Dezacordurile intre parinti sunt frecvente. Cum le faci mai putin frustrante

| | Actualizat: 2022-03-26 09:46:00

Fiecare cuplu are dezacorduri cand vine vorba despre educatia copilului sau chiar despre sanatatea acestuia. Cheia este sa inveti cum sa le faci mai putin frustrante si sa nu le tranformi in batalii. 

Meseria de parinte te obliga sa iei o multime de decizii. De la cele mai mici si nesemnificative, la cele mai importante si marcante pentru copii si pentru tine.

Chiar daca tu si partenerul tau faceti tot posibilul sa faceti alegeri cumpatate, este imposibil ca la un moment dat sa nu va certati pe anumite subiecte. In fiecare cuplu acestea sunt diferite: de la cat de mult trebuie sa petreaca copiii invatand, la cat sa stea in fata monitorului, ce sa manance si ce nu, daca sa faca sau nu un vaccin si lista poate continua.

Aceste discutii pot parea frustrante si, in unele cazuri, niciunul dintre parinti nu vor sa cedeze la parerea pe care o au. Discutiile lungi, calme si profunde pe subiectul dezbatut sunt singura solutie pentru a ajunge la un numitor comun. Dar acest lucru incepe cu intelegerea motivelor pentru care apar dezacordurile parentale dintre tine si partener.

De ce apar dezacordurile intre parinti

Principalul motiv in orice cearta este dorinta de a detine controlul. Adica, fiecare parinte functioneaza pe principiul: "Sunt de acord cu planul, atata timp cat este planul meu". Al doilea motiv, si probabil cel mai mare, este nesiguranta si teama de necunoscut. Si atunci parintii vor sa faca tot ce le sta in putinta pentru a-si sti copiii in siguranta, chiar daca la mijloc este doar o teama de necunoscut. Aici, cel mai bun exemplu este subiectul vaccinarii, care naste adesea dispute intre parinti daca au opinii diferite. Mai exact, unui dintre parinti ii este frica de efectele pe care vaccinul le-ar putea avea, in timp ce altul se teme de faptul ca micutul va contacta boli grave in lipsa vaccinarii.

Exista insa si o a treia cauza a disputelor. Oboseala si lipsa de implicare a parteneruli ne face sa reactionam in moduri neobisnuite. Astfel, partenerul care se simte nedreptatit va ajunge sa dea vina pe celalalt partener pentru orice maruntisuri: este prea permisiv, prea putin implicat, etc.  

Care sunt bataliile pe care vrei cu adevarat sa duci?

Cand tu si partenerul tau nu sunteti pe aceeasi lungime de unda referitor la cresterea copilului, este important sa accepti ca o alta opinie, care nu este a ta, poate fi buna. Ajuta sa te gandesti ca cealalta opinie vine de la cel pe care il iubesti si il respecti si ai ales sa devina tatal copilului tau.

Prin urmare, renunta la a te apara pe tine si pe copilul tau si incearca sa vezi si sa intelegi punctul lui de vedere. O modalitate practica este ca in momentul in care unul dintre voi este nervos sa asteptati pana va calmati si sa reluati discutia cu mult calm. Cand iei aceasta decizie este important sa-i comunici acest lucru partenerului, cu calm, si sa nu abandonezi discutia sau sa pleci din casa.

Pana atunci, atat tu, cat si partenerul aveti timp sa va si ganditi la aspectele discutate si poate, sa vedeti cu alti ochi situatia.

Lasa orgoliile de-o parte

Indiferent cat de deschis esti fata de partener, este imposibil sa nu apara dezacorduri din cand in cand. In aceste momente este important sa renunti la orgolii si sa iti reamintesti sa sunteti o echipa si lucrati impreuna. 

Atunci cand apare o problema, trebuie sa o iei ca pe o provocare si iesi din zona de confort. In plus, trebuie sa fii mereu deschis la noi modalitati, deoarece copiii cresc iar ceea ce a functionat anul trecut, sau chiar luna trecuta, este posibil sa nu mai functioneze si acum. 

Prin urmare ofera-I partenerului autonomia de a putea lua decizii in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului, asa cum iei si tu. Discutati-le cu calm atunci cand nu sunteti pe aceeasi pagina, dand argumente si intelegand punctul de vedere al celuilalt. In unele situatii puteti gasi o cale de mijloc, in altele, unul dintre voi va fi nevoit sa cedeze sau sa faca un compromis, insa indiferent de situatie, nu o astfel de disputa nu este despre cel care castiga ci despre lucrul in echipa si binele copilului.  

FOTO: freepik.com

Citeste si despre