In zilele noastre, observam o schimbare semnificativa in parenting, o schimbare care se reflecta intr-o serie de tendinte tot mai des intalnite. Una dintre acestea este focusul tot mai mare pe comunicare si conexiune emotionala intre parinti si copii. Educatia bazata pe empatie si intelegere devine din ce in ce mai populara, inlocuind metodele autoritare din trecut. Totodata, observam o tendinta spre adoptarea unui stil de viata mai echilibrat si mai sanatos, care include alimentatia sanatoasa, activitatea fizica si gestionarea adecvata a stresului, atat pentru parinti, cat si pentru copii. Aceste tendinte reflecta o evolutie in mentalitatea parentala, punand accentul pe cresterea armonioasa si pe dezvoltarea integrala a copiilor intr-un mediu de iubire si sustinere.
Un sondaj realizat de whattoexpect.com, a aratat modul in care se schimba perceptia parintilor in ceea ce priveste cresterea copiilor, iar asta duce la schimbarea tendintelor de parenting. Iata cateva tendinte in materie de parenting pe care le vom observa din ce in ce mai des:
1. Parintii stabilesc limite stricte pentru vizitarea bebelusilor
Potrivit sondajului efectuat de What to Expect, un procent de 91% dintre femeile insarcinate au declarat ca intentioneaza sa stabileasca reguli stricte pentru persoanele care isi viziteaza nou-nascutul. Acest procent este in crestere, avand in vedere ca doar 72% dintre femeile care au un copil cu varsta cuprinsa intre 0 si 5 ani, au declarat ca au facut acelasi lucru cand s-au nascut copiii lor.
Tendinta este deosebit de puternica in randul mamelor din Generatia Z. 81% dintre mamele care au un copil cu varsta cuprinsa intre 0 si 5 ani, au declarat ca au stabilit reguli pentru vizitarea bebelusilor, prin comparatie cu mamele care fac parte din generatia Millennials, unde doar 70% au impus astfel de reguli.
Principalele reguli impuse de tinerii parinti sunt:
- Insistarea asupra spalarii pe maini inainte de a tine copilul in brate (83%);
- Solicitarea ca vizitatorii sa ramana acasa daca prezinta semne de boala (76%);
- Solicitarea ca musafirii sa poarte o masca de protectie in preajma bebelusului (37%).
2. Nesting parties - Petrecerile de pregatire pentru nastere
"Nesting parties" sunt evenimente sociale organizate pentru viitoarele mame inainte de sosirea bebelusului. Acestea fie sunt o alternativa pentru baby shower, fie au loc dupa aceasta petrecere, mai aproape de momentul nasterii.
In cadrul acestor petreceri, familia si prietenii apropiati ii ajuta pe viitorii parinti sa se pregateasca pentru sosirea bebelusului: de la asamblarea mobilierului, la decorarea camerei bebelusului, spalarea hainutelor si pana la sterilizarea biberoanelor. Toate acestea au rolul de a o ajuta pe viitoarea mamica sa fie pregatita pentru venirea pe lume a bebelusului.
3. Parintii se revolta impotriva stilului de parenting bland
Majoritatea parintilor mileniali practica parentingul pozitiv, bland, insa acum, multi proaspeti parinti judeca acest tip de parenting pentru ca este „nerealist” si „nu tine cont de emotiile parintilor, ci doar de cele ale copiilor”.
“Imi place ca parentingul bland se concentreaza pe invatare mai degraba decat pe pedepsire; cu toate acestea, aduce o presiune nejustificata asupra parintilor pentru a face totul bine de fiecare data, iar acest lucru nu este fezabil”, scrie un membru al comunitatii WTE.
De asemenea, unii parinti considera ca un stil de parenting mai bland sau bazat pe empatie este prea permisiv si ca nu ofera suficienta directie copiilor lor. Ei ar putea crede ca o disciplina mai stricta este necesara pentru a forma adulti responsabili si disciplinati.
4. Bunicii nu mai vor sa fie strigati „buni” sau „bunicul”
S-au dus zilele in care era de la sine inteles ca micutii isi numeau bunicii ca „bunica”, „bunicul”, „mamaie” sau „tataie”. Acum, noile generatii de bunici au tot mai des tendinta de a-si alege propriile denumiri, deoarece nu se simt confortabil cu aceste termene care, spun ei, ii fac sa se simta batrani.
Pe de alta parte, unii bunici prefera sa aiba un nume unic sau personalizat prin care sa fie strigati de catre nepoti. Acest lucru poate crea o legatura mai stransa si mai speciala intre ei si nepoti, oferindu-le un sentiment de apartenenta si individualitate.
5. Viitorii parinti anunta sarcina tot mai tarziu
Aceasta tendinta a putut fi observata in special in cazul celebritatilor, dar nu numai! Tot mai multe cupluri aleg sa dezvaluie rudelor si cunoscutilor abia spre finalul sarcinii sau chiar dupa nastere faptul ca au copil sau ca urmeaza sa devina parinti.
Aceasta decizie vine fie din teama de a nu pierde sarcina sau, pur si simplu, din dorinta mamelor de a fi tratate in mod normal. De asemenea, pentru unii parinti, sarcina este o experienta intima si personala. Ei pot dori sa pastreze aceasta informatie doar pentru ei sau pentru un cerc restrans de prieteni si familie pana cand se simt pregatiti sa impartaseasca vestea cu lumea.
Alte cupluri anunta sarcina tarziu de teama reactiilor celor din jur sau a presiunii externe. Acestia asteapta pana cand sunt pregatite sa faca fata reactiilor sociale sau presiunii din partea altor persoane. Asteptand mai mult sa anunte sarcina, pot avea mai mult control asupra modului in care se desfasoara discutiile si reactiile din partea celor din jur.
- Surse: whattoexpect.com
- Foto: Pexels