Copiii cu parinti mai inaintati in varsta au mai putine probleme de comportament (Studiu)

| | Actualizat: 2021-11-28 10:24:01

In zilele noastre, varsta la care oamenii devin parinti depaseste tot mai mult pragul de 30 de ani, ba chiar am putea spune ca se indreapta vertiginos spre cel de 40. Motivele sunt multiple: multi asteapta sa aiba o oarecare stabilitate financiara, sa aiba un job bun, sa scape de rate, sa isi cumpere o casa a lor sau pur si simplu sunt prea preocupati cu altele ca sa se gandeasca la o familie.

Si daca principala grija cand faci un copil la a doua tinerete este ca el va avea parinti batrani, trebuie sa stii ca exista si beneficii consistente!

De ce creste media de varsta a parintilor

Femeile amana din ce in ce mai mult momentul in care devin mame, iar barbatii, nici daca ar vrea ca lucrurile sa stea altfel, nu ar avea prea multe de spus.

Dorinta de a avea o cariera solida, stabilitate financiara, o casa si toate acele aspecte materiale care vor face sa nu ii lipseasca nimic copilului sunt primele motive pentru care femeile intarzie sa devina mame. Ritmul foarte alert in care traiesc si lucreaza multe dintre ele le impiedica sa aiba o viata personala consistenta, iar multe dintre ele reusesc cu greu sa construiasca relatii sentimentale solide, care sa le faca sa isi doreasca o familie.

Astfel, tot mai multi copii au parinti aflati la a doua tinerete. Care ar putea fi problemele? In primul rand, cu cat mama are o varsta mai avansata, cu atat sarcina este supusa la mai multe riscuri. Apoi exista riscul pierderii a cel putin unia dintre parinti cand fiul sau fiica vor fi inca foarte tineri. Si pe langa toate acestea, diferenta mare de varsta dintre parinti si copil poate accentua conflictului intre generatii, ca sa punctam doar cateva aspecte.

Beneficii pe care doar copiii cu parinti mai in varsta le au

Exista, insa, si parti bune! Un studiu publicat de Child Development arata ca atunci cand un copil are printi mai inaintati in vasta are si multiple beneficii. Cel mai important este ca el va fi mai putin agresiv decat alti copii, cu parinti mai tineri; totodata, acest tip de copii invata si respecta cu mai mare usurinta normele de convietuire, conventiile, regulile de buna purtare si de bun simt.

Parintii mai "copti" sunt mai rabdatori si mai organizati

Explicatia sta cel mai probabil in faptul ca odata ce au realizat multe lucruri pana sa aiba primul copil, parintii i se dedica in totalitate atunci cand el apare in viata lor, petrec mai mult timp cu el si au grija sa ii dea educatia potrivita. Faptul ca sunt prezenti cu adevarat si ca isi doresc sa fie acolo ii ofera copilului o siguranta si un confort esentiale pentru a se dezvolta frumos.

Aceeasi cercetare, realizata pe 32.000 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani, a urmarit analizarea mai multor aspecte legate de maternitatea si paternitatea intarziata, in functie de conduita celor mici. Studiul s-a realizat pe baza unor chestionare completate de  mame (16-48 de ani) si tati (17-68 de ani). Formularele cuprindeau, printre altele, intrebari legate de probleme de comportament existente la copii, dar si de evetuale simptome de anxietate, depresie sau agresivitate.

Cercetarea nu a indicat o legatura intre problemele comportamentale la copii si varsta parintilor, insa a condus catre o concluzie interesanta:

"Parintii mai inaintati in varsta au, cel mai probabil, copii care se comporta mai bine decat ai celor care i-au facut mai tineri. Aceia care au o mama sau un tata mai in varsta au o predispozitie mai scazuta spre incalcarea regulilor si agresivitate fizica fata de alti copii".

Cum explica cercetatorii rezultatele studiului

De ce au parintii mai in varsta copii mai putin conflictuali si cu mai putine probleme de comportament? Cel mai probabil pentru ca micutii nu resimt anumite lipsuri care vin la pachet cu lipsa de stabilitate financiara si economica, mult mai prezenta la familiile tinere si foarte tinere.

Parintii mai inaintati in varsta au o educatie mai complexa si o mai mare experienta de viata, fiindu-le mai usor sa isi educe, la randul lor, copiii.

Copiii cu probleme de conduita si agresivi cel mai probabil ii au ca modele chiar pe parintii lor; tinerii tind sa fie mai impulsivi, dar si mai nesiguri, caracteristici care se traduc de cele mai multe ori intr-o nesiguranta a copiilor.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre