A-ti cunoaste copilul nu inseamna doar sa-i stii mancarea preferata, culorile preferate, sporturile care ii plac si alte astfel de detalii. A fi un parinte bun nu inseamna doar sa-l hranesti, sa-l imbraci si sa-i faci toate poftele. A fi un parinte bun inseamna, in primul rand, sa-ti cunosti cu adevarat copilul pentru a-l putea intelege, mai ales in acele etape in care si lui ii este greu sa se inteleaga.
Cum sa iti cunosti mai bine copilul
Curiozitatea este uneori cea mai simpla cale pentru a afla lucruri noi. Fii curios in legatura cu copilul tau, arata-i deschidere pentru a afla cat mai multe lucruri despre el, nu doar despre ce a facut la scoala, ce note au luat el si prietenii si alte astfel de lucruri. Incearca sa afli mai multe despre mintea si sufletul lui, despre ce il sensibilizeaza sau despre ce il sperie.
Iata cinci intrebari care te ajuta sa iti cunosti mai bine copilul. Pot fi adresate pe rand, cand va plimbati sau cand stati in masina in trafic. Pot fi, de asemenea, parte a unui joc de cunoastere intre membrii familiei, intr-o seara de weekend.
Ce iti place si ce nu iti place la tine?
Este important sa stii despre copilul tau cum se vede pe sine, ce il face sa se simta increzator sau, dimpotriva, complexat. Felul in care isi constientizeaza calitatile si defectele poate fi hotarator pentru respectul de sine si pentru increderea pe care o au in ei copiii.
Care ar fi cele trei dorinte pe care ai vrea sa ti le indeplineasca pestisorul de aur?
Este esential sa stim ce isi doresc cel mai mult copiii nostri, chiar daca este realizabil, chiar daca nu. Este important sa stii catre ce sa-ti incurajezi copilul, cum sa-l sustii pe drumul sau, de ce resurse are nevoie pentru ca asa va sti ca mereu se va putea baza pe tine sa faci tot ce iti sta in putinta pentru el.
Dorintele copiilor ne arata deseori lucruri despre personalitatea si valorile lor si pot fi indicii despre cum vor evolua ca adulti,
Ce ti-ar placea sa faci mai mult/mai des?
Aceasta intrebare este un fel de a provoca un copil sa isi seteze obiective pe termen scurt si mediu. Dupa stabilirea lor, urmeaza "lupta" pentru a le atinge, iar tu, ca parinte, vei sti ce nevoi are copilul de la tine, fie ca vorbim despre preocupari extracuriculare, fie despre timpul liber.
Care este cea mai mare spaima a ta?
Copiii nu recunosc de multe ori ce ii sperie, pentru ca au impresia ca altii se asteapta de la ei sa fie neinfricati. Este important sa cunosti fricile copilului tau pentru a-i putea arata ca acestea pot fi invinse. Stiind ce il sperie pe un copil risti mai putin sa ii invalidezi, chiar si fara voie, sentimentele si ai sansa sa-i arati o data in plus ca se poate baza pe tine.
Ce te face sa fii mandru de tine si ce te face sa te rusinezi?
A sti ce ii trezeste unui copil mandrie sau, dimpotriva, rusine te ajuta sa-l inveti sa gestioneze aceste sentimente. Ceea ce il rusineaza pe un copil poate fi rezultatul unei presiuni pe care chiar tu, ca parinte, ai pus-o pe umerii lui; poate fi, de asemenea, un rezultat al expunerii la bullying. In oricare dintre situatii, ca parinte vei putea gestiona aceste lucruri pentru a-l ajuta sa isi redobandeasca increderea de sine.
FOTO: Freepik