Cuvinte si gesturi. De ce sa acorzi atentie si limbajului non-verbal nu doar celui verbal

| | Actualizat: 2023-03-04 06:04:00

Odata ce devii mama vei avea multe constientizari. Desi se spune ca “jobul” de mama scoate tot ce e mai bun din oameni, acest rol poate scoate la iveala si lucruri care inainte nu erau atat de clare. Unul dintre acestea este limbajul non-verbal.

De cate ori nu ai vazut fata copilului plina de teama si uimire pentru ca te-ai suparat si ti s-a parut ca ceea ce spuneai nu era atat de serios? Fata noastra - si mai ales privirea noastra - spune multe, chiar daca prin cuvinte incercam sa fim calmi si intelegatori. Iar impactul pe care il poate avea asupra copiilor este destul de semnificativ.

In plus, aceste situatii neplacute nu se intampla doar cand comunici cu ei. Se poate intampla oricand, de exemplu in timpul unei convorbiri telefonice, sau in timpul unui joc, moment in care te gandesti la altceva. Cu alte cuvinte, fata ta exprima tot ceea ce gandesti, insa fara sa comunici aceste lucruri. Tocmai de aceea este important sa acorzi atentie si limbajului non-verbal, nu doar celui verbal.

Copiii, foarte atenti si sensibili la limbajul non-verbal

Inca din primele zile de viata copiii sunt capabili sa comunice prin gesturi. Cu cat petreci mai mult timp impreuna cu bebelusul, vorbind, jucandu-te sau pur si simplu privindu-l, cu atat primeste mai multe informatii despre semnalele pe care doresti sa le transmiti.

Bineinteles, toti acesti stimuli fac ca creierul bebelusilor sa se dezvolte cu pasi repezi si le intareste capacitatea de a intelege ceea ce spunem doar privindu-ne. Acest feedback si propriul instinct de supravietuire ii fac pe copii sa fie foarte sensibili la limbajul non-verbal. Noi suntem refugiul si calmul lor. De aceea este foarte important inca din prima zi de viata sa-I vorbesti copilului tau cu dragoste, lasand stresul si grijile la o parte.

De ce este important sa acorzi atentie limbajul non-verbal

Expresiile sunt cele care dau sens cuvintelor, si cu atat mai mult atunci cand vorbim cu copiii nostri. Uneori uitam ca ei ne cunosc din prima lor zi de viata si ca este suficient sa ne priveasca pentru a sti exact ce gandim.

Un copil care identifica pe deplin disponibilitatea parintilor de a-l asculta si de a-l ingriji atunci cand are nevoie, si caruia i s-a vorbit intotdeauna cu respect, este un copil care va creste cu mai multa incredere in sine.

Acest lucru nu inseamna ca micutii nu trebuie sa te vada niciodata suparata sau ocupata, deoarece acestia trebuie sa invete sa recunoasca si apoi, sa gestioneze, toate sentimentele, inclusiv pe cele de suparare, frustare, etc. Insa cand ne aflam intr-o situatie de acest tip este important sa-I spunem copilului "de indata ce termin acest lucru, care este foarte urgent, vei avea toata atentia mea" sau "am nevoie de 5 minute sa-mi revin si sa-ti acord toata atentia de care ai nevoie", apoi sa respecti ceea ce i-ai spus. Fa acest lucru privindu-l in ochi, de la nivelul lui, cu incredere si intr-un mod calm.

Imagineaza-ti ca ai o oglinda in fata ta

Unul dintre cele mai bune instrumente pe care le ai pentru a te imbunatati ca parinte - si ca individ - este autocritica. Ce ar reflecta o oglinda daca ar fi asezata in fata ta atunci cand vorbesti cu copiii tai atunci cand esti suparata sau frustrata sau nu ai chef sa te joci ori sa discuti despre un anumit subiect cu copiii tai? Tu cum ai reactiona daca ai fi in locul lor si te-ai vedea?

Cu totii suntem stresati, obositi, fara chef, insa este important sa invatam cum sa ne gestionam emotiile si sa ne amintim ca micutii nostri nu au nicio vina pentru felul in care ne simtim noi. Prin urmare, atunci cand interactionezi cu ei, mai ales cand nu esti intr-o stare de spirit buna, imagineaza-ti ca ai in fata o oglinda. Ce scoate aceasta la iveala?

FOTO: freepik.com

Citeste si despre