Esti o mama hiperprotectoare? Iata ce fel de adult va deveni copilul tau!

| | Actualizat: 2018-03-15 00:00:00

Copiii au nevoie de protectie din partea parintilor inca de cand se nasc. Cu cat sunt mai mici cu atat nevoia de grija si de atentie din partea adultilor este mai mare. Pe masura ce micutii cresc, ei cer tot mai multa autonomie si din ce in ce mai putina protectie.

Cum se comporta parintii hiperprotectori?

Parintii pot fi excesiv de grijulii cu micutii lor la orice varsta. In general, acesti parinti nu le dau voie copiilor sa aiba experientele lor personale si sa invete din ele. Mai mult, nu par sa realizeze faptul ca micutii lor cresc.

Sunt acele persoane care fac temele in locul copilului, aleg ce prieteni sa aiba cel mic, ii stabilesc programul si vorbesc in locul lui ori de cate ori au ocazia. In plus, iau decizii pentru copil, decizii care se potrivesc mai degraba dorintelor parentale, nicidecum nevoilor celui mic.

Cercetarile au aratat ca mamele sunt mai predispuse decat tatii sa devina hiperprotectoare. Iar fetele sunt mai mult victimele acestui comportament comparativ cu baietii.

Prea multa grija afecteaza stima de sine

Consecintele pe termen lung asupra copiilor ale unui stil parental excesiv de protector sunt extrem de nocive.

Cercetarile au aratat ca o data ajunsi adulti copiii crescuti de parinti hiperprotectori au mai multe probleme de sanatate. Din ce motiv? Deoarece au fost invatati de mici ca altcineva sa aiba grija ca ei sa manance, sa doarma si sa aiba un program echilibrat. Asa ca, ajunsi adulti, acesti copii nu stiu sa isi poarte de grija.

Obisnuiti ca parintii sa intervina mereu, nu au sansa sa invete ce este responsabilitatea si ca adulti nu realizeaza ca viata lor este rezultatul alegerilor pe care ei le fac. Totodata multi dintre ei ajung sa aiba impresia ca nu sunt buni de nimic. Si, pe termen lung, acesti copii nu vor avea incredere in ei insisi si vor avea o stima de sine scazuta.

Copilul hiperprotejat de azi, adultul nesigur de maine

Mai mult, protejati peste masura de orice fel de dificultati sau griji cat sunt copii, devin adulti cu multe probleme emotionale. Ei nu stiu cum sa isi gestioneze emotiile puternice, nu stiu cum sa faca fata furiei, frustrarii, pierderilor, esecurilor sau dezamagirilor. Lipsiti de modalitati de a face fata emotiilor puternice, acestia ajung dependenti de medicamente.

Copii hiperprotejati sunt invatati sa obtina intotdeauna ceea ce isi doresc fara prea mare efort. De aceea, ca adulti sunt tentati sa amane, nu iau initiative, sunt lipsiti de autocontrol si de motivatie. In plus, nu au incredere in ei si au o stima de sine destul de scazuta.

De asemenea, ca adulti risca sa fie persoane anxioase, carora le este greu sa fie singure sau sa ia decizii pe cont propriu.

Un studiu din 2013 efectuat la University of Mary Washington a evidentiat faptul ca studentii care fusesera protejati excesiv de parinti in copilarie se declarau nemultumiti de vietile lor si erau mai predispusi sa sufere de depresie.

Cum sa nu exagerezi cu grija fata de copil

Daca vrei sa cresti un copil independent si echilibrat este recomandat sa nu intervii in relatiile lui si sa nu faci lucruri in locul lui. Lasa-l sa-si rezolve singur problemele si sa suporte consecintele faptelor lui. Nu cere sa aiba un tratament sau un statut diferit de al celorlalti copii. In plus, nu te oferi tu sa intervii in rezolvarea unei problem, ci asteapta ca micutul sa isi dea seama ca are nevoie de ajutor si sa ti-l ceara singur.

Citeste si despre