Scopul cel mai mare al tuturor in aceasta viata este atingerea fericirii sau o viata confortabila. Dar de multe ori ne este greu sa gasim fericirea. Nici nu stim de unde sa incepem sa o cautam.
Fericirea depinde de mai putini factori decat crezi. Experti de la Universitatea din Minnesota (Statele Unite) au analizat factorii de care depinde fericirea si au ajuns la concluzia ca acestea sunt cele 3 CHEI ale fericirii copilului.
Care sunt cele 3 chei ale fericirii copilului, potrivit expertilor
Se poate ca fericirea sa nu fie prea departe. Poate ca este, de fapt, in noi. Asta spun multe carti de specialiate. Insa studiul recent realizat de expertii de la Un iversitatea din Minnesota stabileste care sunt cele trei chei ale fericirii copilului. Acestea sunt:
1. 48% din fericire este legata de genetica. Daca genetica ofera copilului o mentalitate si o atitudine pozitiva fata de viata, nu este nimic de care sa-ti faci griji. Dar poate mosteni si partea mai negativa. Daca un membru al familiei are stari de depresie, ganduri negative sau o stima de sine scazuta, copilul tau le poate mosteni.
2. 40% din fericire are legatura cu experientele traite. Si aici poti face ceva pentru a imbunatati fericirea micutului tau. Sarbatorile, joaca cu copiii, obiectivele indeplinite sau calatoriile. Toate aceste experiente se intiparesc in memoria lui si, chiar daca nu crezi, vor face parte din starea lui de fericire (sau nefericire daca experientele sunt negative).
3. Restul de 12% are legatura cu ... valorile! Da, valorile legate de familie, munca, abilitati sociale si credinta sunt strans legate de fericire. Si acest procent poate fi modelat de catre parinti.Potrivit psihologilor care au realizat studiul, dupa ce au urmarit 1300 de gemeni, fericirea celui mic nu se afla in mainile tale, ci este influentata de genetica. Unii erau gemeni identici, iar altii din placente diferite. Fericirea gemenilor identici genetic a fost foarte asemanatoare, in timp ce ceilalti aveau niveluri de fericire foarte diferite.
Dupa ce au analizat rezultatele, cercetatorii au concluzionat ca toti suntem nascuti cu o predispozitie spre a fi mai mult sau mai putin fericiti.
Dr. Lykken, coordonatorul acestui studiu, sugereaza ca pentru a dezvolta fericirea la maxim, trebuie sa ne oferim mici placeri, deoarece fericirea este construita din momente marunte care sunt inregistrate in memoria noastra.
Spre deosebire de studiul realizat de specialistii de la Universitatea din Minnesota, expertii de la Harvard sustin ca exista sapte puncte care ajuta la imbunatatirea fericirii. Fericirea, potrivit lor, se afla in mintea noastra, in capacitatea de a multumi, in grija fata de prieteni, in capacitatea de a simplifica problemele, de a medita, de a ne permite sa esuam fara regrete si de a ramane fideli propriilor idei.