Este in regula sa avem un copil preferat?

| | Actualizat: 2016-02-03 17:24:55

Parintii care au doi copii sau mai multi isi pun deseori intrebari cu privire la corectitudinea si dragostea cu care isi trateaza urmasii. Pe de o parte, acest lucru se intampla in cazul acelora care si-au dorit mai mult unul dintre copii, celalalt ajungand pe lume doar dintr-o simpla intamplare.

Altii simt, pur si simplu, ca rezoneaza mai bine cu personalitatea unuia dintre ei. Altora li se poate parea ca unul dintre copii este mai intelegator si mai cooperant decat celalalt.

Indiferent de situatie, in momentul in care ajungi sa-ti pui aceasta intrebare este inevitabil sa nu te simti groaznic. Dorinta egalitatii exista in fiecare dintre noi si ne aduce uneori in cele mai disperate stari.

Poti iubi mai mult un copil decat pe celalalt?

Majoritatea parintilor ar raspunde la aceasta intrebare ca nu este vorba de intensitatea dragostei si de cantitatea acesteia, ci de felul in care iubesti. Bineinteles ca iti iubesti copiii, oricat de multi ai avea.

Si bineinteles ca personalitatea lor poate influenta felul in care te porti cu ei. Se poate ca ideile si sclipirea unuia dintre copiii tai sa fie similare ideilor tale, la fel de bine cum se poate intampla sa fiti complet diferiti.

Tocmai de aceea, este extrem de important ca in momentul in care devii parinte sa te cunosti pe tine insuti/ insati foarte bine, astfel incat sa iti poti da seama de limitele si de nazuintele tale. Asadar, autocunoasterea este deja un prim pas pentru parenting de succes, mai ales atunci cand in ecuatie sunt implicati mai multi copii.

Te porti diferit cu copiii tai?

Este absolut normal si chiar dezirabil sa fii tu, ca parinte, suficient de maleabil si de adaptabil incat sa poti vorbi cu fiecare dintre copiii tai pe intelesul lui. Daca unul dintre ei este mai sensibil, el va fi intotdeauna cel care va primi vestile proaste printr-un discurs cu manusi, iar acest lucru nu este deloc unul rau.

Similar, daca ai un copil mai dificil care se lasa convins cu greu sa faca anumite lucruri, vei incerca sa pui la cale strategii pentru a-l motiva si pentru a-l ajuta, de exemplu, sa invete anumite lucruri.

Este foarte posibil scenariul in care unul dintre copiii tai are nevoie de mai multa atentie, in timp ce altul este mai independent, asa ca nu e deloc deplasat ca tu sa iti ajustezi comportamentul in functie de nevoile fiecaruia dintre ei.

Ii poate afecta pe copii comportamentul diferit al parintilor?

Desi cel mai bun sfat pe care ti-l poate da o alta mama, un prieten de suflet sau un psiholog este acela care te-nvata sa te porti cu fiecare dintre copiii tai asa cum are el nevoie, aceasta sabie are doua taisuri uneori.

Pe de alta parte, oricat ai incerca sa fii de impartial, e aproape imposibil ca acest lucru sa iti reuseasca intotdeauna. Calea de mijloc este tocmai cea in care tu reusesti sa comunici cu fiecare dintre copiii tai pe limba fiecaruia dintre ei, acordandu-le timp si atentie in egala masura.

In alte conditii, lucrurile pot lua o intorsatura destul de urata; exista foarte multi copii din familii mai numeroase carora le lipseste atentia si care ajung fie sa caute validare in alte parti, fie se inchid in sine si renunta la a mai comunica cu cei din jur.

Copiii "defavorizati" de parinti pot ajunge in orice moment sa se simta anulati, sa-si piarda increderea in fortele proprii, sa devina dependenti de altii sau sa isi caute consolarea in izolare, in relatiile toxice cu alte persoane, in anumite activitati.

Ce poti face pentru a evita acest lucru?

Asigura-te ca cei mici stiu cat de mult ii iubesti pe fiecare dintre ei. Spune-le asta de cate ori simti nevoia si nu te feri sa le arati ca ii pretuiesti pentru tot ceea ce fac si pentru felul in care sunt ei.

Poarta-te cu blandete chiar si atunci cand gresesc si incearca sa le explici si sa le argumentezi care sunt cauzele dezamagirii tale atunci cand ei fac greseli.

Evita sa faci comparatii intre ei si sa il ridici in slavi pe unul anume doar pentru ca rezonezi mai bine cu personalitatea lui. Fa in asa fel incat sa nu existe o competitie intre ei, ci o dorinta de a se dezvolta fiecare in directia de care simte ca este atras.

Lauda-le reusitele de fiecare data cand e cazul si tine mereu cont de preferintele fiecaruia atunci cand faci asta; o nota mare la matematica nu este cu nimic mai importanta sau, dimpotriva, mai irelevanta decat una la muzica, atunci cand acestea reflecta pasiunile copiilor tai pentru respectivele domenii.

Tu cum reusesti sa faci fata emotiilor copiilor tai? Cum le arati copiilor tai ca ii iubesti pe amandoi la fel? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre