Parinti de fete sau parinti de baieti? Diferente in cresterea copiilor

| | Actualizat: 2024-10-02 16:44:20

Parintii nu reusesc sa se decida asupra stabilirii carui sex este mai dificil de crescut: baietelul sau fetita. Oare care le consuma mai multa energie, le dau batai de cap si fac mai multe nazbatii? Unii dintre ei au nevoie de mai multa atentie, educatie si disciplina. Care dintre ei sa fie oare?

 

Exista diferente in modul in care te ocupi de un baietel si de o fata, inca de la nastere. De exemplu, ai putea avea tendinta de a vorbi pe un ton mai gentil si mai suav fetitelor, pe cand cu baietii poti avea un ton usor mai ridicat si mai raspicat.

Baieteii sunt mai dificil de disciplinat

Baieteii par sa asculte mai greu de parinti si au tendinta sa ii infrunte adesea. Ei isi dezvolta mai greu auzul la nastere decat fetele, iar diferenta creste si mai mult in copilarie. Acesta pare sa fie un dezavantaj, pentru ca pe baza acestui fapt fetele par sa rapsunda mai bine la strategii disciplinare verbale ca rugaminti sau avertizari de genul "Nu face asta".

Baietii sunt mai tactili si asculta mai putin de indemnuri si strategii disciplinare verbale, el trebuie educat mai degraba prin atitudini: pentru a-l potoli trebuie sa il iei frumos de manuta si sa il asezi jos inainte de a-i explica ceva.

Ai mai multe griji cu privire la siguranta baietilor

Baietii sunt in general mai agresivi si mai aprigi din fire. Adora sa isi asume riscuri si acest lucru satisface centrul placerii din creierul lor. Parintii trebuie sa fie de 2 ori mai atenti la ei decat la fetite in ceea ce priveste activitatile in care se implica si sa ii monitorizeze mai vigilent.

La baieti apar mai multe probleme de comunicare decat la fetite

Baieteii isi dezvolta mai greu limbajul, iar vocabularul ese intotdeauna mai limitat decat la fetite si nici atunci cand cresc maricei nu devin adevarati oratori. La majoritatea baietilor comunicarea este un punct slab si este si de inteles acest lucru.

Fetitele sunt interesate inca de cand sunt bebeluse de culori, texturi, muzica, informatii, imagini, in general arta, pe cand baieteii adora miscarea, jocul activ, folosirea fortei pentru a transmite sau a comunica. Fetitele sunt mai orientate catre persoane si sunt mai sociabile, pe cand baieteii sunt orientati spre actiune.

Fetele isi dezvolta mai greu stima de sine decat baieteii

Dezvoltarea stimei de sine la copii este un punct critic pentru parinti, dar esential. Pe cat de ingaduitoare, comunicative si orientate spre oameni sunt fetitele, pe atat au mai multe probleme in a-si consolida o stima de sine. Au mai putina incredere in ele, iar parintii depun eforturi duble in a le ajuta sa isi intareasca stima.

Imaginea de sine ramane principala problema a fetitelor. Aceasta apare si la baietei, insa fetitele trec prin momente cu adevarat dificile in aceasta privinta. Parintii trebuie sa aiba mai multa grija de fetite in acest sens, mai ales la varsta pubertatii.

Educatia scolara, o provocare pentru parintii de baieti

Baieteii sunt mai putin interesati si orientati spre activitati scolare si raman mereu in urma fetitelor la acest capitol. De aici si pana la nervii tociti ai parintilor de a incerca sa le insuseasca placerea pentru invatat nu mai este cale lunga.

Este si firesc sa fie asa din cauza faptului ca la baieti se dezvolta mai greu decat la fetite atentia, concentrarea, autocontrolul, limbajul si abilitatile motorii de finete. Nu inseamna ca sunt mai putin dezvoltati intelectuali, ci doar ca trebuie ca parintii sa depuna un pic mai mult efort in a-i educa in acest sens si sa ai ajute sa descopere placerea de a invata.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre