Slow parenting sau cum sa te bucuri mai mult de timpul petrecut cu copiii tai

| | Actualizat: 2017-09-18 17:45:57

O zi din viata unui parinte poate fi coplesitoare de cele mai multe ori. Te trezesti cu noaptea in cap pentru a avea timp sa faci pachetelul copiilor, sa mai treci o data in revista programul din ziua respectiva, sa verifici ghiozdanele pentru ca aseara nu ai reusit, sa te imbraci si sa alergi spre scoala, turuind indicatii pretioase pentru cei mici. Dimineata parintilor seamana de multe ori cu o cursa de 100 de metri garduri si in iuresul acesta uitam de cele mai multe ori ca si diminetile copiilor nostri sunt la fel de agitate.  

Exista o multime de teorii de parenting, bazate pe diferite filozofii, insa nicio sinteza care sa te ajute sa obtii o viziune de ansamblu. Termenul de slow parenting sau parentingul lent se deosebeste de celelalte prin faptul ca pledeaza pentru jocurile conduse de copii si rezolvarea independenta a problemelor. Iti ofera solutii care te vor ajuta sa te reconectezi cu copiii tai si sa te bucuri cu adevarat de toate momentele frumoase pe care  experienta de a fi parinte ti le  ofera, dar pe care nu reusesti sa le savurezi din cauza programului prea incarcat.

Principiile parentingului lent

Joaca libera, intarirea legaturilor familiale si limitarea utilizarii tehnologiei sunt cele 3 principii de baza ale parenting-ului lent. 

Jocurile conduse de copii

Daca parentingul modern insista pe structurarea activitatilor de joaca, slow parenting-ul sustine contrariul. Atunci cand sunt lasati sa se joace liber, copiii invata sa-si exploreze propriile interese, sa depaseasca diferite obstacole, sa se exprime si sa faca fata emotiilor. Pe de alta parte, jocul directionat de catre copii dezvolta abilitatile de calcul matematic si exprimare literara.

Copiii au o inclinatie naturala catre joaca. Nu ai nevoie de multe jucarii si nici de o zona special amenajata pentru joaca pentru a pune in practica aceasta filozofie. Tot ce iti trebuie este putin timp liber si dorinta de a te alatura copilului, daca te invita sa te joci cu el.

Mai mult timp petrecut in familie

Calitatea este mai importanta decat cantitatea. Nu trebuie sa incarci programul copilului tau cu diferite activitati, de teama ca acesta isi va pierde timpul cu nimicuri. Din contra. Un orar incarcat poate impiedica membrii familiei sa interactioneze si sa se cunoasca in adevaratul sens al cuvantului.

Plimbarile in familie, gatitul impreuna sau activitatile spontane, improvizate in propria curte, reprezinta mijloace excelente de intarire a legaturilor de familie si de rezistenta la asaltul tehnologiei.

Limiteaza timpul petrecut in fata calculatorului

Anumiti sustinatori ai slow parenting-ului  afirma ca utilizararea tehnologiei ca mijloc de relaxare, comunicare sau joaca are darul de a rupe conexiunile umane. Atunci cand privirea noastra este atintita asupra unui ecran de televizor, tableta, smartphone sau calculator, riscam sa fim acaparati de acesta si nu mai vedem oamenii din jur. Gasirea unui punct de echilibru este cruciala.

Limiteaza timpul petrecut la calculator sau televizor si depune eforturi pentru a petrece cat mai mult timp impreuna cu copii. Jocul impreuna poate fi foarte distractiv!

Atentie! Parentingul lent nu inseamna sa abandonezi tot ceea ce faci in mod normal. Trebuie doar sa o iei mai usor si sa incerci sa identifici tipurile de activitati care se potrivesc cel mai bine familiei tale. Copiii tai vor avea astfel ocazia sa descopere singuri lumea, in ritmul lor propriu.

