Educatie fara tipete? Se poate! Iata cum

| | Actualizat: 2022-05-04 10:34:00

Cand parintii tipa la copii, le genereaza acestora, printre altele, frica, tristete, furie, stima de sine scazuta si nesiguranta, singuratate, anxietatate, exemplu negativ, stres, furie, agresivitate etc. Si, desi poate crezi ca s-a tipat si s-a strigat la tine si ca nu ti s-a intamplat nimic, daca stai sa relectezi, cu siguranta vei vedea cum te-a afectat reflectand la momentele in care iti pierzi cumpatul si nu stii intelegi de ce s-a intamplat acest lucru atat de rapid.

Tipetele isi lasa amprenta asupra personalitatii copiilor si ar trebui sa le evitam cand vine vorba despre educatia lor si interactiunea cu ei sau chiar cu alti membri ai familiei.

Nu este deloc usor si va fi nevoie de efort, dar schimbarea este, fara indoiala, in bine. Prin urmare, daca iti propui acest lucru, este posibil sa elimini tipetele din modul in care iti cresti copiii. Pentru a schimba aceste comportamente nocive pentru copilul tau, dar si pentru tine, trebuie sa depui effort, dar si sa urmezi cativa pasi directoriali in acest sens:

1. Empatie: invata sa te pui in locul copiilor

Empatia este regina tuturor relatiilor, fara empatie nu poate exista o relatie reala, indiferent de tipul acesteia. Daca nu faci acest exercitiu de empatie cu copiii tai, nu ii vei putea intelege niciodata si, prin urmare, nu vei sti de ce au nevoie cu adevarat si de ce actioneaza intr-un fel sau altul.

Invatand sa empatizezi in fiecare moment, dar cu atat mai mult in momentele dificile, te va ajuta sa nu te lasi purtat de furie, sa respiri, sa reflectezi si sa intelegei ca copiii sunt copii si, desi nu le poti oferi ceea ce vor, ii poti intelege si sustine emotional.

Este important sa incerci sa privesti lucrurile din perspectiva copilului. De exemplu, copilul tau de 7 ani, plange intr-o dimineata de vineri ca nu vrea sub nicio forma sa mearga la scoala, pentru ca este obosit, pentru ca vrea la joaca, sau din alt motiv. Fara sa empatizezi cu el, ti-ai pierde rabdarea din senin si i-ai spune sa nu mai planga ca o sa intarzie, ca trebuie sa fie responsabil, ca este mare acum, etc. Toate acestea produc frustrare si anxietate copilului.

In schimb, daca empatizezi cu micutul, iti calmezi primul impuls si te conectezi la emotiile copilului, discursul va fi cu totul altul. Ii poti spune ca il intelegi si ca nici tu nu vrei sa te duci la munca, dar este important. Si, chiar daca in ambele cazuri copilul tot va merge la scoala, in cea de-a doua situatie se va simti inteles si sustinut. Empatia este cheia pentru a deschide toate usile.

2. Ofera propriul exemplu

Cand vine vorba despre educatia copilului este important sa ii oferi propriul exemplu. Degeaba ii spui copilului sa-si faca patul, daca tu nu il faci pe al tau. Acelasi lucru este valabil in orice: de la comportament, la citit, la diverse activitati casnice. Daca tu nu faci un lucru pe care i-l ceri copilului, amandoi veti acumula frustrari si poti explozii de furie din partea ta.

3. Cunoaste-ti si gestioneaza-ti propriile emotii

Ca adult este important sa stii sa-ti cunosti emotiile si sa le gestionezi. Doar in acest fel vei putea recunoaste mai usor emotiile copilului si il vei putea invata si pe el sa si le recunoasca si sa le gestioneze.

4. Foloseste dialogul pozitiv

Este important sa fii constient de faptul ca trebuie sa iti respecti copiii in orice moment. Cuvintele conteaza enorm, dar la fel de mult conteaza si modul in care le spui. Trebuie sa dialoghezi calm, pe un ton calm si pozitiv, privindu-i in ochi pe copii si punandu-te la nivelul lor. Cel mai simplu mod de a face asta este sa te gandesti, daca ai fi in locul lor, cum ai vrea sa ti se vorbeasca?

5. Cere-ti iertare

Schimbarile nu se produc instant. Prin urmare, chiar daca iti doresti sa-ti schimbi modul in care interactionezi cu copilul si sa nu mai tipi, vei avea momente in care iti va fi greu sa te abtii. Dar daca nu ai reusit, cel mai important este ca dupa ce momentul trece, si amandoi va linistiti sa mergi la copil si sa-ti ceri scuze. Cu totii apreciem cand oamenii isi cer scuze atunci cand gresesc fata de noi, prin urmare este important sa o faci cu cei pe care ii iubesti cel mai mult: copiii tai.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre