Copiii care isi agreseaza parintii: 4 solutii pentru a pune stop violentei

| | Actualizat: 2019-05-29 17:43:29

Copii care striga la parintii lor, ii jigesc, umilesc, ii ridiculizeaza si chiar ii lovesc. Acest comportament al unor copii nu este ceva izolat.

Sunt multe cazuri de micuti care reactioneaza asa fata de parinti, cand acestia nu le fac pe plac sau cand ceva nu le convine. Dar cum poti elimina acest comportament cat mai devreme?

Caracteristicile copiilor agresivi cu parintii lor

Javier Urra, psiholog, ofera o lista cu caracteristici ale micutilor care sunt violenti cu parintii. Acest comportament poate incepe de cand acestia sunt foarte mici si violenta scapa de sub control la pubertate sau adolescenta, de accea nu trebuie sa intorci capul si sa te faci ca nu vezi.

  • Parintii pot fi oameni educati cu studii superioare;
  • Ei au un nivel social bun;
  • Nu au obligatii;
  • Au parasit scoala sau se descurca foarte greu la ore;
  • Nu fac sport;
  • Mama este de obicei mai agresata;
  • Sunt santajisti sentimentali;
  • Nu au limite stabilite;
  • Nu au control de sine;
  • Ar putea urma exemplul tatalui in ceea ce priveste comportamentul violent;
  • Nu neaga violenta, dimpotriva o folosesc cu sange rece;
  • Dau vina pe tatal / mama pentru ca ei provoaca.

 

BBC mentioneaza primul studiu european pe aceasta tema in anul 2013 realizat de Universitatea din Brighton, in care Paula Wilcox, coordonator al studiului, spune ca "parintii traiesc cu teama, dar problema este inca tabu".

Cercetatorii sustin ca aceasta este o problema sociala a secolului actual, deoarece familia nu are un concept clar de autoritate, iar modul de disciplinare este permisiv si nu impune limite, sunt mai multi prieteni decat parinti si creeaza "adolescenti capriciosi care nu pot tolera frustrarea."

Lipsa limitelor genereaza angoasa si anxietate

Niciun copil nu ar trebui sa aiba voie sa foloseasca lovituri sau violenta fizica fata de orice persoana sau animal, cu atat mai putin asupra parintilor.

Preventia

Educarea copiilor cu limite clare si lupta pentru ei in fiecare zi la o varsta frageda a devenit o nevoie imperativa, precum si cresterea lor in respect si iubire.

Psihologul Javier Urra ofera si cateva strategii bune de implementat acasa cu copiii, indiferent de varsta lor.

1. Identificarea si gestionarea emotiilor

Este foarte bine pentru toti sa stie ce sunt emotiile si sa le identifice pentru a putea actiona intr-un mod functional cu cei din jur. Copiii din ziua de astazi, mai mult ca niciodata, trebuie sa invete prin exemple si sa recunosca cuvintele care denota emotiile.

Cei mici ar trebui sa vada modul in care parintii proceseaza evenimente care ii fac furiosi sau frustrati, iar apoi pot imita si reactiona mai favorabil.

2. Promovarea dialogului in orice situatie

Casa ta este cel mai bun refugiu pentru a-si incuraja membrii sa se exprime, sa-si sustina punctul de vedere, sa poata asculta pe altii, sa caute solutii si sa respecte idei diferite. Acordati-va timp sa stati ca o familie si sa discutati impreuna lucrurile care se intampla, provocarile, bucuriile si tot ceea ce familia poate spune si auzi.

3. Fii un exemplu de autocontrol si respect

Daca unii membrii ai familiei, si mai ales tatal, sunt violenti, copilul si adolescentul fara limite vor aplica aceste comportamente direct pe cei mai vulnerabili din casa: mama, fratii mai mici sau animalele de companie.

4. Respect si atentie fata de mama

Mama este primul flanc slab din casa, chiar si in fata copiilor, dar tatal, fiind figura autoritara, trebuie sa dea exemplul de respect si atentiei fata de mama si, prin urmare, celelalti sunt obligati sa faca acelasi lucru.

Violenta domestica, in oricare dintre fatetele sale, este important sa fie prevenita, evitata si, mai presus de toate, eradicata din casele tuturor.

Citeste si despre