Ce trebuie sa faci in calitate de parinte pentru a sprijini dezvoltarea sociala a copiilor

| | Actualizat: 2022-04-19 20:03:08

Dezvoltarea sociala este procesul prin care copiii invata sa interactioneze cu cei din jurul lor, de la persoanele de care se ataseaza cand sunt sugari, la prietenii si colegii de la gradinita, de la scoala si pana la partenerii de cuplu cand ajung la maturitate.

Incetul cu incetul, copiii devin constienti de mediul social, de normele si regulile care le guverneaza mediul inconjurator si, in acelasi timp, isi dezvolta si consolideaza abilitatile necesare pentru a se descurca in acest mediu (abilitati sociale, comunicare, rezolvarea conflictelor etc.).

Parintii sunt cei care trebuie sa-i invete pe copii cum sa relationeze cu cei din jur, inca din primul an de viata. Iata cum poti incuraja dezvoltarea sociala a copiilor tai. 

1. Respecta-le ritmul si nevoile

Desi este benefic sa incurajam socializarea copiilor nostri, este important sa ii acorzi timpul necesar pentru a face asta. Prin urmare nu il forta ci respecta-i ritmul si nevoile. 

Ce nu trebuie sa faci niciodata:

  • Sa fortezi copiii sa “socializeze” atunci cand nu sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii.
  • Sa fortezi copiii sa-si imparta jucariile cu alti copii. Refuzul se datoreaza imaturitatii si va dura pana acestia vor dori sa imparta. Ii poti explica, in schimb, de ce este frumos sa faca acest lucru. 
  • Sa fortezi copiii sa interactioneze sau sa se joace cu ceilalti daca sunt deosebit de timizi, introvertiti sau pur si simplu nu au chef in acel moment.

2. Creeaza o atmosfera pozitiva si respectuoasa acasa

Copiii invata cum sa se raporteze la ceilalti prin exemplul pe care parintii il ofera si prin modul in care sunt tratati inca din prima zi in care sosesc pe lume.

Prin urmare, daca copiii nostri cresc intr-un mediu pozitiv si respectuos, in care dialogul, increderea si empatia sunt incurajate si in care gestionarea emotiilor este esentiala pentru dezvoltarea lor, relatiile pe care le stabilesc treptat cu colegii lor se vor baza pe aceeasi abordare.

3. Incurajeaza joaca in aer liber, in fiecare zi

Expertii au avertizat in repetate randuri ca copiii petrec prea putin timp in aer liber. Acest lucru nu numai ca dauneaza dezvoltarii lor motorii si intelectuale si chiar sanatatii lor, dar le impiedica si socializarea si dezvoltarea emotionala adecvata.

De aceea, ori de cate ori este posibil, trebuie sa iesi cu micuti afara, iar acestia trebuie sa se joace zilnic in aer liber, chiar si pentru perioade scurte de timp.

4. Planifica activitati de grup

Pe langa joaca in aer liber, copiii trebuie incurajati sa socializeze prin activitati de grup. Cand sunt deja la gradinita si incep sa-si faca prieteni poti organiza o petrecere acasa, o seara in care sa doarma alaturi de cei mai buni prieteni, o iesire de un weekend cu prietenii de familie care au copii. 

5. Inscrie copiii la activitati extracurriculare, in functie de interesele acestora

Multi parinti folosesc, de asemenea, activitatile extrascolare pentru a incuraja socializarea copiilor. Acestea trebuie alese in functie de preferintele copiilor, dar si de varsta acestuia. Pot lua lectii de pictura, de pian, de dans sau pot incepe practicarea unui sport. Alege insa acel lucru care ii place copilului tau.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre