Copilul nu asculta ce-i spui? Care este motivul pentru care trebuie sa repeti acelasi lucru de 100 de ori

| | Actualizat: 2023-07-14 14:42:05

Trebuie sa-i repet acelasi lucru de 100 de ori! Nu ma asculta niciodata!” Iti suna cunoscut? Desi pentru un adult acest lucru pare frustrant este important sa stii ca in spatele acestui comportament al copilului exista si o explicatie.

Atat parintii cat si cei care lucreaza alaturi de copii stiu ca micutii au momente in care nu mai asculta ce li se spune. Acest lucru se intampla deoarece copilul intra “in lumea lui” si face abstractie de tot ce se intampla in jur. Insa aceasta deconectare este una selectiva si depinde de moment. Este ca si cand uneori copiii ne asculta si alterori nu.

Desi, de cele mai multe ori acest comportament este dat de faptul ca un copil nu are capacitatea de a-si metine atentia pentru mult timp, este indicat sa analizezi daca nu exista si o cauza medicala. In unele cazuri, lipsa de atentie poate fi cerebrala sau fiziologica (o problema de auz sau de percepere a mesajului).

Cum percep copiii sunetele

Sunetul este o vibratie care se raspandeste prin aer, ajunge in ureche si genereaza un impact asupra timpanului. Timpanul proiecteaza apoi miscarea in trei oase mici care formeaza un lant si impacteaza la randul lor fereastra ovala. Aceasta miscare declansata face ca fluidul din ureche sa se miste si celulele nervoase receptoare din ureche sa se legene. Toate terminatiile nervoase ale celulelor se unifica formand nervul auditiv. Informatia ajunge la nervul auditiv si este transmis catre creier. Sunetul este procesat de acea parte a creierului denumita cortex auditiv primar.

Tot acest proces este unul complex si dinamic si necesita functionarea corecta a tuturor structurilor mentionate mai sus. Uneori se intampla ca micutii sa nu aiba aceasta cale „curata”, adica nu inseamna ca nu aud (ca in cazul surditatii), ci ca nu proceseaza sunetele in mod corect.

Copilul meu nu asculta din cauza unei probleme de auz?

Urechea umana poate percepe o anumita gama de sunete (un animit numar de decibeli). Uneori se intampla ca unele persoane sa auda mai multe frecvente, ceea ce implica hipersensibilitate auditiva, iar altele persoane pot auzi mai putini decibeli, ceea ce implica pierderea auzului.

Toate acestea afecteaza modul in care copilul se raporteaza la lumea inconjuratoare. In ambele cazuri, problemele auditive pot provoca o deconectare a copilului de mediul inconjurator, fie pentru ca nu aude corect, fie pentru ca incearca sa se protejeze de sensibilitatea la zgomot. Aceste doua dizabilitati se intalnesc, de obicei, la copiii cu dizabilitati de invatare, cum ar fi deficitul de atentie.

De ce trebuie sa repeti de mai multe ori acelasi lucru

Acum ca stim cum functioneaza sistemul auditiv, trebuie sa stii sa analizezi comportamentul copiilor. Probabil iti este cunoscuta situatia in care il chemi pe copil la cina de 20 de ori inainte ca acesta sa lase joaca si sa vina la masa. Acest lucru apare deoarece copilul este absorbit de ceea ce face. In plus, copiii invata prin repetare si este necesar sa-i spui de mai multe ori acelasi lucru pentru pentru ca micutul sa-si aminteasca un mesaj. Cu toate acestea, trebuie sa fii atent la modul in care comunici cu micutiul tau.

Cum sa comunici eficient cu micutul

  1. Cand ii comunici ceva important asigura-te ca elimini distractiile precum telefon, tableta, televizor, muzica, jucarii, etc.
  2. Contactul vizual, foarte important. Dupa ce ai eliminat factorii perturbatori este important sa faci contact vizual cu micutul pentru a-i transmite ceea ce ai de spus. Odata ce v-ati conectat ii poti transmite informatiile dorite.
  3. Simplifica mesajul pe care il transmiti. Cand discuti cu micutul foloseste mesaje clare si concise.

Tine minte! Este important sa comunici corect cu micutul tau pentru ca acesta sa perceapa mesajul. De cele mai multe ori va fi necesar sa comunici de mai multe mesajul dorit pana cand copilul se va mobiliza, insa trebuie sa-ti pastrezi calmul si sa nu-i pui etichete, deoarece nu vei face decat ca micutul sa se afunde si mai mult in lumea lui.

Citeste si despre