Ritmul frenetic la care ii supunem pe copiii de astazi ii lasa fara strategii pentru a face fata plictiselii, acea stare de apatie sau dezinteres cauzata de sentimentul de a nu sti ce sa faca sau de a nu se distra cu absolut nimic. Paradoxal, copiii sunt cei care se plictisesc cel mai mult. Psihologul Sara Tarres a identificat 3 cauze care ii fac pe cei mici sa se plictiseasca.
Micutii de astazi nu se plictisesc mai mult decat cei de dinainte, dar sunt mai putin pregatiti sa faca fata plictiselii, sunt mai vulnerabili disconfortului generat si tolereaza mai greu, nestiind ce sa faca atunci cand au putin timp liber, deoarece nu au resurse pentru a-si pune la lucru imaginatia si creativitatea.
3 cauze ale plictiselii la copii
1. Excesul de stimuli provocat la care sunt supusi. Este foarte normal sa vezi un copil inconjurat de jucarii si sa-l auzi spunand "ma plictisesc, nu stiu ce sa fac." Cu cat au mai mult sunt mai coplesiti si cu atat este mai mare sentimentul de plictiseala. A vedea atat de multe lucruri in jurul sau produce dezinteres si lipsa de atentie fata de ceva concret cu care sa se joace, sa experimenteze sau sa creeze.
Stimularea excesiva limiteaza inventivitatea, imaginatia, creativitatea, fantezia si distractia. De data aceasta, motto-ul "less is more" (mai putin este mai mult) functioneaza din nou.
2. Planificarea excesiva si controlul asupra activitatilor extrascolare de care agenda este plina. Noi parintii am cazut in eroarea ca plictiseala este rea si, avand in vedere aceasta premisa ,ne grabim sa le gasim cate o activitate in fiecare secunda din viata lor. Ne straduim sa le facem viata distractiva si interesanta, plina de activitati extracurriculare (muzica, patinaj, judo, dans, engleza, teatru) nepermitandu-le sa invete sa-si gestioneze timpul sau sa-si gaseasca ceva interesant de facut.
"Copiii trebuie sa fie in permanenta ocupati." O idee falsa care ii impiedica sa-si dezvolte gandirea creativa.
Parintii trebuie sa intelega ca plictiseala este preludiul creativitatii. Copiii au nevoie de timp in care sa nu faca nimic, timp pentru a-si imagina, a crea, a gandi, pentru a asimila experientele lor sau pur si simplu pentru a observa lumea din jurul lor. Si acest lucru nu este posibil daca parintii nu fac altceva decat sa-i umple de jucarii, sa le planifice viata pana la ultima secunda sau sa le ofere mobilul sau o tableta la primul semn de plictiseala.
3. Abuzul de ecrane. Fie din inertie sau din cauza oboselii sau a unui conflict, parintii permit celor mici sa abuzeze de televizor, console, tablete, smartphone-uri sau orice dispozitiv pe care il folosec pentru a evita plictiseala.
Este adevarat ca utilizarea responsabila a tuturor acestor tehnologii poate aduce mari avantaje, insa folosirea lor in exces produce anxietate, stres, dezinteres fata de alte lucruri si lipsa de creativitate. Micutii care stau in fata unui ecran se distreaza garantat, fara a fi necesar sa isi puna in functiune gandirea creativa in marea majoritate a ocaziilor.
Usurinta cu care parintii pornesc televizorul sau le ofera copiilor smartphone-urilor sau tabletele la cel mai mic semn de plictiseala ii impiedica sa gaseasca o alta modalitate de a se distra.
Cum sa ajuti copiii sa nu se plictiseasca
Consumul nestingherit, stimulii excesivi, abuzul de ecrane si controlul asupra tuturor activitatilor copiilor nostri determina incapacitatea lor de a-si gasi propriile resurse pentru a-si gestiona timpul liber si, prin urmare, sa se plictiseasca. In fiecare zi mai mult.
Copiii au nevoie de timp liber, fara stimuli excesivi si departe de ecrane pentru a-si imagina, pentru a crea, a construi, a observa si pentru a savura invatarea lor printr-un joc nestructurat de orice adult.