Cu telefonul mobil la scoala: argumente PRO si CONTRA

| | Actualizat: 2016-09-14 13:38:33

Incepand cu acest an scolar, copilul tau va putea intra la ore cu telefonul mobil si il va putea folosi sa te contacteze, cu acordul cadrului didactic, in caz de urgenta. Masura luata recent de catre Ministerul Educatiei vine in sprijinul parintilor care au nevoie sa tina permanent legatura cu copiii lor. Pe de alta parte, i se recunoaste dreptul copilului la propriul statut.

Ce trebuie sa faci tu, ca parinte, este sa-i explici copilului tau ca increderea pe care i-o acorda scoala trebuie rasplatita prin adoptarea unui comportament adecvat. Daca profesorii sau directorul scolii nu mai are dreptul de a confisca telefonul mobil, asta nu inseamna ca elevul trebuie sa il foloseasca in mod abuziv, in timpul orelor.

Desigur, orice decizie implica atat parti bune, cat si parti rele, fara ca aspectele negative sa anuleze justetea sau necesitatea unei decizii.

Argumente PRO

Vei putea tine permanent legatura cu copilul tau, aflat la scoala

Mai mult, poti verifica daca acesta se mai afla inca la ore sau a parasit incinta scolii, instaland pe smarphone-ul tau o aplicatie care sa-ti permita localizarea telefonului copilului tau. Aceasta metoda este deja folosita in alte tari, de catre foarte multi parinti.

Telefonul mobil este fara indoiala cea mai rapida si comoda metoda de a-ti contacta copilul, pentru a-i pune diferite intrebari sau pentru a-l informa de o schimbare in programul familiei.

Un alt avantaj al acestei tehnologii este ca-ti permite sa mentii o legatura stransa cu copilul, mai ales daca se alfa in primii ani de scoala primara. 

Cea mai rapida metoda de a lua legatura, in cazul unei probleme de familie

Copilul tau te poate contacta imediat, in cazul in care intervine o problema la scoala. Tototdata, tu poti lua imediat legatura cu el, daca apare o urgenta de familie. Mai mult, poti cere sa discuti la telefon cu profesorul, pentru a-l invoi de la ore, in caz de necesite.

Usor de pornit si oprit in timpul orelor

In timpul orelor, telefonul poate fi setat pe modul silentios, pentru a nu deranja cursurile.

Argumente CONTRA

Unii elevii uita sa-si inchida telefoanele pe durata orei de curs si isi pot deranja colegii atunci cand primesc un sms sau un apel.

Distrage atentia de la studiu

Chiar daca este setat pe modul silentios, telefonul mobil ii poate distrage copilului atentia, din moment ce primeste sms-uri.

Nu te ajuta in caz de criza pe scara larga

Cand are loc un dezastru natural sau o criza la nivelul intregului oras, telefoanele se pot dovedi inutile. Din cauza apelurilor prea numeroase, sistemele de comunicatie se blocheaza si devin inoperabile pentru o perioada.

Poate fi folosit pentru a raspandi zvonuri si informatii false

Smartphone-urile conectate la internet sunt deseori folosite de catre elevi, pentru distribuirea informatiilor provenite din surse care nu au fost verificate inainte. Acest fapt este daunator mai ales in timpul unei crize generale, deoarece amplifica zvonurile si dezinformarea.

Poate fi folosit pentru hartuire

Din pacate, utilizarea telefonului mobil in ziua de astazi a devenit sinonima cu utilizarea internetului si a retelelor de socializare. Ca parinte, ai datoria sa verifici ce site-uri acceseaza copilul tau cand este conectat la internet.

Nu il poti verifica insa, daca este la scoala si intra pe internet de pe telefon, in timpul unei pauze. Exista multe site-uri care profita de naivitatea utilizatorilor, pentru a-i hartui sau pentru a-i pacali.

Poate fi folosit pentru copiat

In timpul testelor, elevul isi poate folosi telefonul pentru a copia.

Efectele pe termen lung

Specialistii nu au nici la aceasta ora un raspuns clar la intrebarea "cat de daunator este telefonul mobil pentru sanatatea copilului". Se stie ca utilizarea excesiva a unui astfel de aparat poate cauza probleme cu ochii, dureri de gat si de cap, precum si dependenta pshihologica, insa datele nu sunt concludente in totalitate.

Tu ce parere ai despre masura adoptata de minister? Crezi ca este benefica? Spune-ti opinia, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Este copilul tau pregatit pentru un telefon mobil?

7 motive pentru care sa nu ii cumperi un telefon mobil copilului

5 sfaturi pentru utilizarea telefonului de catre copii

Invata copilul sa foloseasca serviciul de urgente 112

Citeste si despre