Alimentatia copilului reprezinta o permanenta provocare pentru parinti chiar de la aparitia copilului in viata lor data fiind importanta unei nutritii echilibrate caloric, vitaminic si mineral in timpul perioadei de crestere si dezvoltare a copilului.
Fructele sunt printre primele alimente care apar in alimentatia de diversificare a copilului mic si vor ocupa un rol important si mai tarziu in alimentatia copilului prescolar, mare sau adolescent, tinta finala fiind prezenta lor in alimentatia adultului sanatos de mai tarziu care le va pastra si le va folosi intr-o dieta echilibrata si perfect adaptata nevoilor sale nutritionale de adult.
Din punct de vedere al structurarii si portionarii grupelor alimentare din cadrul piramidei nutritionale - exista diferente la copil sau la adult tocmai datorita faptului ca un copil nu este un adult in miniatura si organismul copilului sau al adultului aflate in etape diferite de evolutie prezinta necesitati diferite.
Pentru perioada de varsta copil - adolescent, fructele si legumele sunt pe un palier de mijloc al piramidei nutritionale, fiind sursele de vitamine, minerale, fibre si nu in ultimul rand energie.
Recomandarile cantitative sunt de aproximativ 5 portii de fructe si legume, combinate, pe zi, in variante diferite - trei fructe si doua legume sau doua fructe si trei legume, dimensiunea unei portii, in termeni generali, fiind raportata la dimensiunea anatomica a pumnului strans al copilului si nu la dimensiunile portiei de adult.
Fructele trebuiesc consumate in stare cruda, in plin sezon, atunci cand putem beneficia de intreaga lor valoare nutritiva, in stare de preferat solida, cat mai aproape de cea naturala - cubulete, bucatele, feliute, mai putin recomandate sub forma de sucuri/ fresh-uri, tocmai pentru a incuraja si dezvolta actul masticatiei si formarea unor portii corecte pentru consumul de fructe.
Pastrarea cojii fructului (atentie la spalarea fructelor ca si masura de protectie impotriva enterovirozelor, a sindroamelor diareice, a bolii mainilor murdare - hepatita A) asigura o sursa importanta de fibre, care vor ajuta copilul sa aiba un tranzit intestinal normal, cu prezenta scaunului zilnic si protectie impotriva constipatiei.
In cazul sucurilor, se separa partea fibroasa a fructului de cea zemoasa; ramane practic un amestec de apa cu fructoza (zaharul din fructe) si se pierde efectul de protectie anticonstipatie din fibrele fructelor, pulpa lor.
Si cantitativ privind lucrurile, un suc ascunde doua sau mai multe fructe baute, pe care poate copilul nu ar fi putut sa le manance in cantitatea respectiva daca i-ar fi fost servite cubulete/ feliute sau ar fi muscat efectiv din fructul respectiv si apare astfel o supraoferta de calorii si zahar pentru organismul copilului, cu efecte directe pe evolultia greutatii lui ponderale in timp.
In fructe se regasesc o serie de vitamine si minerale (vitamina C, vitamina A, vitamina E, magneziu, potasiu) cu important rol antioxidant, de crestere a imunitatii, reglatoare enzimatice si hormonale cu rol vital pentru o crestere si dezvoltare armonioasa.
Nu in ultimul rand, fructele reprezinta o alternativa sanatoasa la cerintele copiilor pentru dulciuri, cat mai multe dulciuri… Bomboane, ciocolata, sucuri, produse de patiserie si orice produs care contine zahar si ofera o protectie pancreatica pe termen lung impotriva bombardamentului glucidic rafinat pe care il da zaharul si a riscului de obezitate si diabet zaharat de tip 2, tot mai des intalnite la copii.
Fructele au o gama variata de forme si culori, natura reusind sa semnalizeze prin culoarea pe care o are fructul respectiv, cantitatea de glucide (zahar) continuta.
Exista fructe cu un continut redus in zahar, slab calorice - in general de culoare deschisa galben, verde, alb (au aproximativ 5 grame de zahar la 100 grame de fruct ) cum ar fi: grape-fruit-ul, lamaia, pepenele galben/ verde si capsunile. O portie corecta de fructe din aceasta categorie este de 250-300 g fruct.
Sunt apoi fructe cu un continut mediu in zahar si in calorii - in general de culoare mai intensa - portocaliu, rosu (au aproximativ 10 grame de zahar la 100 grame de fruct) cum ar fi: portocala, mandarina, kiwi, pomelo, ananasul, piersicile, ciresele de mai, visinele, zmeura, caisele, marul verde de vara, fructele de padure. O portie corecta de fructe din aceasta categorie este de 200 g fruct.
Exista apoi fructe cu un continut mare in zahar si in calorii - in general de culoare mai inchisa, cu mai mult pigment de culoare (au aproximativ 15-20 grame de zahar la 100 grame de fruct) cum ar fi: ciresele dulci pietroase, nectarinele;, mango, papaya, murele, dudele, banana, marul dulce de toamna, strugurii, prunele, perele, gutuile. O portie corecta de fructe din aceasta categorie este de 100-150 g fruct.
Fructele vor ramane o componenta cheie a unei alimentatii echilibrate si pentru mai tarziu- copilul mare, adolescentul sau adultul din viitor, astfel ca prezenta lor pe perioada de copil mic si prescolar are o miza importanta.
Dr. Luminita Florea, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament
Adresa: Str. Alexandrina nr. 20 - 22, sector 1, Bucuresti
Tel programari: 0219432