Lucruri pe care parintii nu le realizeaza despre copiii lor

| | Actualizat: 2014-04-18 13:10:38

Oricat ai incerca sa-ti cunosti copilul si sa-i intelegi comportamentele, exista intotdeauna lucruri care-ti scapa sau pe care, inconstient, nu le realizezi despre el. Este cazul multor parinti, care si-au format perceptii gresite despre greutatea sau nivelul de activitate fizica al copiilor, nu iau in serios starile emotionale negative ale acestora ori nu-si dau seama ca ii baga la culcare mai devreme decat ar trebui.

Supraestimeaza nivelul de activitate fizica a copilului

Potrivit unui studiu american realizat in 2012 si unei cercetari realizate in Marea Britanie, in 2010, parintii au tendinta de a supraestima nivelul de activitate a copiilor lor.

In urma unui experiment, oamenii de stiinta au demonstrat ca parintii tind sa creada ca micutii lor sunt mult mai activi decat in realitate. Acest lucru atrage dupa sine o consecinta negativa asupra sanatatii copiilor: nu mai sunt stimulati sa se implice in sporturi sau activitati fizice si tind sa devina sedentari si sa se expuna pericolelor asociate acestui stil de viata: obezitate, diabet, boli cronice etc.

Nu inteleg semnificatia fricii de intuneric pentru copil

Iei adesea in gluma frica micutului tau de intuneric sau de monstri de sub pat? Ba chiar il certi atunci cand plange sau tipa ca ii este frica, spunandu-i ca totul este doar in imaginatia lui? Nu esti singura! Potrivit cercetatorilor australieni si olandezi, cei mai multi parinti subestimeaza temerile legate de intuneric ale copiilor.

Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca, pentru copii, frica este reala, mai ales cand cel mic este la varsta la care nu este capabil sa faca diferenta intre real si imaginar. Pentru el, realul se confunda cu imaginarul, de aceea, sentimentele de frica sau anxietate pe care le resimte pe intuneric sau cand ramane singur in camera sunt resimtite cat se poate de real. Are nevoie de ajutorul tau sa le depaseasca cu succes si pentru a se convinge ca este tot timpul in siguranta.

Subestimeaza greutatea copilului

Multi parinti au perceptii gresite cu privire la greutatea reala a copiilor lor. Potrivit unei analize efectuate de mai multi cercetatori, in 2013, pe 69 de studii realizate la nivel global, s-a descoperit ca 50% dintre parintii care au copii obezi nu sunt constienti de greutatea acestora. Acestia tind sa spuna despre copiii lor ca sunt in forma, ca au o greutate normala pentru varsta lor, fara a-si da seama de pericolul care sta in spatele acestei perceptii gresite.

Modul in care parintii percep greutatea copiilor joaca un rol esential in prevenirea si tratarea obezitatii, de aceea, ii sfatuiesc pe acestia sa ceara intotdeauna si o a doua parere, cel mai indicat a pediatrului, cand vine vorba de ponderalitatea propriiilor copii.  

Nu evalueaza corect starea emotionala a copilului

Multi parinti au probleme si in a evalua sanatatea emotionala a copiilor. Acestia au tendinta de a supraestima starea de bine sau nivelul de optimism al micutilor, potrivit profesorului universitar Kristin Lagatutta din cadrul Departamentului de Psihologie a Universitatii din California.

Parintii ignora sau neaga starile de anxietate ale copiilor si tind sa creada despre ei ca sunt mai optimisti si mai putin anxiosi sau depresivi decat sunt in realitate. Ignorarea simptomelor de depresie sau anxietate poate conduce la probleme grave in dezvoltarea lor emotionala, pe termen lung.  

Baga copilul prea devreme la culcare

Majoritatea parintilor baga copiii la culcare mult prea devreme, sustin cercetatorii de la Universitatea din Colorado, Boulder. Acesta este si unul din motivele pentru care cei mici opun rezistenta si nu vor sa stea in pat, seara, tipa ori au probleme cu somnul. Specialistii sustin ca parintii ar trebui sa tina cont de nivelul de melatonina din organism, considerat a fi hormonul somnului, atunci cand isi culca copiii.

Melatonina incepe sa se elibereze in organism undeva pe la 19:30, insa nu acesta este momentul potrivit pentru a-l baga la culcare. Nivelul maxim al acesteia apare mult mai tarziu, pe la 21:00- 22:00, ora la care copiii adorm imediat dupa ce sunt bagati in pat.

Foto: Freepik

Citeste si despre