Exista multe moduri de a trai Craciunul, atat cat familiile il sarbatoresc. Unii oameni prefera o petrecere mare cu familia si prietenii, altii o mica adunare de familie, unii umplu bradul cu jucarii, in timp ce altii pariaza pe cadourilor emotionale pentru copii.
Dar cum vedea Maria Montessori Craciunul? Cristina Tébar, specialist in pedagogia María Montessori explica filozofia despre fantezia Craciunului si adevarul despre Mos Craciun.
Fantezia de Craciun dupa metoda Montessori
La Craciun, totul pare magie si fantezie. Dar aceasta conceptie este potrivita pentru copiii mai mici? Cristina Tébar a explicat ca fantezia inainte de varsta de cinci sau sase ani nu este necesara pentru copii. De fapt, poate fi chiar contraproductiva, deoarece creierul lor la aceasta varsta nu stie sa faca diferenta intre realitate si fictiune.
La aceasta varsta, cei mici au nevoie sa absoarba realitatea si toate informatiile din lume, in viata reala. Cu toate acestea, de la varsta de cinci sau sase ani, copiii incep sa beneficieze de fantezie. Si pot face diferenta intre realitatea si fantezie.
Ce se intampla atunci cu Craciunul, perioada magiei prin excelenta? Cea mai mare dilema pentru multe familii incepe cu fantezia legata de existenta lui Mos Craciun. Multi parinti se incumeta sa le spuna celor mici adevrul despre Mos Craciun si, astfel, pun capat fanteziei, asumandu-si riscul ca adevarul sa strice magia.
"Fantezia nu are nicio legatura cu gandul ca vine un om si intra pe hornul casei tale pentru a-ti lasa cadouri. Puteti avea iluzia, dar trebuie sa intelegeti ca ceea ce sarbatorim este o zi care are radacini istorice, culturale si religioase. Adica sa intelegem in ce consta petrecerea, dar fara a fi nevoie de acea inselaciune sau fantezie care este adesea inteleasa gresit," spune Cristina Tebar.
Cand copiii intreaba daca Mos Craciun este adevarat
Trebuie sa ii spuni copiilor adevarul despre Mos Craciun? Dincolo de posibila controversa pe care o poate genera aceasta problema, cum ar trebui sa reactiozezi, daca esti de acord cu metoda Montessori?
"Fiul meu, pe masura ce se apropie sarbatoarea Craciunului, imi pune diferite intrebari. Nu i-am spus ca Mos Craciun exista sau ca nu exista. A vazut ca Mos Craciun apare in filme sau la mall, unde a vazut un barbat imbracat in rosu si cu barba alba. Dar nu i-am spus niciodata ca este un om care vine si aduce cadouri. Cu toate acestea, nu am ascuns ca noi am fost cei care au cumparat cadourile de Craciun. Da, am ascuns cadoul sau l-am cumparat fara ca el sa observe," mai spune Cristina Tebar.
Cheia este sa incurajezi copiii, atunci cand cineva le spune ceva care nu-i convinge, sa caute propriul raspuns. Trebuie sa-i faci sa inteleaga ca nu trebuie sa creada ceea ce li se spune, ci ca trebuie sa caute singuri raspunsurile.
Cele mai importante valori pe care ar trebui sa le stie copiii despre Craciun
Doua dintre cele mai importante valori pe care le indica specialistul in pedagagia Montessori sunt solidaritatea si generozitatea.
"Craciunul inseamna sa petreci impreuna cu familia. Chiar daca multi considera ca in aceasta zi trebuie sa ai multe cadouri sub brad si masa sa fie plina de bucate, in realitate Craciunul nu este chiar asa. (...) Ii intrebam pe copii daca vor sa participe la diferite campanii sociale in aceasta perioada. De asemenea, ne propunem sa ducem jucarii in cadrul acestor campanii pentru alti copii care nu au de unde sa primeasca. Iar solidaritatea ar trebui sa functioneze si in alte zile ale anului, nu numai de Craciun," spune Cristina Tebar.