Tot ceea ce copilul tau nu iti spune cand te imbratiseaza sau te roaga sa-l imbratisezi

| | Actualizat: 2020-04-28 14:17:32

Exista multe lucruri care imi plac dupa ce am devenit mama, de la schimbarile care au aparut in modul meu de a gandi si de a vedea viata, pana la toate acele lucruri frumoase care vin odata cu sosirea copiilor. Cum ar fi sa ascult vocile lor mici sau sa primesc mostrele de dragoste pe care la manifesta fata de parinti.

Unul dintre aceste semne de afectiune este imbratisarea, dar in timp ce pentru noi poate parea doar ceva instinctiv, nu este deloc asa.

Ce iti spune copilul tau cand te imbratiseaza sau iti cere sa-l imbratisezi si de ce gestul ar trebui sa fie intotdeauna reciproc?

Cea mai pura dragoste

Copilul, mai ales atunci cand este mai mic, ofera cea mai pura, mai tandra si mai sincera dragoste. Si noi nu suntem doar parintii lui: suntem linistea lui, locul lui sigur, intreaga lui lume.

Din acest motiv si pentru ca depinde complet de noi, in prima lui decada de viata ne cauta in permanenta, cerand sa stea in bratele noastre, un loc atat de important si de special pentru el. Locul care i-a oferit caldura si afectiune inca din prima zi a vietii lui si care va continua sa o faca inca multi ani, mai ales atunci cand va avea nevoie de ajutor.

Aceste gesturi, precum saruturile si mangaierile mainilor lui mici, sunt modalitatile prin care ne arata acea pretioasa iubire. Toate sunt speciale, dar imbratisarile au o semnificatie extrem de importanta pentru el.

Ce se ascunde in spatele unei imbratisari

Imbratisarile au puteri vindecatoare. Si daca ai indoieli cu privire la puterea lor, exista cateva studii stiintifice care au aratat de ce tinutul in brate este benefic pentru copii.

De ce imbratisarea este mult mai importanta pentru copil decat putem intelege uneori? Orice micut invata sa-si inteleaga si sa-si gestioneze emotiile, pentru ca modul de a comunica ceea ce are nevoie sau simte nu este acelasi cu al unui adult. Ca adul, ai invatat sa vocalizezi ceea ce simti, dar, in multe cazuri, cel mic se exprima in alte moduri. Si, desigur, una dintre aceste forme este imbratisarea, care spune mult mai mult decat crezi.

Pentru un copil, o imbratisare nu este doar o expresie a iubirii, ci si o modalitate de a-si comunica nevoile emotionale, atat pozitive, cat si negative. O imbratisare din partea celui mic, de exemplu, poate aparea in timpul unei explozii de bucurie, pe care vrea sa o impartaseasca cu noi.

De asemenea, o imbratisare ne poate spune ca ceva nu este in regula cu el si ne solicita sa-i oferim ceea ce are nevoie in acel moment, indiferent daca ii este frica, daca se simte dezamagit sau trist. Este clar ca in spatele unei imbratisari se afla dorinta de a comunica o nevoie emotionala.

De aceea este bine sa ne imbratisam copiii, fie ca au 8 luni sau 13 ani, pentru ca, desi nu mai sunt atat de mici, parintii vor fi mereu punctul lor de sprijun, care le ofera iubire si siguranta.

Citeste si despre