Nu exista o definitie atotcuprinzatoare a maternitatii. Si asta pentru ca a fi mama nu se rezuma doar la a deveni mama si la responsabilitatile care decurg din acest fapt. Ucenicia ta, in meseria de mama incepe cu mult inainte de nasterea copilului. Psihologic vorbind, incepi sa devii mama inca din momentul in care iti doresti sa ai un copil. In unele cazuri, femeile raman insarcinate inainte de a se simti pe deplin pregatite din punct de vedere emotional pentru acest mare eveniment. Ele se pot confrunta cu temeri mult mai mari decat celelalte, isi pun la indoiala instinctele si se vad nevoite sa se adaptaze uneori schimbari hormonale care le iau prin surpindere.
Iata cateva lucrurile importante pe care trebuie sa le cunosti despre minunata “meserie” de mamica:
Nu exista mame rele sau bune. Exista doar mame!
Mamele, ca fiecare persoana, au defecte si calitati. Isi fac griji, se implica in crestere si educarea copiilor, varsa lacrimi pentru pruncii lor, se bucura pentru reusitele micutilor, sa supara si se simt de multe ori coplesite de responsabilitati. De multe ori gresesc, insa niciodata din rea vointa.
Nu poti cataloga nicio mama ca fiind buna sau rea. Mama este mama si atat. Iar copilul tau stie cel mai bine acest lucru si te va iubi neconditionat, in ciuda defectelor pe care ti le reprosezi sau care ti se reproseaza.
Daca ti-e teama ca vei fi perceputa drept o mama rea, pentru ca iti certi copilul, aminteste-ti ca un copil are nevoie, pe langa dragostrea ta neconditionata, de rutina si de reguli clare, care sa-l ajute sa se orienteze in situatii diverse. Prin urmare, nu trebuie sa accepti sau sa tolerezi orice actiune sau comportament al copilului.
Ai voie sa il dojenesti, atunci cand este cazul. Singurul lucru la care trebuie sa fii atenta este modul in care i te adresezi, atunci cand greseste. Cearta-l fara sa fii aspra sau autoritara. Explica-i cu calm si blandete cum poate face mai bine un lucru. Nu insista pe greseala, ci pe modul in care poate se poate autocorecta.
Fii ferma, nu dura. Apeleaza la pedepse adaptate gravitatii situatiei si tine-te de cuvant. In acest mod, copilul te va lua mereu in serios si va avea incredere in judecata ta. Tu esti primul lui profesor, primul educator cu ajutorul caruia descoperea lumea, modul in care aceasta functioneaza si maniera in care poti interactiona cu cei din jur.
Mama este un rol social
Sa fii mama este doar unul dintre rolurile sociale pe care o femeie le joaca in viata. Ea are datorii nu doar morale, ci si legale fata de copilul ei. Drepturile si responsabilitatile unei mame sunt prevazute atat in Codul familiei, cat si in alte documente cu caracter de lege.
In societate, rolul tau ca mama include resposabilitati din sfera cresterii, ingrijirii, educarii si formarii copilului pentru rolul sau viitor de adult, membru al societatii in care se dezvolta. Tu esti prima persoana cu care copilul tau va forma o legatura emotionala inca din pantec si cea mai in masura sa il creasca si sa il ingrijeasca. Alaptarea la san intareste aceasta legatura si iti permite sa ii oferi cea mai buna alimentatie de care are nevoie, in special in primele sase luni de viata.
Tot tie iti revine rolul sa il inveti ce inseamna contactul vizual, ascultarea si vorbirea, comportamentul adecvat in functie de contextul social, regulile pe care trebuie sa se respecte si modul optim in care sa-si gestioneze trairile, emotiile si sentimentele. Tu esti cea care il poate ajuta sa devina independent si autonom si sa se integreze mai usor in colectivitate.
Mama invata tot timpul cum sa fie mama
Daca ai devenit de curand mama, trebuie sa te pregatesti pentru o meserie cu program 24 de ore din 24. O meserie in care vei fi testata, examinata, evaluata si reevaluata la nesfasit. De tine, de familia ta, de copilul tau, de intreaga societate. Nu pentru ca nu ai ce sa faci, ci pentru ca se vor ivi mereu situatii noi, la care trebuie sa te adaptezi si din care poti invata cum sa faci lucrurile mai bine decat le-ai facut pana acum.
Copilul tau este o fiinta in continua formare, dezvoltare si schimbare, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Astfel ca, de la an la an, te vei confrunta cu alte provocari si va trebui sa inveti “sa cresti”, alaturi de copilul tau. Acele reevaluri continue cu care te vei confrunta nu sunt menite sa iti zdruncine incredere in sine. Din contra, ele vin in ajutorul tau, ajutandu-te sa iti revizuiesti “materia”, sa pui cap la cap tot ceea ce stii si sa iei cea mai bune decizie, in functie de situatie.
O mama este, inainte de toate, un om
De multe ori, in cadrul discutiilor din sfera publica, pe blog-uri, pe retelele de socializare, mamele sunt judecate pentru maniera in care aleg sa isi creasca copiii. Ca o ironie a sortii, multe critici vin din partea altor mamici. Cele care stau acasa pot fi acuzate de indolenta, in timp ce mamele de cariera sunt blamate pentru faptul ca nu isi petrec suficient de mult timp cu copiii lor. In realitate, nimeni nu te judeca mai aspru decat o faci tu! Multe mame isi impun standarde imposibile, vor sa fie “super mame”, sa fie mereu la zi cu spalatul, calcatul, gatitul, curatenia casei si culcatul devreme al copiilor. Isi impun sa nu se enerveze ca mai tarziu sa izbucneaca in plans, cu capul in perna.
Daca devii prea dura cu tine, vei gresi mai mult decat daca vei invata cum sa iti pierzi controlul, in mod controlat. Suna paradoxal, insa adevarul este ca efortul de a mentine lucrurile sub control iti consuma prea multa energie. Acorda-ti pauze, deconecteaza-te temporar de la responsabilitatile casnice. Nu e nevoie sa speli toate rufele intr-o zi sau sa gatesti trei feluri de mancare odata la doua zile. Uneori, iti face mai bine sa te joci cu copilul, in loc sa faci ordine in camera. Cel mic va aprecia mai mult timpul de calitate petrecut cu tine decat ordinea din camera.
Tine minte! Nu exista o “biblie” a mamelor si nici reguli standard de crestere si educare a copiilor. Fiecare copil este unic si, prin urmare, are nevoie de o educatie care sa tina cont de nevoile, dorintele si abilitatile sale unice. Cenzureaza-ti orice impuls de a critica modul in care alte mame isi cresc copiii. Alegerile lor sunt bazate de alte nevoi decat nevoile copilului tau si tin cont de alte criterii psihologice.
O mama este, inainte de toate, un om. Ceea ce inseamna ca este supusa greselilor. Iar acest lucru este firesc. Fii toleranta cu tine si cu celelalte mame! Permite-ti sa gresesti, sa te superi, sa plangi. Ai dreptul sa iti strigi neputinta cand simti ca nu mai poti. Cere ajutor la nevoie, nu ti se va refuza. Atata timp cand tu nu ceri imposibililul de la tine, nici cei din jur nu o vor face.
O mama este in acelasi timp o femeie
Poate ti se pare ca suna a cliseu, insa multe mamici pun copiii pe primul loc si isi acorda foarte putin timp lor insesi. Iar acest lucru poate genera un dezechilibru periculos. Copilul tau se oglindeste in tine, absorbindu-ti emotiile ca un burete. Daca tu uiti de femeia din tine, incet incet te vei trezi ca ai acumulat frsutrari pe care nu vei reusi sa ti le explici. Si asta pentru ca ai uitat ce nevoi are femeia din tine, provocandu-ti singura tristete, dezamagire si nefericire. Nu poti fi o mama fericita si implinita, daca nu esti si o femeie fericita. Asa ca, din cand in cand, mai gandeste-te si la tine.
Cheama bona sa stea cu copii sau du-i la o ruda ori la o prietena, in timp ce tu esti la cumparaturi, la salonul de infrumusetare sau chiar la sala de fitness. Nu strica nici daca lasi copii in grija bunicilor pentru un weekend, pentru a profita de cateva momente de intimitate cu partenerul tau de viata.
Mama este cea mai iubita fiinta din lume
Cu gandul asta ar trebui sa te imbarbatezi de fiecare data cand esti esti de punctul de a ceda nervos. Ca atunci cand esti nauca de somn si te dor toate oasele, pentru ca bebelusul tau a plans toata noaptea si tu ai facut ture prin casa cu el in brate, incercand sa il linistesti si sa-l faci sa adoarma. Sau cand ti se arde mancarea pe foc, pentru ca te-ai luat cu curatenia in alta camera. Ori cand ai de lucrat acasa si copiii nu contenesc sa te innebuneasca cu diferite intrebari. Sau cand gasesti sosete, pijamale si alte haine aruncate prin toate colturile camerei, desi le-ai facut de mii de ori instructajul in privinta depozitarii lor in cosul destinat rufelor murdare.
Toate aceste situatii, in ciuda faptului ca iti pot intinde nervii la maximum, te pun intr-o lumina speciala. Pentru familia ta, tu esti cea care vrea si poate sa le faca pe toate. Pe tine pe iubesc cel mai mult si tu stii asta. Stii ca, desi ii mai certi sau ridici tonul cand esti obosita, ei tot pe tine te vor pune mereu pe primul loc.
Incearca acest exercitiu de imaginatie: Pune-te in locul copiilor tai si incearca sa te imaginezi asa cum te percep ei. Aminteste-ti totodata cum iti percepeai propria mama. Nu-i asa ca mama e cea mai grozava fiinta din lume?
Tu ce crezi ca inseamna sa fii mama cu adevarat? Impartaseste-ne gandurile tale!