Copiii nascuti in era tehnologiei stiu sa umble pe telefon inca dinainte sa mearga sau sa vorbeasca. Muzica, desenele animate, filmuletele cu animatii pot fi, de multe ori, salvarea parintilor atunci cand copilul plange, isi pierde rabdarea sau nu mai coopereaza. Specialistii atrag atentia ca aceasta solutie de compromise poate fi extrem de nociva.
Vedem acest peisaj peste tot: copii cu telefoane sau tablete in mana, absorbiti de ce vad pe acel ecran, copii care nu mai vad si nu mai aud ce este in jurul lor. La restaurant, la terasa, in mijloacele de transport in comun, in sala de asteptare de la medic etc, telefonul poate fi salvarea pentru parintii care isi doresc putina liniste si pentru copiii care si-au pierdut rabdarea.
Desi pare ceva inofensiv, specialistii atrag atentia ca aceasta solutie de compromis nu ar trebui sa fie una la care apelam prea des, deoarece dispozitivele mobile creeaza dependenta. Si in niciun caz, copiii mai mici de doi ani nu ar trebui expusi la tehnologie.
Tehnici pentru a-i ajuta pe copii sa isi depaseasca frustrarile si sa fie intelegatori
Chiar daca pare ca uneori telefonul este singura solutie pentru a evita o criza de plans, sunt si alte modalitati de a linisti un copil care s-a plictisit sau nu mai vrea sa astepte. Sigur ca necesita mai multa rabdare, dar rezultatele sunt pe masura.
1. Fii o oglinda
Atunci cand copilul iti impartaseste o frustrare, incearca sa repeti acelasi lucru. De exemplu, atunci cand el spune: „profesoara ne-a dat prea multe teme la matematica”, tu spui: „multa matematica in seara asta, nu-i asa?”. Dupa care vei continua spunandu-i ca ai incredere in el ca va putea sa le rezolve si ca esti acolo sa il ajuti, daca are nevoie de tine. In acest fel, intarind ideea prin repetitie, copilului i se confirma ca i-ai inteles frustrarea si ca esti alaturi de el.
2. Un joc de atentie pentru a-l scoate din stare
Metoda propusa de o fosta consiliera in sanatate mintala spune ca atunci cand copilul plange necontrolat si pare ca nu asculta, trebuie sa facem ceva neasteptat.
Stingeti lumina si incepeti sa vorbiti in soapta. In acest fel ii veti capta atentia si se va opri din plans, pentru ca nu stie ce se intampla. Acum ca aveti parte de atentia lui, rugati-l sa numeasca cinci obiecte albastre din camera.
In acest fel, copilul isi va utiliza partea rationala a creierului si nu va mai actiona ghidat de partea emotionala.
3. Cantati impreuna
Atunci cand copilul se intristeaza, incepeti sa cantati impreuna. Studiile arata ca vibratiile produsele de sunetele muzicale ii ajuta pe cei mici sa se calmeze mai repede si ca determina anumite zone din creier asociate cu partea emotionala sa fie mai putin active.
4. Invata-l sa se imbratiseze singur
Sigur ca bratele mamei sau ale tatalui sunt cele mai linistitoare atunci cand un copil este suparat, dar cand se afla la gradinita sau la scoala si mama si tata nu sunt cu el, poate experimenta stari de tristete si anxietate. Pentru a le evita, invatati copilul sa se imbratiseze singur, incrucisand mainile la piept, cu degetele mari chiar sub clavicula.
Pozitia mai este numita si „imbratisare fluture”, pentru ca mainile au forma unor aripi de fluture. In plus, metoda nu este deloc noua. Se foloseste cu succes de mai bine de 30 de ani, iar terapeutii americani au descoperit ca este o metoda eficienta de a calma copiii traumatizati de uragane.
5. Invata-l sa respire
Ati fi tentati sa ziceti ca respiratia este un reflex innascut, insa multi oameni stiu sa respire doar pentru a supravietui. Respiratiile corecte, profunde, din diafragma, au efect calmant imediat, indiferent de varsta. Invatati copilul sa respire din diafragma, explicandu-i ca burtica lui este ca un balon care trebuie umplut cu aer. Apoi, spuneti-i sa expire pana da tot aerul afara. Puteti face acest exercitiu impreuna, pentru ca functioneaza perfect la orice varsta.
Atunci cand respiram adanc, se declanseaza sistemul nervos parasimpatic, care induce calm.
6. Apelati la presoterapie
Expertii in presoterapie au o tehnica pe care o folosesc pentru a calma bebelusii, chiar si pe cei nou-nascuti. Metoda a capatat popularitate chiar si in maternitati si spitale pentru copii din afara. Tot ce trebuie sa faceti este sa va plimbati degetul pe cartilajul urechii micutului, pana simtiti o adancitura. Prindeti intre degete urechiusa si masati usor timp de 5-10 secunde. Apoi, apasati usor in pliul cotului celui mic, masand cu degetele timp de 10-15 secunde. Repetati, alternativ, iar micutul se va linisti.
7. Suflati aer rece sau stropiti-l cu putina apa
Un curent de aer rece in directia copilului, cativa stropi de apa sau chiar o carpa umeda il pot ajuta pe copil sa se calmeze, pentru ca racirea corpului incetineste ritmul cardiac, ajutand la calmarea respiratiei.
FOTO: Pixabay.com