Refuzul pozitiv. Cum sa-l aplici in educatia copilului

| | Actualizat: 2024-04-27 12:57:27

 

Este adevarat ca actiunile noastre au consecinte si ca intarirea pozitiva poate influenta predispozitia noastra de a repeta anumite comportamente. Intarirea pozitiva este un instrument important in psihologia comportamentala, deoarece poate ajuta la stabilirea actiunilor dezirabile. Prin asocierea unui comportament cu o recompensa, poate creste probabilitatea ca acel comportament sa fie repetat in viitor.

Folosirea refuzurilor pozitive este o modalitate eficienta de a-i motiva pe copiii nostri sa schimbe comportamente nedorite si de a incuraja obiceiurile sanatoase. Acest lucru nu numai ca va contribui la dezvoltarea lor, dar le va intari virtutile si ii va ajuta sa se integreze mai bine in societate. Este minunat sa vedem cum poate avea un impact atat de pozitiv asupra cresterii copiilor!

Ce este refuzul pozitiv si cum functioneaza ea?

Intarirea pozitiva, influentata de conditionarea operanta a lui Frederic Skinner, este o strategie care urmareste sa motiveze comportamentele dorite la copii, incercand sa creasca frecventa acestora prin recunoasterea consecintelor unor astfel de actiuni. Skinner, cunoscut drept parintele behaviorismului, postuleaza ca comportamentul unei persoane este modelat de consecintele care urmeaza, fie ele pozitive sau negative, influentand probabilitatea ca actiunea respectiva sa se repete sau sa se stinga in viitor.

Iata cele 6 caracteristici ale refuzului pozitiv

Pentru ca un refuz pozitiv sa fie eficient, trebuie sa cuprinda aceste caracteristici:

  • Motivatie: recompensele ar trebui sa fie aliniate la interesele copiilor. Simplul act de a-i felicita atunci cand au facut ceva bine sau atunci cand li se multumeste pentru ca si-au ridicat jucariile sau farfuria de pe masa.
  • Masurabile: eficacitatea sa trebuie sa fie verificabila. Acest lucru poate fi observat atunci cand suntem clari cu privire la obiectivele comportamentului pe care dorim sa il intarim, de exemplu, poti folosi tabele de modificare a comportamentului cu stelute sau fete zambitoare.
  • Placute: care sunt placute si inedite. Oferiti o dulceata sau un biscuit, sau pur si simplu un zambet si exprimati o emotie placuta si satisfacatoare pentru un act bine facut.
  • La timp: sa fie intotdeauna rationale si sa se bazeze pe ceea ce intentionati sa antrenati. Nu exagera cu recompensele, nu-i cumpara un joc video pentru ca si-a facut ordine in camera, cu un "Multumesc! Te-ai descurcat foarte bine" va fi suficient.
  • Periodic: in acest moment, ca in tot procesul de educatie, trebuie sa ai rabdare, sa fii perseverent si constient ca pentru a atinge un obiectiv ai nevoie de timp.
  • Imediat: este esential sa il aplici imediat dupa comportamentul dorit pentru a obtine asocierea dorita.

Tipuri de refuz pozitiv

Orice element familiar din rutina zilnica a copilului tau poate fi un intaritor pozitiv pentru a contribui la consolidarea comportamentelor dezirabile. Nu uitati ca, deoarece fiecare persoana este diferita, unele elemente de intarire pot fi mai eficiente decat altele. Aceste refuzuri pozitive pot include urmatoarele:

Interne

Numite si auto-refortatoare, acestea se bazeaza pe forta de vointa si sunt o forma de auto-laudare. Aceasta apare atunci cand experimentam satisfactia personala in urma unei realizari, actionand ca un impuls care ne inspira sa ne imbunatatim.

Externe

Implica introducerea unui stimulent extern din partea unei alte persoane care recunoaste realizarea, motivandu-l sa continue si sa se straduiasca mai mult. Acestea pot lua urmatoarele forme:

Sociale: acestea sunt cele mai cotidiene; apar atunci cand o persoana cu autoritate morala recunoaste favorabil un comportament, cum ar fi atunci cand familia, prietenii sau colegii ne felicita pentru obtinerea unei diplome academice.

Tangibile: acestea sunt de natura materialista si se refera la acordarea unei recompense materiale pentru efortul depus. Printre acestea se numara oferirea de bani, dulciuri sau jucarii. Cu toate acestea, aceste tipuri de intaritori ar trebui utilizate cu foarte multa moderatie, deoarece pot avea efecte negative asupra formarii lor.

Simbolice: nu au o valoare tangibila si necesita o dinamica continua, cum ar fi colectarea de fete zambitoare si, atunci cand se atinge o anumita suma, se ofera o recompensa, cum ar fi o bomboana sau o iesire la joaca.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre