Nu este o noutate faptul ca, in multe ocazii, copiii au un comportament necorespunzator. Se preconizeaza ca adultii (in special cei fara copii) se vor comporta bine oriunde merg, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil. Toti am fost invatati ca ar trebui sa fim respectuosi fata de ceilalti si sa ii tratam cum am dori sa fim noi tratati. Iar parintii au datoria sa-i invete acest lucru pe micutii lor.
Timpurile se schimba si se pare ca exista parinti care, in loc sa corecteze comportamentul gresit al celor mici, prefera sa le gaseasca scuze pentru a face fata realitatii sau pentru ca simt ca nu le pot arata drumul corect.
Dar cand un copil se comporta urat, este foarte important ca tatii si mamele sa se informeze despre cum sa actioneze si sa si puna in aplicare. In caz contrar, daca gasesc doar scuze si ignora comportamentul gresit al micutului, va veni un moment in care vor regreta.De aceea este cazul sa se apuce de munca pentru a educa si creste copiii astfel incat sa devina adulti de succes.
Cele mai grave 3 scuze pentru comportamentul gresit al copilului
1. "Sunt copilarii (Este doar un copil)"
Acesta scuza este cea mai folosita de secole. Este adevarat ca sunt copii, dar asta nu ar trebui sa justifice comportamentul lor. Mai mult, ei trebuie crescuti pentru a invata sa faca diferenta intre un comportament adecvat si unul gresit. Dar, ca sa functioneze ar trebui impuse limite inca din copilarie. Nu folosi aceasta scuza pentru a nu impune limite copiilor sau pentru ca vrei sa fii permisiv. Este timpul sa-i inveti.
2. "Aceasta varsta este groaznica"
Este o scuza folosita frecvent. "Aceasta varsta este groaznica," "are doar doi ani," "asa este adolescenta". Intr-adevar, exista unele varste mai complicate si poti simti chiar ca sunt etape care nu se termina niciodata. Dar nu este o idee buna sa te folosesti de varsta pentru a scuza comportamentul gresit al copiilor, pentru ca tu nu le impui limite. Nu inseamna ca trebuie sa-i pedepsesti sau sa tipi la ei atunci cand se comporta urat. Asa nu ii educi.Indiferent de varsta, este necesar ca cei mici si adolescentii sa invete sa-si asume responsabilitatea pentru comportamentele lor, cu consecintele de rigoare. Ei trebuie sa inteleag ca esti ghidul lo si ca ii inveti, cu respect si afectiune, cum trebuie sa faca lucrurile.
3. "Are probleme"
"Este foarte agitat," "are probleme," "este nervos", "are ADHD." Parintii se ascund uneori in spatele acestor "probleme" si cel mai rau este ca si copiii fac la fel, atunci cand au un comportament urat. Dar este o solutie total gresita. Este adevarat ca uneori exista motive clare pentru care cei mici sa se comporte urat. Dar atunci cand ele nu exista, trebuie sa gasesti solutii pentru a-i ajuta.
Este necesar ca micutii (si parintii) sa inteleaga ca toti putem avea "probleme majore," dar important este sa invatam sa ne ocupam de cele care conteaza cu adevarat.
Comportamentul depalasat nu ar trebui acceptat doar pentru ca exista un "tip de problema." Este necesar sa cautam solutii.