Beneficiile parentingului lent

Multi parinti se simt stresati din cauza programului prea incarcat al familiei. Cand cel mic merge la cursuri de vioara sau pictura dupa ore, cand sunt cumparaturi de facut si ordine in casa, cand jobul este suprasolicitant incat esti nevoita sa iti iei de lucru si acasa, risti sa intri in depresie si sa nu mai stii ce sa faci mai intai. Solutia oferita de parentingul lent este simpla: ia-o mai incet si bucura-te de fiecare moment petrecut in familie.

Nu conteaza ce faci, conteaza ca esti alaturi de cei dragi

Specialistii te incurajeaza sa iei o pauza si sa te uiti, pur si simplu, la copiii tai cand se joaca sau isi fac temele. Invita-i sa luati o gustare sau sa beti o limonada impreuna. A iesi din ritm este uneori cea mai buna solutie impotriva stresului. Ii da mintii isi sufletului ocazia sa se odihneasca si sa perceapa lucrurile mai clar.

A fi in permanenta ocupat nu are nimic nobil in esenta. In schimb, a-ti petrece timp cu familia e o dovada de afectiune si grija fata de fericirea lor.

O familie mai fericita

Este coplesitor sa faci prea multe lucruri zilnic, atat pentru parintii super-ocupati, cat si pentru copiii care se simt dati la o parte. E ca si cum munca e mai importanta decat familia. Ca mama, te goleste pe dinauntru si te priveaza de sentimentul implinirii.

Spune nu extenuarii! Amana curatenia si alte sarcini gospodaresti pentru cateva ore sau pentru a doua zi si iesi in parc cu copiii. Faceti impreuna baloane de sapun si mancati vata de zahar. Mergeti la plaja si la piscina si stropiti-va cu apa.

Concentreaza-te pe viata ta, nu pe a altora

Multe persoane petrec mult timp pe Facebook sau pe alte medii sociale, interesandu-se de vietile prietenilor sau alte vedetelor sau postand din ora in ora poze de tip "selfie" si updatandu-si statusul, pentru a arata tuturor ca au parte de actiune in viata lor.

E timpul sa tii mai mult la viata ta privata si iei o vacanta de la "Facebook". Concentreaza-ta pe momentele petrecute impreuna cu familia si rezista tentatiei de a-ti verifica telefonul. Fa poze cu aparatul foto si tine-le pentru voi, macar o vreme. Nu tanji dupa like-uri in mediul virtual. Rasetele copiiilor tai sunt cele mai pretioase.

Deconectarea de la aparatura electronica si social media reprezinta o modalitate excelenta de reconectare cu membrii familie. Viata a devenit mai exigenta cu tehnologia. Iesi afara cu copiii, mirositi trandafirii si priviti stelele. Jucati-va cu mingea in curte sau in fata blocului. Urcati-va in masina si mergeti la padure, pentru un picnic in natura. Copiii pot invata atat de mult despre oameni si despre ei insisi, jucandu-se pur si simplu cu parintii, fratii si surorile.

Copiii cresc foarte repede, fiecare varsta avand diferite calitati speciale. Dar pentru ca parintii sunt atat de ocupati, ei rateaza sansa de a-si cunoaste copiii. Cand ai mai multi copii, este important sa-ti gasesti timp si pentru activitati individuale, nu doar de grup. Doar in felul acesta ajungi sa-ti cunosti cu adevarat copiii.

Daca vrei sa afli mai multe despre slow parenting, in cartea sa: " Fed Up with Frenzy: Slow Parenting in a Fast-Moving World", Susan Sachs Lipman, ofera parintilor idei despre cum pot sa incetineasca ritmul familiilor lor in capitole precum " Slow Kitchen" sau "Slow Games" iar pe blogul autoarei poti gasi tot felul de resurse pe care le poti folosi daca iti doresti sa te bucuri mai mult de copiii si familia ta.

 

Citeste si despre