sa stie cum se foloseste telefonul. In acest fel ii vei putea explica mai simplu care sunt aplicatiile pe care le poate folosi si care sunt cele pe care trebuie sa le evite.

Este posibil ca in prima faza sa faca abstractie de sfaturile si doleantele tale, insa in timp se va obisnui cu restrictiile si se va limita la jocurile si aplicatiile care nu pot dauna bunei functionari ulterioare a telefonului tau.

Tu ai urmat sfaturile de mai sus? Ce parere ai despre accesul copiilor la tehnologie? Asteptam parerile tale in sectiune de comentarii de mai jos!

Citeste si despre