Cum sa fii un parinte pozitiv si optimist

| | Actualizat: 2014-07-09 12:35:29

Este din ce in ce mai dificil sa fii un parinte optimist sau pozitiv in ziua de astazi, cand ne confruntam cu o epidemie de cazuri de depresie, anxietate si alte boli psihice cauzate de un stil de viata coplesitor. Cu toate acestea, sa fii un parinte pozitiv este o cerinta obligatorie in cresterea unui copil vesel, cu pofta de viata, increzator in forte proprii si ambitios.

Sta la indemana ta sa gasesti resursele necesare pentru combaterea stresului, pentru modul cel mai eficient in care sa comunici cu copilul si pentru gasirea celor mai bune tehnici disciplinare care sa te transforme intr-un parinte demn de toata lauda, asa cum ti-ai dori sa fie si copilul tau.

Intelege cauzele comportamentului urat al copilului

Copiii mici fac tot soiul de nazdravanii si este normal sa se intample asa. Fac parte din dezvoltarea lui fireasca si invata din ele cele mai multe lectii de viata. Insa numeroasele probleme pe care le cauzeaza te fac sa il cataloghezi mereu ca pe un copil obraznic si sa il prezinti sub aceasta "aura" si celorlalti.

In loc sa il prezinti ca pe un copil-problema, incearca sa il dezveti de astfel de comportamente prin accentuarea laturilor lui bune, atat in fata lui, cat si a celorlalti. Nu in ultimul rand, cauta sa afli intotdeauna cauza care a dus la declansarea unui comportament urat, intrucat acolo vei gasi si solutia pentru combaterea acestuia.

Copiii mici nu fac nazbatii din rautate. Apeleaza la asfel de comportamente pentru a-si exprima frustrari, anxietati si temeri pe care nu stiu sa le exprime altfel si trebuie ajutati in acest sens.

Scoate termenul NU din vocabular

Disciplina pozitiva a copilului este unul dintre cele mai "sanatoase" moduri de a creste un copil cuminte, atent, cu "cei 7 ani de acasa". Insa dincolo de acest tip constructiv de disciplina, care se concentreaza pe evitarea termenilor cu conotatie negativa, cel mai important este sa renunti tu la atitudinea pesimista care te face sa spui "NU" de zeci de ori pe zi.

Fii un model pozitiv pentru copilul tau, care, la varste mici, preia exact comportamentele pe care le vede in familie. Renunta sa spui "NU pot sa platesc factura azi", "Nu am cum sa ajung la sala nici azi". Incearca sa adopti un vocabular ceva mai optimist: "O sa imi fac timp intr-o pauza, maine, sa platesc factura" sau "Voi merge doua zile la rand la sala in aceasta saptamana, intrucat astazi am avut altceva urgent de facut".

Este un mod optimist de a vedea lucrurile, dar si constructiv, ajutandu-te sa nu cedezi in fata greutatilor, ci sa fii perseverenta si sa gasesti mereu solutii pentru ele.  

Nu te mai gandi ca esti o persoana ghinionista

Simti ca toate lucrurile rele se abat doar asupra ta? Nu esti cea mai ghinionista mamica din lume, dar cu siguranta atragi toate faptele rele asupra ta, tocmai din cauza acestei gandiri sau atitudini negativiste. Oricat de greu ar fi, cauta sa vezi intotdeauna partea plina a paharului, chiar si in cele mai dificile situatii.

De exemplu, spune-ti "da, astazi m-am facut leoarca din cauza ploii, am facut pana la masina, am intarziat sa iau copilul de la gradinita si am uitat sa fac cumparaturi. In plus, ma mai doare si capul. Insa cu siguranta problemele mele sunt mult mai mici decat ale altor parinti si au o rezolvare rapida. Ar trebui sa fiu recunoscatoare pentru acest lucru."

Ia-ti pauze mici si dese de relaxare

Nu o sa-ti gasesti niciodata timp pentru a citi ore in sir o carte sau de a petrece o zi intreaga la spa, pentru a te relaxa si a-ti recapata atat tonusul fizic, cat si psihic pentru a fi parintele pe care copilul tau il merita.

Sunt planuri nerealiste atunci cand esti parinte de copil mic. Insa gasirea unor "portite" in programul tau zilnic, pentru mici momente de rasfat si relaxare - o inghetata buna, un desert demential, lecturarea unui articol de moda, un masaj rapid de o ora la salon, o manichiura noua - toate sunt mai mult decat realizabile in programul oricarui parinte, oricat de ocupat ar fi, si au si efectul scontat.  

Fa haz de necaz si mergi inainte

Simtul umorului te poate scoate din multe incurcaturi si este si un medicament eficace impotriva stresului si oboselii. Este considerat de specialisti o pastila veritabila de energie, dar si un antidepresiv pe masuta.

De aceea, este indicat sa recurgi la el in cele mai grele situatii pentru a-ti ridica rapid moralul. Fa haz de necaz si arata-i copilului ca nu te dai batuta. Este o atitudine pozitiva si constructiva pe care i-o vei insufla si lui mai tarziu, in copilarie.

Incurajeaza eforturile copilului in tot ce intreprinde

A fi optimist nu inseamna doar a vedeatot timpul viata in roz, ci si a nu ceda cu usurinta in fata fiecarei greutati. Este important sa reversi acest comportament si in disciplina copilului. Incurajeaza-l pentru orice efort depus, dar mai ales in situatiile in care simte ca s-a impotmolit si este pe cale sa cedeze.

Indruma-l subtil, din umbra, spre gasirea celor mai potrivite solutii, cu rabdare si blandete. Complimenteaza-l pentru reusitele lui.  

Organizeaza-te eficient si lasa-ti momente de respiro

Incetineste ritmul alert de viata pe care l-ai adoptat din primul moment in care ai devenit parinte si care te-a adus la capatul puterilor. Ai multe lucruri de facut intr-o zi si putin timp la dispozitie, insa daca iti vei aglomera pana la refuz programul zilnic, vei obosi mai repede, vei deveni irascibila si nu vei fi nicidecum sursa de optimism si pozitivism de care are nevoie copilul tau.

Daca vrei sa fii un parinte fericit, optimist si sa ai rabdarea necesara pentru a creste un copil demn de toata lauda, este important sa fii odihnita, sanatoasa si sa ai timp sa iti ridici moralul intre doua activitati, pentru a o putea lua de la capat.

Tu mai cunosti si alte moduri sau trucuri prin care sa te transformi mai usor intr-un parinte optimist? Ce trucuri folosesti pentru a-ti invata si copilul sa aiba mereu o atitutine pozitiva? Spune-ne sugestiile si secretele tale, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre