Matusile sunt o parte fundamentala a dezvoltarii unui copil pe tot parcursul vietii sale, deoarece dezvolta legaturi de incredere diferite de cele ale parintilor.
Matusile ocupa un loc fundamental in viata unui copil, deoarece, spre deosebire de parinti, creeaza o legatura mai degraba de prietenie, deoarece nu sunt responsabile de disciplina si tind sa fie mai permisive. Iar asta intareste increderea micutului in matusa.
Potrivit Psihologiei, matusile sunt, inconstient, fundamentale pentru echilibrul familial, care se dezvolta odata cu legaturile preexistente ale familiei si care functioneaza in inconstientul nostru.
De obicei, atunci cand un membru nou este integrat in familie, viata tuturor membrilor se schimba. Matusa are rolul de a avea grija de copil ca si cum ar fi al ei si de a o ajuta pe mama in procesul de adaptare.
Asa ca, matusa este considerata ca a doua mama pentru micut. In timp ce copilul creste, matusa nu va mai fi vazuta ca persoana care il ingrijeste, ci ca un prieten si confident.